Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
179 komentara

Koruški župan tražio od Kurza da zaustavi ustaško okupljanje

Koruška vlada jučer je prihvatila rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako 'lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo' zbog nereda koji se očekuju

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
179 komentara

Koruški župan Peter Kaiser (SPOÖ) poslao je kancelaru Sebastianu Kurzu pismo u kojem apelira da se zaštiti 'međunarodna reputacija Austrije', koju bi događaji na Loibaškom polju kod Bleiburga 18. svibnja mogli narušiti, te da savezna tijela primijene zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju, piše Večernji list u petak.

KOMEMORACIJA U BLEIBURGU Nemamo ništa protiv skupa, ali bez ustaških simbola i uniformi

Koruška vlada jučer je prihvatila rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako 'lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo' zbog nereda koji se očekuju. Naime, već su zakazana četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije, prenosi Večernji list.

Top candidate of the People's Party (OeVP) Sebastian Kurz attends his party's meeting in Vienna | Autor: DOMINIC EBENBICHLER Foto: DOMINIC EBENBICHLER

Nadalje, Grad Bleiburg upozorava, a savezna država se slaže, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji na Bleiburgu 'mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije'.

U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima već protiv 'zlouporabe događaja od ekstremističkih skupina'. Bleiburšku rezoluciju župan Peter Kaiser proslijedio je u Beč kancelaru, zatraživši potporu federalnih tijela, posebice Ministarstva unutarnjih poslova jer se 'samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleuburgu 18. svibnja'.

JANDROKOVIĆ SE DOGOVORIO 'Bez fašističkih obilježja': Bit će komemoracije u Bleiburgu

- Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravne ovlasti u tom kontekstu, rekao je jučer Kaiser.

On je istaknuo da se s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužitelji koji bi odmah reagirali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima, piše Večernji list.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message