Obavijesti

News

Komentari 88

U SAD-u raste broj zaraženih i hospitaliziranih od korone

U SAD-u raste broj zaraženih i hospitaliziranih od korone

Raste broj zaraženih i hospitaliziranih od korona virusa u SAD-u. Zbog visokih brojki novozaraženih, brojni događaji koji su se trebali održati za vrijeme blagdana, su otkazani

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.41

WHO izdao privremene preporuke za miješanje cjepiva protiv covida

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je izdala privremene preporuke za korištenje cjepiva protiv covida-19 različitih proizvođača za drugu dozu i za booster.

Ovisno o dostupnosti, mRNA cjepiva, poput onih koja su razvili Pfizer i Moderna, mogu se koristiti kao dodatne doze nakon prvotne doze vektorskog cjepiva AstraZenece i obrnuto, reklo je globalno zdravstveno tijelo. 

AstraZeneca i bilo koje od cjepiva mRNA mogu se također koristiti nakon prvotne doze inaktiviranog cjepiva Sinopharma, rekao je WHO. 

Virusna vektorska cjepiva sadrže upute za stvaranje antigena koronavirusa, dok mRNA cjepiva koriste kod iz SARS-CoV-2, koronavirusa koji uzrokuje covid-19, kako bi izazvala imunološki odgovor kod primatelja.

Za inaktivirana cjepiva uzima se virus SARS-CoV-2 koji se umrtvljuju ili ubija uz pomoć kemikalija, topline ili radijacije.

Smjernice su donesene na temelju savjeta WHO-ove Strateške savjetodavne skupine stručnjaka za cjepiva ranije ovaj mjesec.

Preporuka dolazi nakon što je veliko prošlotjedno istraživanje pokazalo da prva doza cjepiva AstraZenece ili Pfizer/BioNTecha te druga doza cjepiva Moderne devet tjedana kasnije stvaraju bolji imunološki odgovor. 

Međutim, WHO je rekao da bi se za miješanje trebala uzeti u obzir dostupnost te koristi i rizici korištenja cjepiva protiv covida-19.

Preporuke će se preispitati u trenutku kad bude dostupno više podataka, rekla je globalna zdravstvena agencija.

Mnoge zemlje su već počele miješati cjepiva zbog toga što su se suočile s rastućim brojem slučajeva covida-19, malim zalihama i sporom imunizacijom. 

22.26

U SAD-u raste broj zaraženih i hospitaliziranih od korone

U SAD-u iz dana u dan raste broj novozaraženih i hospitalizirani ljudi, a to je stvorilo problem za brojne događaje koji su planirani za vrijeme blagdana. 

Svakog dana prosječno bilježe 118.717 zaraženih od korone. To znači da u odnosu na prethodni mjesec, brojke rastu za 40 posto, javlja CNN.

Broj preminulih povećan je za 12 posto.

Zbog sve gore situacije, neka sveučilišta su odlučila nastavu i ispite održavati online. Odgađaju se nastupi, ali i sportske lige.

Zbog velikog broja hospitaliziranih bolnice se bore s nedostatkom osoblja. Prema podacima Ministarstva zdravstva, bilježe čak 40 posto više hospitaliziranih nego prije mjesec dana. 

21.16

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno 77, u samoizolaciji 569 ljudi

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 77 novih pozitivnih osoba  na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem ( 17 osoba iz Vukovara, 7 osoba iz Vinkovaca, 5 osoba iz Petrovaca, po 4 osobe iz Bošnjaka, Cerne, Ivankova i Mirkovaca, po 3 osobe iz Babine Grede, Rokovaca, Trpinje i Vođinaca, po 2 osobe iz Privlake, Slakovaca, Sotina i Županje, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bogdanovaca, Bršadina, Ilače, Jarmine, Komletinaca, Lovasa, Marinaca, Mikluševaca, Opatovca, Pačetina i Tovarnika ).  Preminula je  jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 19929, od kojih je 19117 izliječenih, a ukupno je preminulo 364 osobe.

Trenutno je u županiji 51  osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 321 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 116106.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 569 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 1 liječnik, 2 med. sestre / tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 1 radnik  (drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 13 nastavnika i 115 učenika.

U samoizolaciji se nalazi 8 nastavnika i 473 učenika.

