Komšić: Belgijski sustav nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

Komšić: Belgijski sustav nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini

Komšić: Belgijski sustav nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini

Belgija, koju je spominjao Komšić, ima federalni sustav. Sastoji se od tri teritorijalne jedinice - Flandrije, Valonije i regije glavnog grada Bruxellesa. Osim toga postoje i 3 jezične zajednice,od kojih svaka ima svoj parlament

VIDEO

Politički sustav kakav je u Belgiji nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini, izjavio je u srijedu u Bruxellesu član predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Načelo konstitutivnosti koje važi u Kraljevini Belgiji nitko u BiH ne bi prihvatio, jer je u Belgiji proporcionalan sustav, nije paritetan koji mi imamo u BiH", rekao je Komšić, koji je u srijedu zajedno s drugom dvojicom članova predsjedništva BiH bio u službenom posjetu Bruxellesu.

Članovi predsjedništva Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić razgovarali su u Bruxellesu s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, povjerenikom za proširenje Oliverom Varhelyem i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

'Nije BiH staja! Hrvatska se ne treba miješati u izborni zakon'
'Nije BiH staja! Hrvatska se ne treba miješati u izborni zakon'

"Znate, ja sam davno završio pravni fakultet. Morali smo izučavati razne političke sisteme, to su bili malo bolji profesori", dometnuo je Komšić.

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik rekao je da se na sastancima u Bruxellesu nije razgovaralo o izbornom zakonodavstvu u BiH.

"Ali, svi znaju da su to pitanja koja čekaju Bosnu i Hercegovinu, ali se i ukazuje na potrebu dobre atmosfere potrebne da bi se ta pitanja rješavala. Gospodin Komšić je već javno iznosio svoje stavove kako trebala izgledati Bosna i Hercegovina. Svi mi imamo svoje stavove, a što se nas tiče bez jasne konstitutivnosti onako kako je predvidio Daytonski sporazum nije moguće izgraditi novi politički sistem", rekao je Dodik.

Podsjetio je da je Alija Izetbegović tražio i dobio da se načelo konstitutivnosti proširi na cijelu Bosnu i Hercegovinu, što je izvorno bilo predviđeno Daytonskim sporazumom.

Željko Komšić, hrvatski član predsjedništva, izabran većinskim bošnjačkim glasovima, zauzima se za ukidanje načela konstitutivnosti i uvođenje građanskog sustava.  Isto traže sve bošnjačke stranke. 

Šefik Džaferović kaže da je BiH utemeljena "na kombinaciji etničkog i građanskog načela, na skladu tih dvaju načela".

Užas u Bosni: Bivšem kapetanu BiH smrskane su noge u nesreći
Užas u Bosni: Bivšem kapetanu BiH smrskane su noge u nesreći

Istaknuo je da je spreman dati bjanko potpis za rješenje koje bi pripremila Venecijanska komisija Vijeća Europe i Europska unija za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Prema toj presudi, zakon o izboru članova predsjednštva BiH, koji izrijekom kaže da ga čine jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak u suprotnosti je s europskom konvencijom o ljudskim pravima jer onemogućava pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju za člana predsjedništva. 

Hrvatska strana je tražila da se u okviru provedbe te presude formira druga izborna jedinica s hrvatskom većinom u Federaciji BiH, kako bi Hrvati sami mogli birati svoga predstavnika, neovisno o njegovoj nacionalnoj pripadnosti, ali to bošnjačka strana ne želi prihvatiti.

Belgija, koju je spominjao Komšić, ima federalni sustav. Sastoji se od tri teritorijalne jedinice - Flandrije, Valonije i regije glavnog grada Bruxellesa. Osim toga postoje i tri jezične zajednice, flamanska, francuska i njemačka, od kojih svaka ima svoj parlament i koje odlučuju o pitanju obrazovanja i kulture.

U Belgiji ne postoji izborna jedinica na razini cijele zemlje, nego se za izbore u federalni parlament zastupnici biraju u svojim federalnim jedinicama. Nakon izbora stranke se moraju dogovarati o koalicijskoj vladi jer je teoretski nemoguće da jedna stranka ima većinu. Prilikom sastavljanja vlade vodi se računa o paritetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'
UČENICI SU UZNEMIRENI

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'

Zagrebački instruktor vožnje podijelio je snimku na kojem se vidi kako čovjek prilazi autu i izgovara uvrede i prijetnje: ' Kad ti zviznem šamarčinu majmune jedan '. Prijetnje je prijavio policiji

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina
MONSTRUOZNO ZLOSTAVLJANJE

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina

Bez emocija je muškarac (45) pratio presudu za monstruozno zlostavljanje djevojčice koje je trajalo pet godina. Dobio je 40 godina zatvora
'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu
VIDEO: 'VRATIT ĆEMO BOSNU'

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu

Mi smo TikTokeri, Ivko i Bujo! Ovo mora izaći u javnost, govori Bujanec i poteže iz boce na jako bizarnoj snimci na kojoj s čovjekom koji je vozio Bartulicu tvrdi da će vratiti Bosnu Hrvatskoj