Obavijesti

News

Komentari 57

Rasteretili poduzetnike, a tu je i Plan gospodarenja otpadom

Rasteretili poduzetnike, a tu je i  Plan gospodarenja otpadom
1

Plan gospodarenja otpadom važan je preduvjet za korištenje sredstava iz operativnog programa. Ukupno je predviđeno za financiranje sektora otpada oko 475 milijuna eura, kazao je Plenković

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade istaknuo je kako su prve dvije točke dnevnog reda, Prijedlog akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva te Prijedlog odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, politički važne teme.

Naglasio je kako je donošenje ovih prijedloga napor Vlade u koji je u duhu najave da će 2017. godina biti godina poduzetništva te da će fokus biti na realnom sektoru i na kreiranje povoljnije klime za poslovanje u Hrvatskoj.  

- Akcijski plan ima za namjeru administrativno rasteretiti gospodarstvo. Do kraja 2017. godine poduzet će se 104 mjere na temelju kojih očekujemo uštedu od 1,5 milijardu kuna za hrvatske poduzetnike. Plan gospodarenja otpadom važan je preduvjet za korištenje sredstava iz operativnog programa. Ukupno je predviđeno za financiranje sektora otpada oko 475 milijuna eura. Usvajanjem dokumenta stvaramo preduvjete da idemo u korak sa kružnim gospodarstvom koji uvažava razvoj industrije i gospodarstva i vodi brigu o zaštitu okoliša i prirode i kreira nova radna mjesta. Smatram da je ovaj dokument kvalitetan - rekao je premijer Plenković.

Prijedlog Plana trebao je biti na dnevnom redu prošle sjednice, zadnje u prošloj godini, no ipak nije bio jer ga je, kako je naknadno objasnio ministar Dobrović, trebalo doraditi.

Podsjetimo, Europska komisija još je u rujnu 2016. upozorila Hrvatsku zbog ne donošenja Plana zbog čega nam je prijetila suspenzija do 475 milijuna eura iz fondova Europske unije za projekte pametnog gospodarenja otpadom.

Uštede za poduzetnike

Ministrica gospodarstva i potpredsjedica Vlade Martina Dalić obrazložila je Prijedlog akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva kojim će administrativni postupci za poduzetnike biti jeftiniji. 

- U području zaštite na radu poduzetnici će samostalno putem online obrasca izrađivati planove rizika što predstavlja uštedu od 450 milijuna kuna. Smanjit će se trošak za edukaciju osoba zaduženih za pružanje prve pomoći tako da će se u djelatnostima nižeg rizika biti dovoljna jedna osoba za pružanje prve pomoći na 50 radnika, umjesto na 20. Obavezni zdravstveni pregledi smanjit će se s dva puta godišnje na jedan put godišnje. Plan je i smanjiti neporezne namete za 30-ak posto - istaknula je Dalić.

Vlada je Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva usvojila.

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva se sastoji od dva velika dijela: mjera za smanjivanje suvišnih administrativnih troškova poslovanja i mjera za liberalizaciju tržišta profesionalnih usluga. 

Cilj prvog dijela Akcijskog plana je do kraja 2017. rasteretiti gospodarstvo za prosječno 30 posto, uštedom od 1,5 milijarde kuna. Cilj drugog dijela Akcijskog plana je do kraja 2017. ukloniti ključne regulatorne prepreke slobodi tržišta profesionalnih usluga.

Olakšava se pristup tržištu profesionalnih usluga što će omogućiti više konkurencije u području revizije, odvjetništva i auto škola. Kako je vidljivo iz dokumenta, uštede u području sanitarnih i zdravstvenih uvjete predviđene su u iznosu od oko 97 milijuna kuna sa sadašnjih 207 milijuna kuna.

U području energetske učinkovitosti u gradnji planirana je ušteda s 23,3 milijuna na  9,3 milijuna kuna. U području pokretanja poslovanja  uštede su planirane u iznosu od 37,5 milijuna kuna sa dosadašnjih 54 milijuna. U području otvaranja obrta planirane su uštede od 2,9 milijuna kuna, sa sadašnjih 3,1 milijun. 

Nadalje, za 25 posto se snižava cijena ispita za agente za posredovanje u prometu nekretnina, za 58 posto se snižava cijena izobrazbe za energetsko certificiranje u području gradnje. 

