Obavijesti

News

Komentari 123

Slavica uputio ispriku, a majka poginulog mladića ga vrijeđala

Slavica uputio ispriku, a majka poginulog mladića ga vrijeđala
6

Frane Lučić je u utorak nastavio svjedočiti na suđenju Draženu Slavici za tragediju na Kornatu. Slavica je na sudu izrazio žaljenje zbog stradalih vatrogasaca

VIDEO

Nakon što sam se okrenuo i potrčao, vatra mi je bila iza leđa. Toplina je bila nesnošljiva, vatra je išla po podu. Kada mi je došla do nogu okrenuo sam glavu prema gore, hitro zakoračio dva koraka unatrag da što prije budem na izgorenom terenu. Dok sam bježao zrak je bio zadimljen, ali me nije gušio. Nakon što je sve prošlo zrak se raščistio, rekao je na sudu Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac u kornatskoj tragediji.

Dodaje kako ga Dražen Slavica i Mladen Jurin nakon nesreće nisu nikada pitali za zdravlje niti ga posjetili. 

Istaknuo je i kako se ne sjeća koliko je vremena prošlo do dolaska pomoći na Kornatu, ali kaže da mu je Tomo Crvelin govorio kako će sve biti u redu. Preživjeli vatrogasac je na sudu izjavio kako prije nesreće nije bio na Kornatu, niti je na intervenciju išao helikopterom.

Sudsko vijeće je Lučiću zabranilo da odgovori na pitanje Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića, koji ga je pitao zašto tvrdi da je Slavica kriv za Kornate, što je izjavljivao u medijima. Nakon što je Slavica izrazio žaljenje zbog stradalih kolega, majka jednog poginulog vatrogasca izletjela je iz sudnice te mu je doviknula "Stoko!". Prodanović je nakon toga od predsjednika suda zatražio da zaštiti njega i Dražena Slavicu od vrijeđanja i verbalnih uvreda.  

Frane Lučić na kraju svjedočenja opet je ponovio kako on smatra da je za tragediju na Kornatu kriva zaostala NATO bomba. To je zaključio iz dokumentacije koju mu je dao umirovljeni časnik HV-a. Pokazali su mu fotografije neposredno prije nesreće i poslije nesreće na otoku Kornatu, no o njima nije mogao ništa reći. Na kraju je dodao da mu je otac pričao kako su u njegovu kuću došli Jordan, Žaja i Čubrilo iz DVD-a Tisno i to dok je on bio u komi i "izlazio iz sepse". 

- Nisu došli da bi pitali za moje zdravlje nego kako da maknu krivnju sa Slavice. Otac je poludio i pitao Zašto ste ih ostavili da pate? - rekao je Lučić. 

"Nije istina da su piloti ručali dok se na Kornatu odvijala drama"

U nastavku je svjedočio general HV-a Josip Stojković koji je u vrijeme tragedije zapovijedao vojnom komponentom u vatrogasnim snagama. Rekao je da je već drugi dan gorjelo na Hvaru kada je stigao zahtjev za slanjem kanadera najprije na Kornat, a potom u vodičko zaleđe. Bio je to jedini kanader kojim je vojska raspolagala toga dana. Dva su bila na remontu, a četvrti je gasio u Grčkoj.

- Politika o svemu odlučuje, a vojska je tu da izvršava – rekao je Stojković.

Na raspolaganju je imao tri helikoptera, od kojih su dva gasila na Hvaru. Odbacio je tvrdnje odvjetnika Čede Prodanovića da su piloti tih dviju letjelica bili na ručku na Hvaru dok se na Kornatu odvijala drama. Za nesreću je doznao od glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina oko 17 sati, no nije znao koliki su razmjeri. Na neka pitanja nije mogao odgovoriti, nego se pozivao na kronologiju događaja koja je u Izvješću o raščlambi protupožarne sezone. Na primjedbu zastupnika oštećenih obitelji da je na jednom helikopteru bila neispravna LPG dizalica, Stojković je odgovorio kako su svi helikopteri bili ispravni za prijevoz i iskrcavanje vatrogasaca, te da je HGSS osposobljen i za dizanje unesrećenih uz pomoć alternativnih načina. Suđenje se nastavlja u srijedu. 

Lučić je prije tri tjedna na Županijskom sudu u Zadru svjedočio gotovo pet sati. Optužio je Dražena Slavicu da je u helikopter pustio njega i maloljetnog Marka Stančića iako je znao da nemaju završenu obuku za desant. 

Frane je potom detaljno opisivao što se zbivalo od trenutka polaska za Kornat do toga kada ih je 'prešla vatra'.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu