Obavijesti

News

Komentari 100

Kosor: Veličanstven je dan i jedan od najsretnijih za Hrvate

Kosor: Veličanstven je dan i jedan od najsretnijih za Hrvate
12

Tek danas je završio Domovinski rat i tek danas je završila operacija Oluja. Danas je Hrvatska potpuno slobodna. Možemo slaviti, rekao je nakon presude Stazić

VIDEO

Nakon što je Haaški sud oslobodio generale rijetko kome od saborskih zastupnika nisu navrle suze na oči. Većina njih oslobađajuću je presudu dočekala u klubovima zastupnika, dok su drugi sjedili u saborskom kafiću. Samo minutu nakon što je sudac rekao kako su generali slobodni, u Saboru je nastala potpuna gužva. Zastupnici su uzbuđeno jurili hodnicima, baš svi imali su smiješak na licu, davali su izjave i ponavljali kako je ovo jedan od najljepših dana za Hrvatsku. Na Markovu trgu dugo nije bilo novinara, kao u tim trenucima.

- Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku. Dogodilo se sve što smo godinama tvrdili i dokazalo se što smo tvrdili i govorili i bili uvjereni da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i da smo imali pravo braniti našu zemlju, a da su generali bili oni koji su vodili pobjedničku vojsku. Ono što je najvažnije je da generali dolaze kući, oslobođeni su, i nema više ogromnog tereta koji je stajao kao Damaklov mač nad Hrvatskom. Ovo je velik dan za Hrvatsku i jedan od najsretnijih dana u životu Hrvata - prokomentirala je Jadranka Kosor, kazavši da nakon ovoga ide na glavni zagrebački trg.

- Fantastična presuda. Čestitam timovima generala. Ona je iznimno važna povijesna istina o hrvatskom domovinskom ratu i apsolutno ništa nam sada ne može stati na put za EU - rekao je Andrej Plenković

- Naravno da mi je drago, ali mi je žao jer nitko ne može generalima vratiti godine koje su proveli u zatvoru - rekao je Gordana Sobol.  

- Nisam očekivao ovakvu presudu i iznimno mi je drago što se nisu ostvarile moje prognoze  - rekao je Šime Lučin.

Stazić: Domovinski rat je tek sada završio

- Presuda je vrijedna za generale i njihove obitelji, a još je vrednija za Hrvatsku i građane. Sud u Haagu je institucija Međunarodne zajednice, a svojom odlukom potvrdio je da je Hrvatska vodila obrambeni, oslobodilački rat i da je poštivala međunarodna pravila ratovanja. Razumijem razlog za slavlje i treba slaviti, ali nakon Oluje bilo je zločina s kojima se Hrvatska treba nositi - rekao je Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Tek danas je završio Domovinski rat i tek danas je završila operacija Oluja. Danas je Hrvatska potpuno slobodna ne samo od neprijateljskih vojnika nego i svih optužbi. Možemo slaviti - komentirao je SDP-ov Nenad Stazić.

- Presuda je bila željena, ali se nitko nije tako usudio razmišljati. Hvala generalima na izdržljivosti - rekao je Branko Hrg, predsjednik HSS-a. 

- Nada je uvijek postojala i sretna sam što su se ta očekivanja ostvarila. Po ovoj presudi se vidi da je raspravno vijeće bilo ispolitizirano, a kad se politika makla sud je radio svoj posao poštujući pravo. Mislim da treba zahvaliti prije svega generalima i njihovim obiteljima jer su sve ovo podnijeli s takvim dostojanstvom, ali i braniteljima koji su izvrsno odradili svoj posao - rekla je Ingrid Antičević Marinović

Kajin: Odgodit ću sve obveze da dočekam generale

 - Političari koji su silovali i popljačkali državu prodali su generale. Generali su zbog njih ležali sve ove godine. Presretan sam. Pokušat ću odgoditi sve svoje obveze kako bih dočekao generale. S ovim je Domovinski rat konačno završio - rekao je Damir Kajin.

- Mislim da je pao veliki kamen s Hrvatske kao države. Hrvatska sada može disati punim plućima. Drago mi je radi generala i radi njihovih obitelji - rekao je don Ivan Grubišić.

