Obavijesti

News

Komentari 82

Kosor: Uskoro ćemo mjeriti zadnje centimetre prema EU

Kosor: Uskoro ćemo mjeriti zadnje centimetre prema EU
1

Nakon završetka pregovora objavit ćemo datum izbora. No, u vladajućoj koaliciji, ali ni u HDZ-u, do sada nismo nikada razgovarali o datumu izbora, kaže premijerka

VIDEO

U najnovijim nagađanjima datuma oko završetka pregovora spominje se 23. lipnja, no premijerka Jadranka Kosor poručila je u ponedjeljak da ni ovom prigodom neće komentirati ono što pišu pojedini mediji.

- Naš je posao raditi i dalje, predano i puno, 24 sata, kako bismo pregovore završili. Mi to radimo i u Vladi razgovaramo kada ćemo završiti posao, a o datumu ne govorimo. No mi vjerujemo da pregovori mogu završiti do kraja lipnja i da je to realno. Polako, ali sigurno sada mjerimo zadnje metre, a vjerujem da dolazi dan kada ću reći - zadnje centimetre - rekla je premijerka.

Podsjetila je kako se ovaj vikend radilo na završnom brušenju izvješća o Poglavlju 23 – pravosuđe i temeljna prava, koji je gotov i koji će biti prihvaćen na sjednici Vlade u četvrtak.

- Koncentrirani smo na to kako ne samo pripremiti završno izvješće da ono na najbolji način oslika sve detalje za 23. poglavlje, nego i kako nakon završetka pregovora do potpisivanja ugovora nastaviti raditi - nastavila je. Odnosno, potrebno je donesene zakone pretvoriti u stvarni život, dokazati da ih možemo provoditi. Jedan od njih je zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Priznala je kako je javnost više koncentrirana na poglavlje 23, a manje na poglavlje 8 - tržišno natjecanje. Odgovorila je kako se nada da će ubrzo biti prihvaćeni programi restrukturiranja za preostale škverove te da se i na tome kontinuirano radi. S obzirom na različite primjedbe oko provedbe reformi, premijerka je ponovila da se reforme provode, i to teške reforme.

- Jer svaki benchmark, odnosno mjerila kojih je oko 120 i koji su potrebni za otvaranje i zatvaranje poglavlja, u stvari su zahtjevne reforme – rekla je Kosor.

Na upit očekuje li da bi, ako pregovori završe u lipnju, izbori mogli biti u studenome, ponovila je već raniju izjavu kako će se o datumu izbora dogovoriti nakon završetka pregovora.

- Nakon završetka pregovora objavit ćemo datum izbora. No, u vladajućoj koaliciji, ali ni u HDZ-u, do sada nismo nikada razgovarali o datumu izbora. Predani smo završetku pregovora, a rasprave na 100 strana bi nam oduzele snagu – rekla je.

Ponovila je i kako je nakon potpisivanja pristupnog ugovora s EU, što bi se, vjeruje, trebalo dogoditi u vrijeme poljskog predsjedanja, potrebno u roku od 30 dana raspisati referendum za ulazak u EU.

Na upit vezan uz izručenje bivšeg premijera Sanadera u Hrvatsku, premijerka je odgovorila da ona to ne može komentirati.

- Ja sam čelnica izvršne vlasti, a to je u rukama pravosuđa – odgovorila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...