Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Komora je najavila kazne za ‘neposlušne’ ravnatelje bolnica

Hrvatska liječnička komora je pokrenula disciplinske postupke protiv 66 ravnatelja hrvatskih bolnica. HLK šefove zdravstvenih ustanova naziva “neposlušnim ravnateljima”

Trpimir Goluza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
6 komentara

Nakon nedavnih prijetnji Hrvatske liječničke komore ravnateljima bolnica sankcijama zbog specijalizantskih ugovora, struka i javnost bili su zgroženi. Unatoč tomu, HLK je otišao korak dalje. Pokrenuli su disciplinske postupke protiv 66 ravnatelja hrvatskih bolnica.

U svom službenom priopćenju, HLK i njezin predsjednik dr. Trpimir Goluža šefove zdravstvenih ustanova nazivaju “neposlušnim ravnateljima”. Taj uvredljivi naziv HLK im je nadjenuo jer su se oglušili o naputak Ministarstva zdravlja o promjeni Pravilnika koji regulira specijalizantske ugovore. Prema izmjenama koje je predložilo Ministarstvo, liječnici nakon specijalizacije ne bi bolnici koja ih je poslala na specijalizaciju morali vraćati velike iznose novca uložene u njihovu edukaciju ako se odluče na rad u drugoj bolnici. Ovaj naputak mnogi su ocijenili katastrofalnim jer bi bolnica uložila golem novac u čovjeka koji onda nakon specijalizacije, praktički bez sankcija, može otići raditi u drugu bolnicu ili čak u inozemstvo. To bi financijski bi uništio male bolnice. No HLK je podržala Nakića, a sad su na udaru Komore ravnatelji. HLK ih može kazniti opomenom, javnim ukorom, novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna te privremenim ili trajnim oduzimanjem licencije. Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu, dr. Dražen Jurković, kaže da Komora ovim krši svoje javne ovlasti.

- Licencija je pravo na rad. Otkud nekome pravo da onome tko štiti interese svoje ustanove i pacijenata prijeti oduzimanjem prava na rad - pita se dr. Jurković dodajući da će Udruga poduzeti sve pravne mjere kako bi ravnatelje zaštitila od ovakvog progona. Ravnateljica OB Pula, dr. Irena Hrstić, odgovorno tvrdi da je postupila po pravilniku, ali u skladu sa zakonom i svojim ovlastima. A taj zakon kaže da ona kao ravnatelj ne može promijeniti ugovore liječnika bez suglasnosti osnivača bolnice - Istarske županije.

- Od Županije smo tražili da odluče hoće li dati suglasnost za promjene ugovora. Stojim iza svojih odluka, a niti jedan moj postupak nije bio na štetu mladih liječnika, tim više što smo njih 63 primili na specijalizaciju u protekle četiri godine - tumači dr. Hrstić.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message