Obavijesti

News

Komentari 4

Korona i na Pelješcu: 'Imamo pet zaraženih, a možda i više'

Korona i na Pelješcu: 'Imamo pet zaraženih, a možda i više'
1

Četvero su kod kuće i pridržavaju se samoizolacije, a jedan je u bolnici, rekla je načelnica trpanjskog stožera civilne zaštite Nada Ivanković koja kaže da ne dobivaju podatke o broju oboljelih iz HZJZ za općinu

VIDEO

Korona virus stigao je i na polutok Pelješac. Žarište je u općini Trpanj, koja se osim istoimenog centralnog naselja sastoji od Gornje i Donje Vrućice. Na području općine zabilježeno je pet do osam slučajeva zaraze.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vili i Alemka 01:23

Trpanj broji petstotinjak žitelja, pa govorimo o otprilike svako stotom inficiranom stanovniku, kao što je slučaj i na Murteru. Ondje je 20 zaraženih na 1920 stanovnika s pravom glasa, prema podacima sa zadnjih izbora.

Da je unatoč zabrinjavajućoj statistici situacija na Pelješcu nešto bolja, potvrđuje načelnica trpanjskog stožera civilne zaštite Nada Ivanković:

- Sinoć sam se čula s oboljelima, četvero su kod kuće i pridržavaju se samoizolacije, a jedan je u bolnici. Oni su kontakti nultog pacijenta iz Zračne luke u Dubrovniku - poručuje Ivanković. Navodno su se zarazili na obiteljskoj večeri. U Općoj bolnici Dubrovnik nalazi se mlađi muškarac čije je stanje stabilno.

Za pet od spomenutih osam zaraženih u Trpnju zna se pouzdano, a za ostale informacije nisu službene.

Kao i u ostatku Hrvatske, ni otočni stožeri nisu oduševljeni što ne dobivaju konkretne podatke za svoja naselja od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zato se snalaze kako znaju, uglavnom dobrom starom igrom gluhog telefona:

- Stožer ne dobiva službene podatke o broju oboljelih, iako bi bilo dobro da ih dobiva. Pritom ni u kojem slučaju ne mislimo na osobne podatke, nego na općenite lokacije. Neslužbeno znamo da je pet pozitivnih na Covid-19. Službeno, nemamo saznanja o drugim oboljelima - odgovara oprezno načelnica Stožera, a iz njenih riječi jasno se iščitava problem na nacionalnoj razini. Kad bi glavni Stožer javljao u kojoj je općini koliko zaraženih, ne bi morali nagađati. A neki bi se i više pazili. Svejedno, Pelješčani se nadaju najboljem jer strogo poštuju propisane mjere. Na terenu su i policija i vatrogasci. Za sad Dubrovačko-neretvanska županija ima 55 zaraženih koronavirusom.

Ako poželite odmoriti u Gornjoj ili Donjoj Vrućici, četiri puta u danu imate trajektnu liniju od Ploča do Trpnja. Na stranicama Jadrolinije karte su dostupne. A kad spustite kofere u trpanjsku lučicu, pozdravit će vas predstavnici stožera i snage MUP-a da provjere jeste li ponijeli propusnicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.