Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
200 komentara

Konvencija ne uvodi treći spol, istospolni brak, a spol ostaje

Plenković je svjestan da neće moći dobiti podršku Stiera, Brkića, Mire Kovača, Steve Culeja, Ivana Ćelića, Josipa Đakića, Antona Klimana, Josipa Škorića i još nekih tvrđih HDZ-ovaca

Foto: PIXSELL

Nakon dugotrajne rasprave i sukoba zbog Istanbulske konvencije, potpuno je izgledno da će upravo HDZ provesti njenu ratifikaciju kako bi suzbio nasilje u obitelji.

Struja koju je predvodio politički tajnik stranke, Davor Ivo Stier, ali i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, izgleda da je ipak ostala u manjini.

TOMISLAV KLAUŠKI Raskol u HDZ-u ili stranački udar na šefa pištoljem na vodu

Dio se predomislio nakon rasprave, ali u vrhu HDZ-a računaju da, čak i da 10-ak zastupnika vladajuće većine bude suzdržano ili protiv Istanbulske, ipak imaju dovoljno ruku u Saboru za ratifikaciju. Velik dio oporbe inzistira na usvajanju konvencije, pa će vjerojatno konvenciju u Saboru biti izglasati mješovitim glasovima HDZ-a, SDP-a, Glasa, HNS-a, HSLS-a, nezavisnih zastupnika...

Vlada ne želi platiti žrtvama

U svakom slučaju, prvo treba posao odraditi Vlada. A najvažniji je dio napraviti tzv. interpretativnu izjavu o Istanbulskoj konvenciji. U njoj će jasno stajati neke ograde, koje se još bruse.

- S njima je onda ona prihvatljiva velikoj većini, pa čak i dijelu onih koji su u ponedjeljak imali dvojbe - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Ta izjava još nije usuglašena nego ima nekoliko verzija. Ali kako doznajemo, sigurno će u njoj biti nekoliko stvari koje su se pokazale kao sporne HDZ-ovcima, ali i Vladi. Tako će se Vlada ograditi od toga da država mora isplatiti odštetu žrtvi nasilja ako to nije u mogućnosti počinitelj.

- To bi se moglo zlorabiti u dogovoru dvije strane, u smislu da se dogovori nasilje, a onda traži novac od države - objašnjavaju nam.

STIER POVEO USTANAK Istanbulska konvencija prolazi makar i po cijenu novih izbora

U toj će izjavi biti i to da usvajanjem Istanbulske konvencije nema nikakve pravne osnove da se legaliziraju istospolni brakovi. U Hrvatskoj inače postoji institut životnog partnerstva za istospolne parove, koji je jednak braku, ali brak je kao pojam rezerviran za muškarca i ženu. Vlada će također staviti “ogradu” i napisati da nema nikakve pravne osnove za uvođenje trećeg roda, u kojem bi se muškarac i žena mogli izjašnjavati. Time bi se spriječile interpretacije da će svatko moći odabrati hoće li biti muškog, ženskog ili neutralnog spola. Time padaju u vodu i najave da će morati postojati i zahodi za neutralni spol, a muškarci s bradom koji se izjasne kao žene moći će ići u ženski WC ili svlačionicu. Sve to u javnost su plasirali protivnici Istanbulske konvencije iako nema nikakve veze s istinom.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL Plenković će prvo stavove protivnika u HDZ-u ublažiti pisanom izjavom, a čak i ako desetak zastupnika HDZ-a bude protiv, ima glasove oporbe za ratifikaciju

SDP: HDZ uveo rod 2008. godine

Također, u toj izjavi će biti jasno usvojeno da je definicija roda u Istanbulskoj konvenciji ispod razine svih dosadašnjih zakona u kojima se spominje već deset godina. Jasno će se naglasiti da rod nije zamjena za spol, pa se time odbacuju neutemeljeni strahovi da će se roditelji morati oslovljavati s “Roditelj 1” i “Roditelj 2” umjesto “otac” i “majka”.

