Obavijesti

News

Komentari 18

"Komercijalizacija zdravstva u interesu je liječničkog lobija"

"Komercijalizacija zdravstva u interesu je liječničkog lobija"
1

SSSH izražava protivljenje poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja i participacije, omogućavanju dopunskog rada liječnika, te promjenama u organizaciji hitne

VIDEO

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je u srijedu ministru zdravlja Dariju Nakiću otvoreno pismo pod geslom "Zdravlje nije na prodaju", u kojem se protivi najavljenim mjerama zdravstvene reforme i upozorava na izostanak prethodnih konzultacija sa socijalnim partnerima. 

Uoči Nakićeva obraćanja Gospodarsko-socijalnom vijeću, koje je najavljeno za ponedjeljak, 25. travnja, SSSH u pismu izražava protivljenje poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja i participacije, omogućavanju dopunskog rada liječnika, te promjenama u organizaciji hitne medicinske službe.

Komercijalizacija zdravstva u interesu liječničkog lobija

Najavljene mjere SSSH ocjenjuje daljnjom komercijalizacijom zdravstvenog sustava u interesu liječničkog lobija (istovremeno zaposlenog u javnom i privatnom sustavu) i financijske industrije, te nastavak "isisavanja" značajnih financijskih sredstava iz javnog sustava u privatne džepove. Ističe kako je sada jasno "da smjer više nije 'kanadizacija', već 'amerikanizacija' zdravstva".

Sindiklaci se protive poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna, jer time država prevaljuje na građane financiranje obveza koje ona godinama ne podmiruje, a očito to ne namjerava niti ubuduće.

Po zakonu državni proračun treba svake godine platiti HZZO-u police osiguranja za neosigurane osobe, socijalne slučajeve, zatvorenike... Riječ je o oko 980.000 osoba (po raznim kriterijima), na što se država zakonski obvezala. No, samo lani, po saznanjima SSSH-a,  zbog toga je stvoreno novih 420 milijuna kuna duga. Taj se teret sada želi prenijeti na građane i pritom "pogodovati financijskim lobijima i privatnim osiguravateljskim kućama", optužuje SSSH.

Osim toga, povećanjem maksimalnog iznosa participacije za bolničko liječenje s 2000 na 3000 kuna radi se pritisak na građane da i dalje uplaćuju dopunsko osiguranje. Riječ je, kažu sindikalci, o neprihvatljivoj ucjeni građana koji bi zbog poskupljenja otkazivali dopunsko osiguranje. 

Preusmjeravanje pacijenata u privatno zdravstvo

Upozoravaju da će pravilnik o davanju odobrenja zdravstvenim radnicima u javnim ustanovama za sklapanje poslova kod privatnih poslodavca samo dovesti do preusmjeravanja pacijenata u privatno zdravstvo na trošak javnih financija. "Ako je tome razlog dodatni prihod liječnika, predlažemo da javni liječnici u javnom zdravstvu rade prekovremeno i riješe liste čekanja, te da im se za taj rad plati javnim novcem", poručuje SSSH.

Problem vide i u najavljenoj reorganizaciji hitne službe. Neprihvatljiva im je telefonska ili prijemna trijaža, ali i plaćanje pregleda ako se pokaže da pacijent nije bio hitan slučaj. "Eventualnu zloupotrebu hitne službe treba rješavati na drugi način jer će se ovim putem odbiti i oni pacijenti koji su hitni, ali su duboko svjesni da eventualni trošak ni u kojem slučaju nisu u stanju podmiriti", ističu sindikalci.

SSSH podsjeća na početne "lijepe riječi" premijera Tihomira Oreškovića o socijalnom partnerstvu i važnosti socijalnog dijaloga no, sporazum Vlade i socijalnih partnera o  tripartitnim socijalnom dijalogu u oblikovanju javnih politika u ovom se slučaju nije poštivao, a fragmente zdravstvene reforme sindikati su doznavali dijelom kroz medije, a dijelom kao spinove i probne balone.

Koliko novca, toliko zdravlja

Nakon što je u utorak Vlada socijalnim partnerima predstavila promjene u zdravstvenom sustavu u sklopu nacrta Nacionalnog programa reformi koji Vlada, u sklopu Europskog semestra, idućeg tjedna upućuje Europskoj komisiji, prilično je jasno da se reforma svodi na načelo "Koliko novca, toliko zdravlja", tvrdi SSSH. 

Sindikalci podsjećaju na nedavnu izjavu saborske zastupnice, liječnice Ines Strenje Linić (Most) da reformu javnog zdravstvenog sustava oblikuju stručnjaci, odnosno liječnici i njihove udruge, a ne političari. Upozoravaju kako reformu rade upravo oni koji to nikako ne bi smjeli jer su "interesno premreženi unutar sustava bremenitog korupcijom, financijskim inžinjeringom i nepotizmom ". 

SSSH podsjeća Nakića da se Hrvatska ustavno deklarira kao socijalna država, što je posebice nužno poštovati u zdravstvenom sustavu. "Pravo na zdravlje je temeljno i univerzalno ljudsko pravo, a javno-zdravstveni sustav mora odgovoriti prvenstveno potrebi očuvanja i unaprjeđivanja zdravlja građana, te putem osiguranja, prevenirati osiromašenje u slučaju teških i kroničnih bolesti", ističe se u pismu SSSH-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa