Obavijesti

News

Komentari 94

Vlada će promijeniti sporni Zakon o umjetnoj oplodnji

Vlada će promijeniti sporni Zakon o umjetnoj oplodnji
1

Premijerka se opet hvalila odličnim brojkama u turizmu te izvozu koji je u porastu 7,6 posto. Najavila je izmjene ovršnog zakona i natuknula u kojim će smjerovima ići

VIDEO

Jadranka Kosor na sjednici Vlade opet se hvalila odličnim brojkama u turizmu te izvozu koji je u porastu 7,6 posto. Najavila je izmjene ovršnog zakona i natuknula u kojim će smjerovima ići. 

- Dužnost platitelja bit će da na poseban račun uplačuje zaštićena primanja koja neće moći biti predmetom ovrhe. Uz to, kod ovrha na drugom i trećem ročištu nekretnine se neće moći prodavati ispod utvrđene vrijednosti, najavila je Kosor.

HRT je danas dobio uvid u kalendar Europskog parlamenta prema kojem se čini da će premijerka Kosor pristupni ugovor Europskoj uniji potpisati u tjednu nakon izbora, kao šefica tehničke Vlade. Takav raspored navodno je u Bruxelles stigao iz Poljske. No, poljsko predsjedništvo demantiralo je da je bilo kakav konkretan datum utvrđen, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Vlada dopušta oplodnju više od tri para jajnih stanica

Predložena je također i izmjena zakona o umjetnoj oplodnji prema kojem bi se u teškim slučajevim neplodnosti dozvolila oplodnja više od tri para jajnih stanica. Ministar Darko Milinović je prozvao SDP i rekao da nije očekivao politizacije i manipulacije zakona te od njih, kaže, očekuje ispriku. Dodao je da je od uvođenja zakona u Hrvatskoj rođeno 220 djece, da se 67 parova iz inozemstva kod nas liječi od neplodnosti te kako nema listi čekanja za umjetnu oplodnju zahvaljujući zakonu kojeg mnogi smatraju spornim jer dozvoljava liječenje neplodnosti samo za bračne parove i one koji dokažu da su u vezi najmanje tri godine. Zakonom se zabranjuje i zamrzavanje embrija, ograničio se broj oplođenih jajnih stanica koje se mogu koristiti, a od donora se traži da otkriju osobne informacije kojima se može pristupiti kada dijete postane punoljetno. 

Omogućili prelazak iz drugog u prvi mirovinski stup

Vlada je omogućila svim korisnicima iz drugog mirovinskog stupa prelazak u prvi stup. Svi građani koji su 2002. godine imali između 40 i 50 godina života i dobrovoljno izabrali drugi stup mirovinskog osiguranja moći će s danom ostvarivanja prava na mirovinu birati žele li mirovinu iz drugog stupa ili će pak podnijeti zahtjev da im se sredstva prebace u prvi mirovinski stup.

Omogućeno je to izglasavanjem Nacrta prijedloga odluke o dopuni Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima na sjednici Vlade na kojoj je istaknuto i kako je takvih građana, kojima će se omogućiti prelaz iz drugog u prvi stup, oko 95 tisuća. Vlada je također omogućila i svim korisnicima drugog mirovinskog stupa prelazak u prvi stup, čime bi im se mirovine povećale za oko 500 do 1500 kuna. A takvih je korisnika oko 1200, uglavnom žena.

Kako neslužbeno doznajemo, Vlada na sjednici nije donijela odluku o uplati 100 kuna dodatka na mirovinu svaki mjesec na račune 120 tisuća umirovljenika, i to navodno zbog kritika predsjednika HSU-a Silvana Hrelje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...