I uz sva ta nacrtana pravna tumačenja, Plenković je svjestan da neće moći dobiti podršku Stiera, Brkića, Mire Kovača, Steve Culeja, Ivana Ćelića, Josipa Đakića, Antona Klimana, Josipa Škorića i još nekih tvrđih HDZ-ovaca. Ali obje struje su svjesne da na ovome neće rušiti većinu.

OGLASIO SE KARAMARKO Bivši šef HDZ-a: Istanbulska kap koja bi mogla preliti čašu

Plenković bi uspjehom smatrao i da oni budu suzdržani ili se ne pojave na glasovanju. Još nije odlučio s Gordanom Jandrokovićem hoće li dopustiti glasovanje “po savjesti”, ali sadašnje stanje govori da bi i uz protivljenje ovih zastupnika HDZ mogao proći tako da je “vuk sit, a ovce na broju”. Protivnici će zadržati svoje birače koji su i HDZ-ovi, Istanbulska će proći. Određenu štetu će Plenković i pretrpjeti, ali čini se da ga neće napustiti koalicijski partneri, poput Hrasta, koji ima jednog zastupnika.

Karamarko samo pomogao

Neočekivana “pomoć” je stigla i od bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je rekao da se njenim usvajanjem “urušavaju stožerni kamenovi identiteta i opstojnosti”. Pozvao je na glasovanje protiv ratifikacije konvencije.

- Samo što velik dio onih koji su se izjasnili protiv ili imaju dvojbe nikako ne žele da ih se identificira u istom košu s Karamarkom, prvenstveno Brkić i Maletić - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Brkić neće podržati Istanbulsku, ali neće zbog nje ni udariti na Plenkovića. Stier bi htio, ali nema snage i dovoljno pristalica

Zbog Istanbulske je raspušten i HDZ Kistanje, čiji je predsjednik Roko Antić podnio ostavku zbog odluke da se ratificira Istanbulska.

- HDZ je jaka stranka i ne bojimo se rasprave. Nema pukotina u našem funkcioniranju. Izaći ćemo iz ovoga još jači. Različita mišljenja su dobrodošla - rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i dodao da nema straha od novog odgađanja ratifikacije.

HNS i HSLS kao koalicijski partneri izjasnili su se da će podržati Istanbulsku konvenciju.

- Očekujemo da se ovaj dokument što prije argumentirano raspravi u Saboru te da se o njemu glasa. Svi zastupnici HNS-a glasat će u Saboru za ratifikaciju ovog važnog dokumenta, koji nije ideološki dokument, kako neki tvrde, nego standard 21. stoljeća - odgovorili su nam iz Kluba zastupnika HNS-a.

EUROPSKI PARLAMENT: 'Ratificirajte Istanbulsku, u njoj nema skrivenih namjera...'

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk rekao je kako još čekaju da vide hoće li vladajući prihvatiti njihov zakon o izglasavanju konvencije. Jučer je Bauk prozvao HDZ-ovce da je “rod” u hrvatskom zakonodavstvu već deset godina u nizu zakona i pravilnika, te čak pohvalio Plenkovića što gura ratifikaciju.

- Rodni identitet se spominje u Zakonu o ravnopravnosti spolova iz 2008., koji je usvojio HDZ. U tih 10 godina žene su ostale žene a muškarci muškarci - rekao je Bauk.

Klub Glas/HSU će podržati ratifikaciju, a trebali bi i IDS i manjine.

- Naslovnice su prepune vijesti o ženama koje trpe neki oblik nasilja ili su ubijene, a mi u 21. stoljeću razgovaramo o tome treba li prihvatiti dokument koji to brutalno nasilje pokušava spriječiti?! - napisao je Giovanni Sponza, predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI.

ANDREJ PLENKOVIĆ: 'Velika većina je usvojila da se ide s ratifikacijom Konvencije'

Most nam nije odgovorio, ali je Božo Petrov već ranije rekao da je protiv ovakvog teksta Istanbulske konvencije, ali da će zastupnici glasati “po savjesti”. Zastupnici Živog zida će glasati na isti način.

VIDEO: MARGARETA MAĐERIĆ 2014.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message