Obavijesti

News

Komentari 137

Konačni obračun: Milijan Brkić će pasti ako su ove afere točne

Konačni obračun: Milijan Brkić će pasti ako su ove afere točne
9

Andrej Plenković i Milijan Brkić su bili u simbiozi koliko god bili različiti. Sad je to gotovo i rasplet afera s curenjem podataka odredit će Vasinu sudbinu

VIDEO

Sredinom 2011. godine HDZ je trpio teške udarce zbog korupcijskih afera koje su se nizale, ali očito su se neki dobro zabavljali i mogli upravljati policijom, DORH-om i sudovima.

Tako nam posljednje informacije o curenju podataka u slučaju Milijana Brkića i elitne prostitucije tumači jedan HDZ-ovac sklon Andreju Plenkoviću. I ta, prilično ironična izjava jasno ocrtava stalni, manje ili više otvoreni, sukob između Andreja Plenkovića i Milijana Brkića.

Oni su u prisilnoj simbiozi, predstavljaju dva različita svijeta, ali su se radi viših interesa stranke ipak držali zajedno. Plenković može pokazati lice uljuđene stranke, ima europske, diplomatske manire, ne ulazi u ideološke sukobe, želi se prikazati kao onaj kojemu su važna ljudska prava.

Sve to izaziva podsmijeh na stranačkoj desnici i onim konzervativnijim biračima kojima je neshvatljivo da se koalira s HNS-om ili Miloradom Pupovcem. Kojima je Plenković eurobirokrat, a posebno nema utjecaj ni među braniteljskom populacijom ni u crkvenim krugovima.

E, to što Plenković nema popunjava Brkić. Prekaljeni je ratnik, njegovi statusi na društvenim mreža obiluju pozivanjem na domoljublje, narod, a Pupovcu će reći neka određuje sastav Vlade u Srbiji.

'Nemam pojma što sam pričao i zašto sam promijenio iskaz'
'Nemam pojma što sam pričao i zašto sam promijenio iskaz'

Bez Plenkovića bi HDZ pao na 20-ak posto, bez Brkića isto. Koliko god bili različiti, dovoljno su bili pametni da shvate da zajedno mogu zagrebiti širi krug birača i javnosti.

Simbioza koja je pukla

I to unatoč dosadašnjim sukobima. Koliko god stranačkim kuloarima kolale informacije da jedan drugoga ne vole i čak preziru, niti je Brkić bio spreman izazvati sukob i rušiti Vladu niti je Plenković bio spreman maknuti Brkića unatoč tome što stranka bruji o njegovoj premreženosti s paraobavještajnom zajednicom, vezama u sigurnosnom sustavu koje poteže kad god zatreba i stalno pleše na rubu legalnosti.

- Ali dok je HDZ na vlasti, svi nađu svoj prostor, zato neće biti izbora i lomova - plastično je objasnio jedan HDZ-ovac.

Brkić: Odazvat ću se DORH-u i dati novi iskaz kada me pozovu
Brkić: Odazvat ću se DORH-u i dati novi iskaz kada me pozovu

No to je trajalo sve dosad. Afera s lažnim SMS-ovima, u kojoj je za razbijanje tajnih mjera osumnjičen Brkićev kum Blaž Curić, a zatim i afera s probijanjem mjera za organizatore elitne prostitucije, kap je koja je prelila čašu.

Ako se dokaže da je Brkić sudjelovao u tome, politička karijera mu je zapečaćena. Plenković će imati direktan povod da ga makne i to će učiniti, kaže nam upućeni HDZ-ovac. Ali prije odluke žele da se sve raščisti. I nekim HDZ-ovcima je nevjerojatno da je spis izgubljen, da su svjedoci promijenili mišljenje i da se Brkić izvlači iz svega.

- SMS-ovi koje je pokazao Zdravko Mamić i zbog kojih je sve počelo izgledali su trivijalno. Ali sad je jasno da je stvar ozbiljnija. Ako se sve ne rasvijetli, nema se ni smisla baviti politikom jer će nas sve stavljati u isti koš - kaže nam HDZ-ovac blizak Andreju Plenkoviću.

"Nije spis nestao zbog Brkića nego klijenata prostitutki..."
"Nije spis nestao zbog Brkića nego klijenata prostitutki..."

Ili na štitu ili sa štitom

Zato je premijer i jučer rekao da netko mora odgovarati za izgubljeni spis. I šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da će Brkićeva pozicija biti promijenjena ako se bilo što pokaže istinitim. Toga su svjesni i Brkićevi pristaše, ali oni vjeruju da je Vaso nevin, a u tom slučaju će iz ovog sukoba izaći još jači.

Ali pogrešno je misliti da se HDZ dijeli na Brkićevu i Plenkovićevu struju. Ne. Ima tu još zainteresiranih strana koje igraju protiv obojice, primjerice oni lojalni Tomislavu Karamarku. A oni vjeruju da će profitirati bilo od Plenkovićeva ili Brkićeva pada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...