Obavijesti

News

Komentari 135

Kosor zatražila ustavni nadzor djelovanja svoje bivše stranke

Kosor zatražila ustavni nadzor djelovanja svoje bivše stranke
1

To je još jedan korak da zaštitim sebe, ali i druge koji će se možda naći u sličnoj situaciji. To nije upereno protiv nikoga nego je za zaštitu zakona, kaže Kosor

VIDEO

Iako je prije više od mjesec i pol izbačena iz HDZ-a, Jadranka Kosor ne odustaje od pravne bitke protiv svoje bivše stranke. Njezin odvjetnik Krešimir Olujić podnio je Ustavnom sudu zahtjev za nadzor ustavnog djelovanja HDZ-a. Uz sud obratila se i Ministarstvu uprave.

- Na ovaj pravni korak odlučili smo se zbog toga što smo čvrsti u uvjerenju, kao što smo bili i prvoga dana, da cijeli taj proces protiv mene, a u konačnici i izbacivanje iz HDZ-a, nije proveden u skladu sa zakonima, Statutom HDZ-a, a onda u konačnici i Ustavom. Zbog toga smo uložili zahtjev da Ustavni sud ocjeni ustavnost rada HDZ-a u ovom slučaju - izjavila je Kosor.

Ovakav zahtjev prema Ustavnom sudu svojevrstan je presedan, jer se ne pamti da je netko zbog unutarstranačkih stvari zatražio mišljenje ustavnih sudaca. I sama Kosor ne pamti da je bilo ovakvih slučajeva, ali i pojašnjava svoje razloge za ovakav potez:

- Ovdje se radi o kršenju ljudskih prava, ali na početku i na kraju o poštivanju zakona Hrvatske, jer Statut HDZ-a mora biti usklađen sa zakonima, a onda i djelovanje prema tom Statutu mora biti usklađeno sa zakonima, ali i s Ustavom. Dozvolite da to bude sve što ću reći. Ne želim da bilo koja moja izjava bude interpretirana nikako drugačije nego kao moj još jedan korak da zaštitim sebe, ali i druge koji će se možda naći u sličnoj situaciji. To nije upereno protiv nikoga nego je samo za zaštitu Ustava i zakona - rekla je nezavisna zastupnica.

"Možda bi mi trebali tražiti nadzor zbog Kosor"

O potezu Jadranke Kosor, njezin bivši stranački kolega Franjo Lucić (HDZ) pita se koja su to njena ustavna prava povrijeđena i na temelju čega bi trebala tražiti nadzor.

- Možda bi mi zastupnici trebali tražiti nadzor upravo zbog ponašanja Kosor koja okreće glavu od svakog zastupnika koji dolazi iz HDZ-a pa si postavljamo pitanje zašto je to tako, da li smo mi krivci ili je gospođa Jadranka Kosor kriva ili je njena sujeta toliko povrijeđena da je ona doista sama sebi najveći krivac - rekao je Lucić.

Ivan Šuker pak samo je napomenuo da Kosor vjerojatno koristi svoja prava te da tu nema što komentirati.

- Odluka tijela stranke je jasna, prema tome zna se - dometnuo je.

Dujomir Marasović ne vidi problem u tome što je Kosor angažirala Ustavni sud ako na to ima pravo.

- Nije to stvar HDZ-a, to sutra može biti stvar SDP-a ili bilo koje druge stranke. Živila demokracija i ja sam za pravnu državu bez obzira u kojoj formi. Treba se čuditi i zabrinjavati zbog bespravnosti, zbog bespravne države ili protupravnih poteza države, pojedinca ili institucije, ali ako netko traži pravdu u okviru pravnog sustava, ne znam, za mene to nije nikakva vijest - kazao je.

Josip Đakić ističe da smo demokratska zemlja u kojoj svatko ima pravo koristiti zakonske norme i ima se pravo žaliti i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Upitan kaže li to ironično ili ozbiljno misli, Đakić je rekao da "zna te institucije kojima se čovjek može žaliti pa to i govori"

- U stranku dođeš dobrovoljno, ali kaže Statut da te imaju pravo odstraniti i tu je kraj priče. O proceduri će svoje reći Ustavni sud, ali mislim da nema razloga. Tu je čisti stranački statut koji govori kako i kada netko krši statutarne odredbe - rekao je Đakić.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa