Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
159 komentara

Kontroverza: Belgija dopustila eutanaziju teško bolesnoj djeci

Zakon podupire čak 75 posto birača. Ipak, ima i puno protivnika koji tvrde da će, osim što se ne treba ponositi zakonom, eutanazija postati zaštitni znak Belgije

REUTERS
Foto: REUTERS
159 komentara

Belgijski Senat izglasao je zakon koji će teško bolesnoj djeci omogućiti da zatraže okončanje vlastitog života, odnosno eutanaziju, piše CNN.

Belgija je prva zemlja koja je dozvolila eutanaziju djece, a zakon će stupiti na snagu nakon što na njega potpis stavi kralj. Prema sadašnjem prijedlogu, djeca koja boluju od teških bolesti moći će zatražiti smrtonosnu injekciju. 

Zakon ima veliku potporu Belgijaca i podupire ga 75 posto birača. Ipak, kontroverzni zakon ima i puno protivnika koji tvrde da će, osim što se ne treba ponositi ovim zakonom, eutanazija postati zaštitni znak Belgije. 

Na godinu se u Belgiji izvrši oko 1500 eutanazija, što je oko dva posto uzroka smrtnosti u toj zemlji. Pretpostavlja se da će broj eutanazija ovim zakonom porasti, no zagovornici kažu kako se to neće dogoditi jer se tome pristupa vrlo selektivno i promišljeno. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message