Obavijesti

News

Komentari 0

Konačno i njima stiže pomoć: 150 milijuna kuna za sektore prometa, turizma i kulture

Konačno i njima stiže pomoć: 150 milijuna kuna za sektore prometa, turizma i kulture

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila program potpora za sektore prometa, u iznosu 60 milijuna kuna, turizma, u iznosu 36 milijuna, te kulture, u iznosu 54 milijuna kuna. Uskoro će i javni pozivi

VIDEO

Vlada je konačno donijela program potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog i turističkog sektora te industrije kulturnih i umjetničkih događanja, koji već više od godinu dana vape za pomoći. Naime, njihov rad nije bio zabranjen odlukom Stožera, ali su pretrpjeli najveće gubitke uslijed pandemije.

Za sektor prometa ide 60 milijuna kuna pomoći, za turizam 36 milijuna, dok će Ministarstvo kulture i medija za svoj dio osigurati 54 milijuna kuna.

Putovanja koja traju cijelu vječnost: Vlada će modernizirati staru željezničku infrastrukturu
Putovanja koja traju cijelu vječnost: Vlada će modernizirati staru željezničku infrastrukturu

- Navedeni programi za cilj imaju nadoknadu dijela ili svih plaćenih troškova poslovanja onim poduzetnicima koji su tokom 2020., odnosno 2021. godine pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu od najmanje 75 posto - stoji u odluci Vlade.

Iz prometnog sektora pravo na potporu imaju djelatnosti: ostali kopneni prijevoz putnika, pomorski i obalni prijevoz putnika, djelatnost putničkih agencija ako su povezane s nautičkim prometom u smislu jednodnevnih i višednevnih kružnih putovanja te djelatnost organizatora putovanja (turoperatori) ako su povezani s nautičkim prometom u smislu jednodnevnih i višednevnih kružnih putovanja. 

Iz turističkog sektora: subjekti malog gospodarstva  (trgovačka društva izvan javnog sektora i obrti) koji imaju registriranu djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora) i koje su u upisane u središnji Registar sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu ili imaju rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga turističke agencije od nadležnog ureda državne uprave sukladno tada važećem Zakonu. 

Brnjac: Imamo preduvjete za dobru turističku sezonu, ali je potrebno pridržavati se mjera
Brnjac: Imamo preduvjete za dobru turističku sezonu, ali je potrebno pridržavati se mjera

Iz industrije kulturnih i umjetničkih događanja na to imaju pravo profesionalni organizatori prihvatljivih događanja te poduzetnici koji obavljaju prateće djelatnosti organizacije prihvatljivih događanja (najam opreme i prodaja ulaznica), a koji mogu dokazati da im je više od 50 posto poslovne aktivnosti u 2019. godini vezano uz prihvatljiva događanja. Pravo na potporu ostvaruju i poduzetnici koji ne potpadaju pod to, ali koji mogu dokazati da im je više od 50 posto poslovne aktivnosti vezano uz prihvatljiva događanja.

- Navedene potpore bit će isplaćene jednokratno u skladu s raspisanim javnim pozivom kojim će se detaljno definirati kriteriji za odabir poduzetnika, potrebna dokumentacija, prihvatljivi troškovi poslovanja i drugi uvjeti koje poduzetnici moraju ispuniti kako bi bili korisnici potpora iz navedenih Programa.  Javni poziv kao i rezultati istoga bit će objavljeni na službenim mrežnim stranicama navedenih ministarstava, a potpore će se dodjeljivati do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine - ističu iz Vlade.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...