News

Komentari 72

Kosor: "Erjavec treba biti jako nervozan jer je diskreditiran"

Kosor: "Erjavec treba biti jako nervozan jer je diskreditiran"

OZBILJNA SITUACIJA Bivša premijerka Jadranka Kosor kazala je da slovenski suci nemaju kredibiliteta. Andrej Plenković je kazao da je već uputio pismo EK

Transkript razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz ministarstva vanjskih poslova, a po kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara komentirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Slovenski suci nemaju kredibilitet. Za mene je dovoljan argument da slovenska strana cijeli dan šuti. A to što gospodin Erjavec kaže da smo mi živčani jer dolaze izbori ga aposolutno diskreditira - kazala je Kosor za N1

Dodala je da mora biti jako nervozan jer ga to diskreditira od mogućnosti da radi svoj posao ministra vanjskih poslova u budućnosti.

Skandal nad skandalima

- Ovo što slušamo u audio snimkama je apsolutno i potpuno nedopušteno. Samo jedan primjer, da se bilo koji sudac sastaje s predstavnikom Slovenije na večeri, da ima kontakte u četiri oka s predsjednikom suda, to je skandal nad skandalima. Prekršen je dakle i sam sporazum koji u članku 10. kaže da svi ti postupci moraju biti tajni i da se ne smije pritiskati suce. Ovdje je jasno da je to bio pritisak jer se predlaže i umetanje novih dokumenata koji su rađeni u MVP-u Slovenije - kazala je Kosor.

- Sasvim je sigurno da Hrvatska mora inzistirati na tome da kredibilitet suda ne postoji i učiniti sve da iz tog sporazuma izađemo jer on praktički nakon što se posluša ova audio snimka i transkripti ne postoji. Podsjećam vas i da je tajnik suda prije nekoliko mjeseci također viđen u Sloveniji gdje je vođen na večere što je apsolutno neprihvatljivo. Od trenutka kad je formiran sud i završena rasprava, više nikakav kontakt s bilo kojom stranom nije bio dopustiv, a pogotovo lobiranje na ovaj način koji ostavlja dovoljno prostora da mi posumnjamo da je tu bilo puno više od lobiranja - zaključila je.

Situacija je vrlo ozbiljna

Na cijelu situaciju osvrnula se i pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić koja je gostovala u Otvorenom na HRT-u.

- Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo neugodna. Arbitražni sud je kazao kako će odluku donijeti do kraja godine tako da mislim da ona još nije donesena, ali zabrinjava način na koji se proces vodi. Ne bih za sada govorila o eventualnim daljnjim potezima - kazala je. 

Oglasio se i Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a.

 - Već sam uputio pismo Europskoj komisiji. Očito da je Slovenija koristila nedopuštene kanale komunikacije sa sudom. Imali su strategiju obrade suda i on je kompromitiran. Ovo je strateška stvar za Hrvatsku. Potreban nam je dijalog svih institucija i potom reakcija - kazao je Plenković, javlja Večernji.

Najčitaniji članci