Obavijesti

News

Komentari 81

Kovačić nije podnio ostavku, ali je pokazao da više nije ministar

Kovačić nije podnio ostavku, ali je pokazao da više nije ministar
1

Ministar Ivan Kovačić mahao je ovoga vikenda svojom kuvertiranom ostavkom u javnosti, a onda na press konferenciji pokazao da spremno ustupa mjesto za ministarskom govornicom svom savjetniku Relkoviću.

VIDEO

Prvo je pitanje o čemu je uopće bila i zbog čega je uopće sazvana današnja press konferencija ministra i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića?

A drugo, pitanje je tko je tu zapravo ministar: Kovačić ili njegov posebni savjetnik i ideolog Mosta Ivica Relković.

Događanja preko vikenda bila su puka travestija: Kovačićeva kuvertirana ostavka, njegovo durenje i uvrijeđeno prepucavanje s Josipom Đakićem, Relkovićevo trbuhozborenje u ministrovo ime, medijska nagađanja o pravim razlozima ostavke, kršenje zakona Tome Medveda, zbrinjavanje Vesne Nađ...

I sve to jutros je zaokruženo bizarnom press konferencijom u Ministarstvu uprave koja nije imala ni glavu ni rep, ni izjavu i zaključak. Tek gomilu nabacanih, nepovezanih, šifriranih izjava ministra Kovačića, ali puno bizarnije, i savjetnika Relkovića.

Isprike tražili pa ih dijelili

Kovačić i Relković tražili su ovoga vikenda javnu ispriku Josipa Đakića i premijera Plenkovića, a onda se na press konferenciji rafalno svima krenuli ispričavati: televizijama, novinarima, "prozvanim gospođama", pa čak i samom Đakiću. 

Da bi onda u povijesnom trenutku za govornicu stupio Ivica Relković, kao posebni savjetnik ministra uprave, i krenuo lamentirati o svojoj prošlosti, sudjelovanju u Domovinskom ratu, zatočeništvu u logoru, o bratu poginulom na bojišnici.

A ostavka? A reforme? A ukidanje županija? A teritorijalni preustroj? A kriza Vlade? A lokalni izbori?

Na ta pitanja Kovačić nije odgovorio jer ih naprosto nije dozvolio na press konferenciji.

Bila je to, ukratko, kabaretska točka Pata i Patašona. Ministra i njegova trbuhozborca. Potpredsjednika Vlade i njegova mistika.

Trbuhozborac Ivica

Bila je to smijurija od press konferencije na kojoj ne samo da nije bilo jasno što je zapravo tema i zbog čega je Kovačić izazvao krizu Vlade svojom kuvertiranom ostavkom, nego nije bilo jasno tko zapravo vodi glavnu riječ u Ministarstvu uprave.

Posebno intrigantna bila je uloga Ivice Relkovića, nekada tajnovitog savjetnika Mosta koji se prije dvije godine zaklinjao da nema osobnih ambicija u politici, niti da "bude netko i nešto u Mostu", a sada osobe koja je s televizijskih ekrana, a danas i sa službene govornice, izgurao ministra.

Koja je težina njegovih riječi? Koliku važnost mediji trebaju pridavati njegovim riječima? I to riječima za koje je kazao da ih iznosi u "osobno ime" - na službenoj presici ministarstva.

Kovačić, a ni Relković, (ili možda obrnuto), nisu se očitovali o kuvertiranoj ostavci, ali ni o izjavi premijera Andreja Plenkovića da neće biti ukidanja županija. To bi bio pravi razlog za Kovačićevu (ili Relkovićevu?) ostavku, s obzirom da je upravo teritorijalni ustroj bio prva, a možda i najvažnija točka Mostova predizbornog programa.

Prije dvije godine, i nešto manje prije godinu dana, Most je naročito inzistirao na tome. I u oba navrata HDZ je to rezolutno odbio. I u oba navrata Most je ostao u HDZ-ovoj vladi.

Politički komesar

Neki su ovoga vikenda Relkovićevo pozicioniranje upravo u Ministarstvu uprave, kao političkog komesara, protumačili kao znak da će teritorijalni ustroj biti glavna točka Mostova programa. 

Danas o tome nismo čuli ništa, ali smo zato vidjeli Relkovića kao "nadriministra" kojemu ministar Kovačić ustupa govornicu.

Kao da je on bio taj koji je kuvertirao ostavku, a ne sam Kovačić.

Ili je možda kuvertirao ostavku kako bi Relković i službeno postao ministar.

Bilo je ovo već drugi puta da je Ivan Kovačić povikao "to je vuk, to je vuk", prijeteći ostavkom ili psujući partnere s kojima je i nakon toga ipak ostao u koaliciji. Treći puta nitko neće više obratiti pažnju. Ako je netko obratio pažnju i u ova dva navrata.

Ministar Kovačić nije samo ovih godina izgubio na važnosti i kredibilitetu, već je danas izgubio i poziciju za govornicom.

Delikatno pitanje

Njegova riječ ionako ne vrijedi previše, a pokazalo se da ni njegova pozicija nema težinu, jer ju očito dijeli sa savjetnikom Relkovićem.

Pa kad je već tako, neka onda Ivica Relković i službeno postane ministrom, pa onda vlastoručno riješi "delikatno pitanje" pozdrava "Za dom spremni" u logotipu udruge HOS-a, kao što se danas pred novinarima pohvalio da se to može srediti "na prvom sastanku".

A taj sastanak, eto, nikako da dođe.

Uglavnom, ako smo ovoga vikenda očekivali rasplet priče o Kovačićevoj ostavci, danas smo na press konferenciji shvatili da Kovačić ustvari više nije ministar. 

Ako je to ikada i bio.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..