20.06

U Danskoj novi rekord - 10.000 novozaraženih

U Danskoj je u četvrtak zabilježeno gotovo 10.000 novozaraženih koronavirusom, što je novi dnevni rekord od početka pandemije.

Šef nacionalne agencije za zarazne bolesti, Henrik Ullum, rekao je u četvrtak navečer na konferenciji za novinare da je omikron varijanta utvrđena u otprilike 3000 tih slučajeva. 

Od kraja studenoga u Danskoj je otkriveno ukupno 9000 slučajeva zaraženih omikronom.

Ullum je rekao da su do posebno brzog širenja virusa doveli noćni izlasci građana te da će zaraza nastaviti rasti ako se ništa ne poduzme.

Premijerka Mette Frederiksen ranije je na Facebooku najavila nove mjere u borbi s koronavirusom, ali nije precizirala. „Ne sumnjam da biti potrebne nove mjere kako bi se prekinuo lanac zaraze“, napisala je.

Također, nekoliko stranaka u parlamentu je pozvalo na ograničavanje okupljanja. 

19.16

Kaić: 'Nema mjesta za velike dočeke i slavlja, imamo sve veći broj hospitalizirane djece'

Epidemiolog Bernard Kaić u programu N1 televizije govorio je o novom omikronu, cijepljenju djece, prolasku četvrtog i dolasku petog vala.

Otkrio je zašto je važno cijepiti djecu od pet do 11 godina.

- Jednako kao i stariju djecu i odrasle, da ne obole, da ne razviju komplikacije (mogu ih razviti iako ne koliko odrasli), a ako bi se veći dio djece cijepio, to bi doprinijelo smanjenju širenja virusa u populaciji. Očekujemo intenzivnije širenje zbog dolaska omikron varijante koju je nemoguće zaustaviti - rekao je.

O odazivu cijepljenja djece ne treba suditi nakon jednog dana, rekao je.

- Ne znam koliko bi kampanja utjecala na odaziv jer mislim da više nema čovjeka koji nije već iz dana sve čuo o covidu. Po jučerašnjem danu ne bih sudio o odazivu, to je ipak prvi dan, u ambulantama se još nije cijepilo. Nisam previše optimističan što se tiče obuhvata jer kad gledamo po dobnim skupinama dosad, što je dob mlađa, to su obuhvati niži. Najniži su u dobi od 12 do 16 godina - istaknuo je.

Otkrio je i zašto roditelji trebaju biti sigurno u cjepivo.

- Razlika od cjepiva za odrasle je samo po tome što je doza za djecu manja. Koliko su sigurna cjepiva, znamo na temelju kliničkih ispitivanja. Istraživanja su obuhvatila oko 3.100 djece koji su primili cjepivo. Pokazalo se da je sigurno u smislu da očekujemo uobičajene nuspojave poput temperature, boli na mjestu primjene, glavobolje, umora… Ali je ista učestalost kod djece i odraslih. Mora se priznati da na 3.100 ispitanika ne možemo reći hoće li se cjepivo, kad se šire počne koristiti, pokazati neku toliko rijetku nuspojavu koja se nije mogla vidjeti na ovako malom uzorku, ali na temelju svega što se zna o tim rijetkim nuspojavama u dobi od 12 na dalje, ne očekuje se visoka učestalost drugih nuspojava. Glavna zabrinutost vezana uz nuspojave kod adolescenata i mladih odraslih su miokarditisi, ali je pokazano da covid puno češće uzrokuje miokarditis nego cjepivo. Korist je veća od rizika - rekao je.

Upitan je i koliko je djece hospitalizirano zbog korona virusa. 

- Nemam napamet podatke, ali gledali smo ovih dana hospitalizacije djece u dobi od 5 do 11 godina, bila je ukupno preko 300 hospitalizacija djece u toj dobi u Hrvatskoj od početka epidemije, ali zadnjih dva i pol do tri mjeseca preko 100. Tako da trećina svih hospitalizacija djece bila je zadnja dva mjeseca. Sve češće se djeca hospitaliziraju, bila su, mislim, dva smrtna slučaja djece od covida u toj dobi - rekao je.

Dok njemački pedijatri savjetuju da se pričeka s cjepivom ako su djeca zdrava, dok ne dođe modificirano cjepivo koje će štiti i od omikrona. No, Kaić se ne slaže s tom tezom.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 88