Obavijesti

News

Komentari 223

Thaci u Zagrebu: Srbija nema pravo rješavati pitanje Kosova

Thaci u Zagrebu: Srbija nema pravo rješavati pitanje Kosova
10

Hashim Thaci s Hrvatskom želi pojačati gospodarske odnose, a kako tvrdi, Kosovo hrvatskim tvrtkama za ulaganja nudi otvorena vrata. Poziva sve da ulažu u Kosovo

VIDEO

Srbija nema ni moralno ni političko ni zakonsko pravo rješavati pitanja Kosova. Status Kosova je proglašenjem neovisnosti jednom zauvijek riješen, izjavio je Hashim Thaçi prilikom posjeta Zagrebu, a uoči sutrašnjeg sastanka sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem u Bruxellesu. 

Thaçija je na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem najavio da će s Dačićem u srijedu u Bruxellesu razgovarati o provođenju sporazuma između Beograda i Prištine postignutih u posljednje dvije godine te da neće biti riječi o statusu Kosova. Naglasio je da Beograd mora odustati od paralelnih struktura sigurnosti koje je uspostavio na Kosovu, kao ostatka politike Slobodana Miloševića, te da se hitno mora doznati sudbina 1.800 nestalih Albanaca s Kosova.

Milanović je rekao kako Hrvatska pruža punu potporu dijalogu Prištine i Beograda i da je spremna pomoći kao objektivni posrednik ako uživa povjerenje jedne i druge strane, ali da se neće nametati. Rekao je kako vjeruje da će vlada u Beogradu biti razumna i pragmatična u razgovorima s Prištinom.

- Nadam se da će u Vladi u Beogradu biti razumni i pragmatični i vagati svaku riječ jer je riječ kao malj, a puno je ružnoga izrečeno. Povijesni je paradoks da rješenje problema nalaze oni koji si bili radikalniji, oštriji, a mislim na Vladu u Beogradu - kazao je Milanović naglašavajući da će Hrvatska kao članice Europske unije moći učiniti dosta za ulazak Kosova i ostalih zemalja u europsku zajednicu.

- Mi ćemo se zalagati za integraciju i Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije jer rupe u prostoru Europske unije ne odgovaraju ni povijesno, ni kulturološki, ni interesno - kazao je Milanović koji se zalaže za ukidanje viza za državljane Kosova.

- Vize su paradoks jer puno ljudi ima dvojno državljanstvo i tako mogu putovati. Ograničava ih se pa traže zaobilazne načine. Taj režim treba preispitati i ukinuti. Treba ljudima omogućiti da se kreću - kazao je Milanović.

Thaçi s Hrvatskom želi pojačati gospodarske odnose, a kako tvrdi, Kosovo hrvatskim tvrtkama za ulaganja nudi otvorena vrata. 

- Odnosi između naših zemalja vrlo su dobri. Zahvaljujemo hrvatskom narodu i državi što su među prvima priznali Kosovo. Sada smo na putu prema NATO-u i Europskoj uniji. Mi smo mlada država koja se gradi i želimo hrvatske investicije, rekao je Thaçi i iskoristio priliku da još jednom naglasi da želi da hrvatske tvrtke i gospodarstvenici ulažu u Kosovo, prenosi HRT.

Thaçi će sudjelovati i na gospodarskom forumu Hrvatska-Kosovo u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje će biti i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ministrica industrije i trgovine Kosova Mimoza Kusari i kosovski ministar gospodarskog razvoja Besim Beqaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 223
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu