Obavijesti

News

Komentari 201

Kosturi stalno izlaze iz ormara, zato povjerenje građana opada

Kosturi stalno izlaze iz ormara, zato povjerenje građana  opada
1

Grabar-Kitarović komentirala je aferu Dnevnice čije su najnovije detalje na zajedničkoj konferenciji za medije objavili premijer Andrej Plenković i glavni državni odvjetnik

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je aferu Dnevnice čije su najnovije detalje u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za medije objavili premijer Andrej Plenković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

"To je naravno njihova odluka. Ono na što apeliram je da državne institucije rade svoj posao. Ovo neprestano izlaženje kostura iz ormara dovodi do erozije povjerenja građana u institucije i ovo pokazuje da bi DORH trebao raditi istrage o onome što se događa danas, a ne o stvarima koje su se događale prije", kratko je komentirala predsjednica.

Upitana što bi učinila da se nešto slično dogodi u njezinu uredu kazala je da bi sve prijavila i pozvala DORH da istraži.

"Ja bih prva sama to prijavila i tražila da DORH dođe i istraži o čemu je riječ“, rekla je, a na dodatni upit bi li to bilo "ovako u suradnji s državnim odvjetnikom", odgovara: "Pa, pozvala bih ga da dođe istražiti, da“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novinare je zanimalo, nakon što je otkriveno da postoje sumnje u nepravilnosti s putnim nalozima izdanih u Banskim dvorima i nakon Vlade premijera Zorana Milanovića, smatra li predsjednica da sada treba u istražni zatvor staviti i predstojnika Ureda bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Nevena Zelića i predstojnika Plenkovićeva ureda Davora Božinovića, kao što je to bilo s Tomislavom Sauchom, predstojnikom Milanovićeva Ureda.

"Ne mogu se miješati u djelovanje pravosudnog sustava. To je isključivo njihova odluka kako će postupati", odgovorila je Grabar-Kitarović.

STEM je budućnost

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u Ericsson Nikoli Tesli (ERNT) istaknula da je to kompanija koja se prilagođava tržišnim uvjetima i u Hrvatskoj i na globalnoj sceni, najavivši krajem ožujka svoj posjet Švedskoj, gdje će razgovarati o gospodarskoj suradnji, ulaganjima, inovacijama i tehnologiji.

"Ovo je za mene bio doista pogled u budućnost, nadam se u budućnost hrvatskog gospodarstva i realnog sektora. Ovo je kompanija koja se doista prilagođava uvjetima tržišta, ne samo u Hrvatskoj, nego općenito na globalnoj sceni", kazala je Grabar-Kitarović novinarima po obilasku kompanije.

Dodala je i kako je iznimno veseli ne samo količina novca koji kompanija ulaže u razvoj inovacija i istraživanje, već i način na koji se to radi, promovirajući STEM i ostale prirodne znanosti među mladim ljudima te otvarajući vrata studentima i đacima kako bi posjetili kompaniju.

"STEM je budućnost i temelj razvoja svakog modernog društva", istaknula je predsjednica. Dodala je da je veseli podatak da je u posljednje dvije godine u Ericsson Nikoli Tesli zaposleno novih 748 djelatnika, odnosno stručnjaka iz Hrvatske, izrazivši nadu da je perspektiva tvrtke da i dalje zapošljava mlade stručnjake. 

Kako je kazala, ponosna je na činjenicu da je ovo najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj i jedan od najvećih u Europi te što stručnjaci iz ostalih dijelova korporacije Ericsson počesto traže pomoć hrvatskih kolega u rješavanju mnogih pitanja. "Vidjeli smo nekoliko implementiranih projekata. Vjerujem da će ih biti još i da će Ericsson Nikola Tesla nalaziti sve veći prostor u Europi i svijetu", rekla je Grabar-Kitarović, .

No, napomenula je i kako je naš sustav javnih nabava još uvijek takav da se ne valorizira u pravom smislu kvaliteta, pa javne nabave često 'padaju' zbog tehničkih elemenata koji nemaju veze s ponuđačima. "Nadam se da će Vlada nastaviti raditi na tome kako bi se sustav reformirao i prilagodio uvjetima europskih i globalnih tržišta", istaknula je.

Predsjedničin posjet ERNT-u uvod je u njezino skorašnje putovanje u Švedsku, od 21. do 24. ožujka, a jedan od bitnih sadržaja tog putovanja bit će, kako je kazala, razgovori o gospodarskoj suradnji, ulaganjima, inovacijama, tehnologiji, STEM-u i općenito gospodarstvu.

Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević istaknula je da su predsjednicu RH upoznali sa svojim načinom rada, projektima, tržištima, zaposlenicima i inovacijama. Ericsson Nikola Tesla je najveća ICT kompanija u Hrvatskoj, ima ukupno oko 3 tisuće zaposlenika, a u njihovom razvojno-istraživačkom centru radi više od 1.200 zaposlenika, kazala je.

"Lani smo zaposlili 318 novih stručnjaka, godinu prije 430 i to uglavnom u razvoju i istraživanju, što je izuzetno važno za Hrvatsku i treba čim više posvetiti pažnje STEM područjima i tvrtkama koje grade inovacijsku kulturu, rade na inovacijama i zapošljavaju mlade ljude", izjavila je Kovačević.

Po njezinim riječima, ta kompanija nikada neće raditi kompromise kada je u pitanju kvaliteta i realni rokovi za realizaciju projekata i vrlo otvoreno će to komunicirati i sa svojim kupcima, zbog svoje visoke operativne izvrsnosti.

Osvrnula se i na javnu nabavu, kazavši da je bilo nekoliko slučajeva da su se tražili formalni razlozi za rušenje tendera, tako da iako su bili najniži po cijeni i najbolji po kvaliteti, posao nisu dobili. "Mislim da se to treba promijeniti, da svi moraju imati snažan osjećaj odgovornosti, osobito kada se radi o projektima od nacionalne važnosti čija implementacija će biti u korist svih građana", poručila je Kovačević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
EKSKLUZIVNE FOTKE Banožić sam pije kavu u Vinkovcima: Obišao kuću, pozdravio susjede
OPTUŽNICE JOŠ NEMA

EKSKLUZIVNE FOTKE Banožić sam pije kavu u Vinkovcima: Obišao kuću, pozdravio susjede

Plus+ Banožić se izbjegava pojavljivati u Vinkovcima otkako je skrivio nesreću