Ukida se ograničenje marketinga odvjetnika i regulacija fiksne tarife za izvansudske odvjetničke usluge pravnog savjetovanja i davanja mišljenja, te ograničenja broja novoosnovanih autoškola po pojedinoj županiji ovisno o procjeni države, pa će se auto škole moći slobodno osnivati prema tržišnim uvjetima ukoliko ispunjavanju uvjete kvalitete. 

Ukida se i fiksna regulacija minimalne cijene nastavnog sata u autoškoli, propisivanje starosti autobusa kao uvjeta da bude korišten za pohađanje vožnje. 

Ukida se i ograničenje trajanja ovlaštenja revizora na tri godine, a za 30 posto se snižavaju cijene ispita i obveznih članarina pri strukovnim komorama za porezne savjetnike i revizore te obvezna članarina za odvjetnike.

Odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera...

Nadalje, na sjednici su ministri usvojili i Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, Uredbu o procjeni utjecaja zahvata na okoliš te Prijedlog uredbe o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš.

Kako je istaknuo ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, Plan gospodarenja otpadom temelji se na kružnom gospodarstvu koje će omogućiti razvoj industrije recikliranja i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. 

- U prvom planu su sprječavanje nastanka otpada, ponovna uporaba recikliranja i kompostiranja. Važnije mjere iz Plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada - rekao je Dobrović naglasivši kako je donošenje plana jedan od uvjeta za korištenje 475 milijuna eura iz programa Europske unije.

Vlada je sa sjednice u Hrvatski sabor na davanje mišljenja poslala izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2015. godinu, izvješće o izvršenju proračuna Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2015. godinu te izvješće o radu Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala za 2015. godinu. 

Vlada je usvojila izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je Hrvatska iznad prosjeka EU po konzumaciji droge među mladima. 2015. godine registrirana su 2842 kaznena djela zlouporabe droge, dok ih je prethodne 2014. godine bilo registrirano 2707.

- Prema rezultatima istraživanja, neku ilegalnu drogu barem jednom u životu konzumiralo je 20,3 posto ispitanika, a najčešće konzuimirana ilegalna droga bila je kanabis. u 2015. godini na području RH zapljenjeno je 20 novih psihoaktivnih tvari, a u 2016. četiri nove droge koje nisu na popisu droga. Od predoziranja su umrle 54 osobe dok je 2014. umrlo 59 osoba- istaknuo je Kujundžić.

Premijer Plenković poručio je kako očekuje vrlo snažan angažman svih resora za suzbijanje ovog negativnog fenomena.

Vlada je usvojila Izvješće o provedbi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine, Izvješće o provedbi mjera iz Akcijskog plana za uklanjanje prepreka u ostvarivanju pojedinih prava u području integracije stranaca za razdoblje od 2013. do 2015. godine, Izvješće o provedbi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2017. godine te godišnje Izvješće o poslovanju i završni račun Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama za 2015. godinu. 

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević istaknuo je kako su proračunska sredstva APN- a za 2015. godinu bila planirana u iznosu od 480 milijuna, od čega je utrošeno 529 milijuna.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević istaknuo je kako su proračunska sredstva APN- a za 2015. godinu bila planirana u iznosu od 480 milijuna, od čega je utrošeno 529 milijuna. Do povećanja od 110 posto došlo je zbog potrebe sanacije poplavljenog područja u Vukovarsko- srijemskoj županiji. Do 31. prosinca 2015. godine saniran je 991 objekat za što je isplaćeno skoro 408 milijuna. 

- 2015. godine završena je izgradnja 15 stambenih građevina, odnosno 656 stanova ukupne vrijednosti investicije 415 milijuna i 658 tisuća kuna. Kupljene su 74 nekretnine u i izvan područja posebne državne skrbi za što je utrošeno 49 milijuna i 258 tisuća kuna. Potpisano je 12 ugovora o energetskom učinku u iznosu 87 milijuna i 600 tisuća kuna od kojih su tri projekta dovršena u cjelosti - izvijestio je ministar Kuščević.

Vlada je na sjednici prihvatila pokroviteljstvo nad svečanošću otvaranja Stalnog postava Zbirke Bauer koja će se otvoriti u Vukovar 14. siječnja 2017. godine.

Ministri su osvojili i Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Poljske o uzajamnoj obrambenoj suradnji te Prijedlog zaključka u vezi sa Zajedničkom izjavom saveznog ministra obrane i sporta Republike Austrije, ministra obrane Republike Hrvatske, ministra obrane Češke Republike, ministra obrane Republike Slovenije u vezi sa Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom (CEDC).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...