Obavijesti

News

Komentari 388

Kosovo: Na ulicama Prištine slavili 5. godinu neovisnosti

Kosovo: Na ulicama Prištine slavili 5. godinu neovisnosti
12

Kosovo, najmlađu europsku državu, je do sada priznalo oko pola zemalja svijeta, ali još nije članica Ujedinjenih naroda. Jedna je i od najsiromašnijih država u Europi

VIDEO

Vojnim mimohodom kroz središte Prištine, Kosovo je obilježilo petu godišnjicu odcjepljenja od Srbije. Većinsko albansko Kosovo neovisnost je proglasilo 2008. godine uz potporu Zapada koji je još 1999. vodio kampanju zračnih udara protiv Slobodana Miloševića za nadzor nad Kosovom. Na Kosovu je 17. veljače proglašen Danom neovisnosti. 

Kosovo je do sada priznalo oko pola zemalja svijeta, ali još nije članica UN-a. Jedna je i od najsiromašnijih država u Europi, a izazov kosovskoj vladi još uvijek je srpska manjina na sjeveru zemlje koja ne priznaje odcjepljenje. 

Zapadni diplomati kažu da novi pritisak visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton da se normaliziraju odnosi između Beograda i Prištine i integrira sjever te zemlje počinje pokazivati rezultate.

- Ozbiljno smo predani normalizaciji odnosa sa Srbijom. Brzo ćemo krenuti prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji ali i u Ujedinjenim narodima - rekao je novinarima Hašim Thaçi, kosovski premijer i bivši zapovjednik gerilaca. Sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem sastat će se ponovno u Bruxellesu 19. i 20. veljače.

U nedjelju su stupovi ulične rasvjete i balkoni u prijestolnici Prištini bili okićeni zastavama Kosova, Albanije i Sjedinjenih Država. Pripadnici Kosovskih snaga sigurnosti prošli su gradom u mimohodu, a slova spomenika koja čine riječ "NEWBORN" oslikana su zastavama 98 zemalja koje su do sada priznale Kosovo, piše HRT

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 388
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...