Obavijesti

News

Komentari 116

Kosovo: U sukobima ozlijeđen 31 policajac i 20 prosvjednika

Kosovo: U sukobima ozlijeđen 31 policajac i 20 prosvjednika
11

Izbio je sukob između pripadnika policije i pristalice Samoopredjeljenja. Među 146 prosvjednika koje je policija privela našao se i Albin Kurti, vođa Samoopredjeljenja

VIDEO

Prema informacijama kosovskih medija, a koje je prenijela i policija Kosova, danas je došlo do sukoba pripadnika policije i pristalice udruge Samoopredjeljenja. Neslužbene informacije govore da je u neredima i prilikom razbijanja demonstracija kod Podujeva ozlijeđen 31 policajac i 20 demonstranta. Uz je privedeno i 146 osoba, među kojima i vođa Samoopredjeljenja Albin Kurti.

Nisu protiv policije, nego protiv Srbije

Do sukoba je došlo oko 13 sati nakon što su demonstranti blokirali jednu kolovoznu traku regionalne ceste Gnjilane - Bujanovac, na oko 700 metara od prijelaza Bela Zemlja prema Srbiji, a gdje ih je i zaustavila policija. U nastalim sukobima policija je upotrijebila biber sprej, a demonstranti kamenice i grude. Iz policije su medijima prenijeli da su bili primorani poduzeti potrebne mjere nakon što demonstranti nisu prihvatili njihov zahtjev da oslobode ceste za normalno kretanje ljudi i roba.

"Tijekom intervencije policija je naišla na aktivan otpor demonstranata koji su napadali različitim sredstvima, kamenjem i metalnim predmetima što je izazvalo do sada ozljeđivanje deset policajaca, koji su zatražili liječničku pomoć", navodi se u policijskom priopćenju.

Pristalice Samoopredjeljenja su prethodno pozvali policiju da ih pusti na Merdare i govorili su im da nisu protiv policije nego protiv Srbije.

- Idite upotrijebite silu u Srbiji, a ne na nama - poručili su policiji.

Priština izrazila žaljenje zbog nasilja

Albin Kurti, vođa Samoopredjeljenja, rekao je da policija ne treba zaustavljati demonstrante, već treba onemogućiti ulazak robe iz Srbije i osigurati ostvarivanje reciprociteta. Poručio je da je Srbija neprijateljska i da vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu. Prije početka prosvjeta Kurti je najavio da će prosvjed biti miran i da aktivisti njegove udruge nisu protiv policije nego za reciprocitet u odnosima sa Srbijom. Poručio je da će Samoopredjeljenje svoj cilj ostvariti i da će blokirati ulaz u Srbiju.

Kosovski specijalci i dalje ne dozvoljavaju prolazak prosvjednicima prema administrativnom prijelazu Merdare od kojeg su udaljeni oko pet kilometara. Promet Merdare - Priština kod Podujeva i dalje je u prekidu. Službena Priština navodi da ne podržava današnju blokadu Samoopredjeljenja te da he bilo i drugih načina osim ovoga koji je doveo do nereda. Vlada Kosova izrazila je žaljenje zbog nasilnih akcija pripadnika pokreta Samoopredjeljenje protiv policije Kosova, koja je štitila red i zakon tokom blokade graničnog prijelaza kod Podujeva. Pozvali su i vođe pokreta da ne primjenjuju silu i ne ometaju slobodu kretanja. 

- Vlada Republike Kosova snažno podržava Policiju Kosova koja je sa profesionalnošću držala situaciju pod punom kontrolom, službeni je stav Vlade Kosova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca