Obavijesti

News

Komentari 3

Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu

Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu
1

Pandemija korona virusa u potpunosti je paralizirala domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu koji je devastirao tisuće zgrada u centru grada

VIDEO

Pandemija korona virusa u potpunosti je paralizirala domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu, ocjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) napominjući kako će to utjecati na cijene, ali trenutno je teško reći u kojoj mjeri.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Posljedice potresa u Čučerju 01:28

Pandemija korona virusa u potpunosti je paralizirala domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu koji je devastirao tisuće zgrada u centru grada, navode iz HGK napominjući kako će to utjecati na cijene nekretnina koje su zadnje tri godine u stalnom rastu, no u ovom trenutku je teško odgovoriti u kojoj mjeri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stanje na tržištu će, kažu u HGK, ovisiti o duljini trajanja izvanrednih mjera i vrlo je bitno hoće li situacija trajati mjesec dana, tri mjeseca ili još duže.

Trenutno je promet nekretninama gotovo zaustavljen, a i kada dođe do ukidanja izvanrednih mjera očekuje se daljnji pad potražnje, što će u konačnici dovesti do pada prometa nekretninama i prosječnog smanjenja cijena, ističu iz Komore.

Vatrogasci pomažu žrtvama potresa, u borbi protiv korone
Vatrogasci pomažu žrtvama potresa, u borbi protiv korone

Pojašnjavaju kako do pada cijena u pravilu dolazi tek nakon što se bitno uspori promet i smanji broj transakcija, zato što su tražene cijene subjektivni stav vlasnika, koji se teško odriču zamišljenih vrijednosti.

U HGK drže kako cijene ne bi trebale bitno pasti ako se zadrži pristup jeftinim kreditnim linijama, odnosno ako kamatne stope ostanu u vrijednostima koje su bile i prije pojave koronavirusa.

Tržište nekretnina uvijek reflektira stanje gospodarstva, a uslijed pada prihoda u gospodarstvu očekuje se bitno slabija likvidnost pravnih, ali i fizičkih osoba, što će svakako rezultirati smanjenim interesom za ulaganje u nekretnine, kažu u Komori.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović naglašava kako građani ne razmišljaju o nekretninama u doba kada im je poslovanje zaustavljeno, a zaštita zdravlja postala najvažnija.

Osvrnuo se i na posljedice potresa koji je ostavio velike štete na području Zagreba kazavši da su između ostalog plod sustavne nebrige i loših intervencija na objektima.

Frizirala je slavne kad su joj korona i potres zatvorili salon
Frizirala je slavne kad su joj korona i potres zatvorili salon

- Posljednjih 80 godina nadograđuju se cijeli katovi, rade se statički neprovjerene adaptacije, ne saniraju se krovovi i dimnjaci, ne štite se fasadom zabatni zidovi i stražnje strane objekata, a fasade pročelja u Donjem gradu se usporeno obnavljaju - kazao je te dodao kako se ne razmišlja i ne ulaže u statičku stabilnost privatnih, ali i javnih objekata.

Ovaj potres sve je to razotkrio, ali grad je izdržao, rekao je Ranilović.

Ističe kako slijedi velika i dugogodišnja obnova, ali i neophodna promjena pristupa u održavanju i upravljanju Zagrebom. Sve to, kako je rekao, sigurno će se odraziti na cijene, ali i da će, unatoč svemu, centar grada uvijek biti privlačna lokacija kupcima.

- Potencijalni kupci samo će biti mnogo probirljiviji pri odabiru nekretnine za život ili posao. Neke će nekretnine zadržavati, pa u budućnosti i povećavati vrijednost, a one u koje se neće ulagati bit će nezanimljive, odnosno bit će jeftinije - zaključio je.

Iz HGK u priopćenju navode kako potres ne spada u osnovni rizik pa se većina građana i pravnih osoba ne odlučuje na ugovaranje dodatne police, no to će se nakon ove situacije sigurno promijeniti.

Podaci HANFA-e pokazuju da je u prošloj godini uplaćeno 107.000 premija za osiguranje od potresa u vrijednosti od 85,4 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović