Obavijesti

News

Komentari 0

Kontinentalne županije ukazale na probleme u angažiranju pomoćnika u nastavi

Kontinentalne županije ukazale na probleme u angažiranju pomoćnika u nastavi

Status pomoćnika nije adekvatno reguliran, rad se zasniva na određeno vrijeme i školsku godinu pa su česte su promjene radnika. Osim toga, nije ujednačeno financiranje programa EU sredstvima za cijelu Hrvatsku

VIDEO

Koprivnička, Bjelovarska i Virovitička županija problem u angažiranju pomoćnika u nastavi vide u zapošljavanju na određeno vrijeme zbog čega je smanjen interes za taj posao kojem je cilj pomagati učenicima s teškoćama u razvoju pri socijalizaciji te uključivanju u primjerene programe.

Može se reći da se pomoćnici u nastavi, prema onome što je Hini rečeno iz Koprivničko-križevačke županije, dijele u dvije skupine. Prva je zadovoljna jer joj je pružena prilika da se bar privremeno ispišu iz evidencije nezaposlenih, a druga iskazuje nezadovoljstvo time što su zaposleni na određeno vrijeme.

Za ovu školsku godinu u toj županiji za pomoćnike je osigurano ukupno 384.000 eura, od čega se 95 posto iznosa odnosi na europski novac, a pet posto trebala je nadomjestiti sama županija. No, kažu, teorija u praksi poprima sasvim drugačiji oblik.

Taj iznos je nedostatan za financiranje svih troškova projekta, kao i pokrivanje plaća i materijalnih prava pomoćnika u nastavi, jer će oni u konačnici iznositi više od 500.000 eura. Stoga će Koprivničko-križevačka županija u konačnici izdvojiti 24 posto ukupnog troška, a udio europskog novca bit će 76 posto. Troškovi su raspodijeljeni na 54 pomoćnika u nastavi, koliko su maksimalno mogli zaposliti, a oni brinu o ukupno 65 učenika. Drugim riječima pojedinci kroz nastavu prate i po dva učenika.

Projekt hvale vrijedan, ali...

Mjesečni trošak po pomoćniku u Koprivničko-križevačkoj županiji iznosi 711 eura.

Dodaju kako je satnica od 1. siječnja mijenjana te iznosi 3,89 eura neto. Uz redovnu plaću osigurani su im putni troškovi, dnevnice za praćenje učenika na putovanju, božićnica, regres, dar za djecu, uskrsnica. Iz Županije kažu da je projekt hvale vrijedan, ali da ima i svojih nedostataka.

Navode da status pomoćnika nije adekvatno reguliran, rad se zasniva na određeno vrijeme i školsku godinu pa su česte su promjene radnika. Osim toga, nije ujednačeno financiranje programa EU sredstvima za cijelu Hrvatsku. Kako su objasnili, omjer sufinanciranja nije jednak za sve županije i osnivače škola, jer on ovisi o stupnju razvijenosti pojedinog dijela Hrvatske.

Nedostatna sredstva

Naglašavaju da putem ministarstva nisu osigurana dostatna sredstva, te se očekuje da osnivači pokriju razliku, što rezultira nejednakim uvjetima rada i provedbe projekta.

Osim navedenoga, ističu, nije definiran ni okvir vezan uz edukacije, pa je još uvijek na snazi privremen način edukacija od 20 sati za kandidate koji moraju imati minimalno srednjoškolsko obrazovanje. Sve to rezultira manjkom kandidata na tržištu rada.

Virovitičko-podravska županija u školama kojima je osnivač ima 43 pomoćnika u nastavi, a odobreno im je 44. Sama ta činjenica, kažu, govori da imaju dostatan broj osoba koje provode školske sate s učenicima s poteškoćama u razvoju.

Sandra Benčić o asistentima: 'Vlada nije tu da daje milost, već da ljudima osigura prava'
Sandra Benčić o asistentima: 'Vlada nije tu da daje milost, već da ljudima osigura prava'

Ističu da Županija sufinancira pet posto vrijednosti projekta, odnosno osigurali su 28.700 eura za školsku 2023./2024. godinu. Bruto cijena sata rada pomoćnika u nastavi je 5,46 eura. Zadovoljni su projektom jer podrška pomoćnika je svakodnevno usmjerena na učenika u razredu. Neposredno pomaže učeniku s teškoćama u uključivanju u razredni kolektiv, svladavanju socijalno-psiholoških prepreka te usvajanju nastavnih sadržaja.

Problem motivacije

Ističu da Virovitičko-podravska županija nastoji svakodnevno poboljšati uvjete rada pomoćnika u nastavi, koji su na području njihove županije zaposleni od 2015. godine, te do sada nije bilo prigovora pomoćnika u nastavi kao ni roditelja.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji angažirano je 47 pomoćnika u nastavi za 47 učenika s teškoćama u razvoju. Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava dodijeljeno im je ukupno 57 pomoćnika u nastavi.

Ta županija sufinancira plaću pomoćnika u nastavi s 6,27 posto. Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je 405.400 eura za provedbu projekta za osiguravanje pomoćnika u nastavi u osnovim i srednjim školama. Neto cijena sata rada pomoćnika je 3,99 eura. Pomoćnici u nastavi imaju pravo i na dnevnice, putne troškove u visini mjesečne povratne karte autobusa, božićnicu, regres i dar za dijete za Sv. Nikolu.

Asistenti: Potplaćeni smo, ne možemo dići kredit za stan. Dekan FER-a: Opustite se
Asistenti: Potplaćeni smo, ne možemo dići kredit za stan. Dekan FER-a: Opustite se

Ipak, baš kao i Koprivničko-križevačka županija i Bjelovarsko bilogorska uočava nedostatke programa zapošljavanja pomoćnika u nastavi. Kažu da je njegova manjkavost nemogućnost stalnog zaposlenja pomoćnika kako bi isti bili motiviran nastaviti rad  i kako Županija ne bi iznova morala educirati nove pomoćnike.

Ipak, potpora pomoćnika u nastavi je postala standard u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama. Na taj se način omogućava bolje funkcioniranje samih škola i uočava se napredak u obrazovnim sposobnostima učenika s teškoćama u razvoju.

Piše: Ozren Špiranec

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...