Milorad Pupovac rekao je kako je ovo svakako dobra vijest za generale i za sve one koji su vjerovali u njihovu nedužnost.

- Ostaje pitanje tko je odgovoran za stradanje civila i za uništavanje - rekao je Pupovac. Presudu generalima nije pratio, jer je imao obveze.

Zlatko Komadina nadao se ovakvoj presudi, jer je logika prije svega nalagala da se odbaci teza o zločinačkom pothvatu.

- Ovo je pravda kojom se oslobađa Hrvatska. S ovim je izbrisana tema Domovinskog rata i završen Domovinski rat - smatra Komadina.

- Presretan sam i oduševljen, svakako ću ići na doček generalima. Mislim da nema Hrvata koji danas nije sretan i nadam se da je ovo i početak gospodarskog oporavka zemlje - rekao je Domagoj Milošević i dodao da je optimist po prirodi, ali da ovakvu presudu nije očekivao.

Burić: Ovo je jedino pravedno

- Svaki hrvatski građanin danas mora biti sretan s ovom presudom. Napokon se skinula stigma s Domovinskog rata, ovo je fantastična vijest - rekao je Laburist Branko Vukšić.

Petar Baranović iz HNS-a ustvrdio je da je ovo ispravna presuda koja je vratila povjerenje hrvatskih građana u međunarodnu pravdu i Haaški sud.

Na glavnom zagrebačkom trgu na pozornici s braniteljima stigla je i Jadranka Kosor koja je rekla da je toliko sretna da ne može opisati sve što osjeća.

- Neopisivo mi je drago što će se generali vratiti obiteljima. Pobijedila je pravda, rekla je Kosor i dodala kako im ima puno toga za reći, ali da će ih prvo zagrliti i poželjeti sretan povratak kući svojim obiteljima.

S braniteljima je na Trgu bio i Dinko Burić iz HDSSB-a.

- Presretan sam, Bogu hvala, ovo je jedino pravedno što se moglo dogoditi. Čekamo još samo našeg generala Glavaša na slobodi. S ovakvom vjerom koju smo svi imali u oslobođenje Gotovine i Markača vjerujemo i u oslobođenje Branimira Glavaša - rekao je Burić.

Boro Grubišić još nije dovoljno svjestan ovakve presude.

- Ovo je povijesni dan. Hrvatska se ponovo rodila. Teza o zločinačkom pothvatu, koje su postojale, opterećivale su cijelu državu i cijeli narod. Sada Hrvatska ima povijest i može mirno pisati svoju budućnost - rekao je Grubišić.

Presretna je i Ruža Tomašić, koja zaključuje kako je ovo potvrda da je Domovinski rat bio obrambeni.

- U dubini duše nadala sam se ovakvoj presudi. Znala sam da će, ako ih osude to biti presedan za NATO. Presudu sam dočekala u svom uredu. Vrištala sam od sreće - rekla je. Svakako će dočekati generale.

- Moram priznati da nisam očekivao oslobađajuću presudu. Kao Hrvatu mi je drago da je pravda pobijedila, mislim da svi dijelimo tu radost. Ali bitno je naglasiti da Haški sud uskoro završava s radom, a Hrvatska je ovim dobila priznanje da je vodila pravedan i oslobađajući rat. Nema zločinačkog pothvata, generali se vraćaju kući kao slobodni ljudi.  Ovo je potvrda da smo narod koji je zaslužio svoju slobodu i pritom nije činio zločine na način na koji se željelo prikazati. Ovo je odgovor svim zlobnicima koji nam nastoje nametnuti komplekse - mi smo vodili pravedan i oslobodilački rat, a svoju državu stekli smo časno i ponosno. Ovo je važno za hrvatsku povijest i za generacije koje dolaze. Hvala generalima i svim braniteljima - rekao je Gordan Jandroković. 

Željko Reiner je rekao kako mu je u ovom trenutku teško bilo što reći.

- S jedne strane sam sretan kao prijatelj obitelji Gotovina, a s druge sam sretan kao dragovoljac domovinskog rata. S time je postignut jedan cilj koji je puno širi od osobađanja dva generala, heroja Domovinskog rata. Ovim je napokon priznato da je Hrvatska stekla svoju slobodu i neovisnost na častan i pošten način, suprotno mnogima koji su to pokušali prikazati drugačije. Ovo je dokaz poštenja i neokaljanosti naših generala, ali i pobjeda Hrvatske i dokaz da istina ipak može prevladati - rekao je. 

