Obavijesti

News

Komentari 102

'Kosovo, Bosna, južna Srbija - Balkan pun tempiranih bombi'

'Kosovo, Bosna, južna Srbija - Balkan pun tempiranih bombi'
1

Lendvai smatra kako će se na Balkanu teško uspostaviti jednoznačno tumačenje povijesti te da povijesničare čeka 'posao stoljeća' kad se budu bavili Jugoslavijom

VIDEO

Bečki dnevnik Der Standard objavio je komentar uglednog publicista i komentatora Paula Lendvaija u kojem se osvrnuo na oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču te bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju. Lendvai piše kako je 'Balkan pun tempiranih bombi, od Kosova i južne Srbije do Makedonije i Bosne'.

- Oslobađajuća presuda Tribunala u Haagu za dvojicu hrvatskih generala i nakon toga oslobađanje Ramusha Haradinaja u srbijanskoj su javnosti izazvali veliko ogorčenje, a u Hrvatskoj i na Kosovu opće oduševljenje - piše komentator te ističe kako su poznati borci za ljudska prava poput Nataše Kandić iz Beograda i Žarka Puhovskog kritizirali utemeljenje presuda, kao i da su dva suca imali drugačija mišljenja. 

Pozvao se na komentar Davida Harlanda u New York Timesu koji je govorio o 'selektivnoj pravdi' i činjenici da su 'Srbi počinili najstrašnije zločine, ali nisu bili jedini, te nije preporučljivo ni korisno da sami nose cijelu odgovornost'. 

Lendvai smatra kako će se na Balkanu teško uspostaviti jednoznačno tumačenje povijesti te da povijesničare čeka 'posao stoljeća' kad se budu bavili Jugoslavijom i razdobljem nakon njezina raspada. Naglasio je kako političari moraju sada djelovati te da 'zbog toga ne treba pripisati odgovornost za ratne ekscese jednoj nacionalnoj grupi, a kamoli cijelom narodu'. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.