Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Koštat će 2 mlrd. dolara: Rusi će graditi 'pravoslavni Vatikan'

Ruska pravoslavna crkva razradila je planove za izgradnju vlastitog 'Vatikana' blizu Moskve. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko dvije milijarde američkih dolara, javljaju ruski mediji.

Foto: Mihail Lomonosov / Wikicommons
34 komentara

Crkveni dužnosnici od 2017. su godine u pregovorima s gradskim vlastima Sergiyev Posada kako bi taj grad pretvorili u 'prijestolnicu pravoslavlja'. U tom se gradu nalazi Trojstvena lavra svetog Sergeja, samostan koji se smatra duhovni središtem Ruske pravoslavne crkve. 

Ranije ove godine, Crkva je navodno od Vladimira Putina tražila podršku projekta, prenosi The Moscow Times

Prema strateškom dokumentu na 300 stranica, Crkva planira oko samostana sagraditi kompleks za koji se kao inspiracija navode Vatikan, Jeruzalem i Meka. Za to bi bila potrebna i rekonstrukcija Sergiyeva Posada - grad bi se naime podijelio na duhovni, stambeni i administrativni dio. 

Gradonačelnik Sergiyeva Posada, Mikhail Tokarev, izjavio je da će projekt stajati oko 140 milijardi rubalja što je oko dvije milijarde američkih dolara, a zauzeo bi trećinu središta grada. 

U kompleksu koji bi okruživao samostan nalazili bi se muzeji, kulturalni centri, knjižnica, hotel, Visoki crkveni sud, zdravstveni centar i pravoslavni medijski centar. 

U strateškom se dokumentu navodi i potreba za izgradnjom nove autoceste te zrakoplovne luke, zbog turističkog vala koji se očekuje po izgradnji kompleksa. 

Nakon što plan za izgradnju prihvate lokalne vlasti, konačna će odluka pasti na federalnu vlast, piše The Moscow Times. To je i logično s obzirom da bi federalna vlast trebala financirati oko 90% projekta. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message