Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
149 komentara

Kontrole za one koji žive vani, a imaju hrvatsko zdravstveno

Građani koji su otišli iz Hrvatske raditi vani i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svakoga mjeseca na HZZ-u i podižu im lijekove, kaže liječnica Klajić Grotić

HZZO
Foto: HZZO
149 komentara

Prema procjenama Hrvatske udruge ugovornih ordinacija 330.000 osoba koje su se iselile iz Hrvatske zadržalo je zdravstveno osiguranje na koje ostvaruju pravo preko HZZO-a te ga i koriste osobno ili posredovanjem rodbine i znanaca, prenosi Glas Slavonije.

- Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svakoga mjeseca na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku, upozorava liječnica Sanja Klajić Grotić.

- U Hrvatsku se vraćaju kontrolirati trudnoću, kronični bolesnici nam dolaze po lijekove kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Procjene govore da je riječ o 330.000 osoba koje su se iselile i zadržale zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, kaže i predsjednica Udruge Josipa Rodić za Glas Slavonije.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na ove navode odgovaraju kako je ovo problem koji se javlja kod osiguranika koji u iseljeništvu rade ilegalno te dodaju kako koriste sve raspoložive mehanizme kako bi se ovakvoj praksi stalo na kraj.

Stoga će povećati nadzor i kontrole onih koji su zadržale hrvatsko zdravstveno osiguranje, a žive u inozemstvu. Na razini Europske unije se zato uvodi elektronska razmjena podataka u okviru sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI) koja bi trebala pomoći u kontroli osiguranika.

- EESSI sustav uvelike će olakšati i ubrzati razmjenu podataka između država članica, a osobito pozitivan učinak očekujemo upravo u području transparentnosti oko pripadnosti samom sustavu osiguranja pojedine države članice. HZZO smatra da će razmjena podataka preko EESSI sustava olakšati identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem te posljedično dovesti do raščišćavanja nastale situacije, kažu u HZZO-u. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message