Karamarko: Ovo je veliki dan za Hrvatsku

Tomislav Karamarko doma je dočekao presudu. Priželjkivao je i molio se da bude ovakva.

- Nevini su. Ovo je veliki dan za Hrvatsku. Završila je kao pobjednik bez iti jedne mrlje.Dva generala postala su simbol pravde. Drago mi je da se vraćaju - rekao je Karamarko. Smatra kako je ovo nova Oluja. On je 2005. godine, kad je general Ante Gotovina uhićen bio šef tajnih službi.

- Kad sam 2005. godine bio na toj funkciji, sve što sam učinio za hrvatsku državu i u ovom slučaju - ponosan sam. Mislim da će o tome biti riječi u detaljima jednog dana, jer sam danas vezan svim živim mogućim tajnama. Svakome mogu pogledati u oči - rekao je Karamarko.

Nada se kako će cijeli slučaj jednog dana biti osvijetljen. Reagirao je na optužbe da je on locirao i uhitio Gotovinu.

- Sitne politikanske igrice, kojima se dovodi u pitanje dignitet moj i HDZ-a, neće upaliti. To koriste neki koji su jugonostalgičari i strah ih je jer se sada HDZ diže - rekao je Karamarko te ponovio kako je ovo potvrda da se Hrvatska branila od srbočetničke agresije.

One koji, kako je rekao, 'pokušavaju reći kako generali jesu slobodni i nisu krivi, ali je kriva država' upozorio je kako 'neće uspjeti, neće nabiti kompleks hrvatskoj državi i rukovodstvu zato što su branili Hrvatsku'.

- Presudom je Hrvatska do kraja oslobođena, oslobođena je stigme države koja je stvorena na zločinu - zaključio je Karamarko.

HDZ-ovi zastupnici presude su dočekali u klubu stranke, a nakon objave su otvorili šampanjac. 

Milijan Brkić također je očekivao ovakvu presudu, jer je to jedina pravedna odluka Haaškog suda.

- Radi se o dva čovjeka, dva domoljuba, koji su branili domovinu i narod - rekao je Brkić.

- Gledala sam prijenos i već čitanjem obrazloženje bilo je jasno da će sve dobro završiti. Drago mi je prije svega zbog generala i njihovih obitelji, ali i države Hrvatske. Ova presuda pokazuje da Hrvatska nije zločinačka država, da nije bilo zločinačkog pothvata. Mi u Zadru smo posebno ponosni. Pravda je koji puta spora, ali dostižna. General Gotovina je tijekom cijelog suđenja pokazivao jedno viteško držanje i niti jednom riječju ili gestom nije optuživao nekog drugog - komentirala je Ana Lovrin.

Rimac: Osjećam se kao 5. kolovoza 1995.

- Mogu reći da se danas osjećam jednako kao i 5. kolovoza 1995. godine, kada je oslobođen Knin. Ovo je konačno potvrda da je Oluja bila veličanstvena i pravedna oslobodilačka akcija, te da su naši generali Gotovina i Markač imali pravo osloboditi Hrvatsku i Knin. Oni su već dobili nagradu za životno djelo Grada Knina, a sada je konačno s Oluje skinuta ljaga da je bila zločinačka. Sigurna sam da će sve ubuduće proslave Oluje biti drugačije, još ljepše i veličanstvenije jer će naši generali bi s nama - rekla je gradonačelnica Knina Josipa Rimac koja je presudu pratila zajedno s nekoliko stotina Kninjana na glavnom gradskom Trgu dr. Ante Starčevića, kraj spomenika Oluji. 

Kninjani su presudu dočekali sa suzama radosnicama u očima, grleći se i ljubeći, mašući zastavama i paleći baklje. Izljevi dubokih emocija mogli su se vidjeti na svakom koraku. Inače, odlučeno je da u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji danas nema škole kako bi djeca s roditeljima mogla proslaviti oslobađajuću presudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu