Obavijesti

News

Komentari 94

Kosovo uhitilo rusku novinarku na granici, misle da je špijunka

Kosovo uhitilo rusku novinarku na granici, misle da je špijunka

Kosovo je uhitilo rusku novinarku Dariju Aslamovu na granici zbog sumnje da bi mogla biti špijunka, rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla dodajući da trenutno pokušavaju utvrditi 'njezine namjere'

Mnoge zemlje su dokazale da je bila angažirana u špijunaži za rusku vojnu obavještajnu službu i da se pretvarala da je novinarka, rekao je Svecla u subotu.

Pokretanje videa ...

Reuters nije mogao provjeriti Svecline optužbe. Aslamova, koja radi za ruski tabloid Komsomoljskaja Pravda, kazala je da je puštena i da se sada nalazi u srpskom gradu Raški, prenijela je njezina novinska kuća. Aslamova i Komsomoljskaja Pravda nisu komentirali optužbe Kosova protiv nje.

Svecla je na svojoj Facebook stranici objavio nekoliko fotografija novinarke s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i jednu sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. 

Rusija je glavni saveznik Srbije i baš kao i Beograd protiv je nezavisnosti Kosova.

Napetosti između zapadnobalkanskih susjeda Kosova i Srbije nedavno su se rasplamsale i dosegle vrhunac prošlog tjedna nakon što je Kosovo reklo da će obvezati Srbe koji žive na sjeveru zemlje i koriste srpske registarske tablice da predaju zahtjeve za tablice koje izdaju prištinske institucije. To je sada odgođeno.

Ukrajina istražuje gotovo 26 tisuća slučajeva ratnih zločina
Ukrajina istražuje gotovo 26 tisuća slučajeva ratnih zločina

U drugom incidentu, policija je u subotu rekla da je jedna od njihovih ophodnja u blizini srbijanske granice napadnuta na sjeveru zemlje gdje vladaju etnički sukobi i krijumčarske aktivnosti.

- Njen pokušaj ulaska u našu zemlju, koji koincidira s razvojem događaja na sjeveru zemlje, jasno dokazuje da se Rusija pridružila propagandi Srbije s ciljem destabilizacije naše zemlje - rekao je.

Užareno na Kosovu: Vučić poziva Putinove pse rata. Biden šalje padobrance na Kosovo
Užareno na Kosovu: Vučić poziva Putinove pse rata. Biden šalje padobrance na Kosovo

Kosovo se pridružilo Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama u osudi ruske invazije na Ukrajinu i već je uvelo sankcije.