News

Komentari 17

Kontrola potpisa može početi: 'Pozivaju se promatrači svih stranaka, udruga i DIP-a'

Kontrola potpisa može početi: 'Pozivaju se promatrači svih stranaka, udruga i DIP-a'

Most je 24. siječnja predao Saboru po 400.000 potpisa za obje referendumske inicijative - "Dosta je stožerokracije" i "Odlučujmo zajedno." Vlada je danas zadužila Ministarstvo uprave da ih prekontrolira

Vlada je na današnjoj sjednici Vlade donijela zaključak kojim je zadužila Ministarstvo pravosuđa i uprave da krene u prebrojavanje i vjerodostojnost potpisa za dvije referendumske inicijative "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije."

Podsjetimo, Mostovi zastupnici prikupljene potpise za raspisivanje referenduma, njih više od 800.000 za obje inicijative, predali su Saboru 24. siječnja. Referendumom traže ukidanje Covid potvrda te da se ključne odluke, koje se tiču ograničavanja temeljnih ljudskih sloboda i prava, donose u Saboru. 

Odbor za Ustav, kao niti vladajuća većina na plenarnoj sjednici Sabora, nisu usvojili zahtjev oporbe da se Vladi da rok od 30 dana za prebrojavanje potpisa, ali i da se taj posao prepusti DIP-u. Nakon današnjeg zaključka Vlade, kojim taj posao povjeravaju Ministarstvu pravosuđa i uprave, provjera potpisa može i službeno početi, ali bez roka do kada. 

- U cilju ostvarivanja većeg stupnja transparentnosti i uključivosti zainteresiranih dionika, na promatranje se pozivaju i promatrači svih parlamentarnih stranaka, nevladinih udruga registriranih u Hrvatskoj, udruga koje djeluju na području neovisnog promatranja izbornih postupaka te DIP. O načinu prijave promatrača Ministarstvo će donijeti posebnu uputu - poručio je ministar Ivan Malenica.

Podsjetimo, vladajući su već ranije omogućili da po dva predstavnika i jedne i druge inicijative mogu sudjelovati u promatranju prebrojavanja potpisa. 

Najčitaniji članci