Obavijesti

News

Komentari 0

KP Kine priprema treću rezoluciju u svojoj povijesti

KP Kine priprema treću rezoluciju u svojoj povijesti

Četiri dana za povijesno stoljeće: Kineska komunistička partija počela je u ponedjeljak najvažnije godišnje zasjedanje na kojem bi trebala biti usvojena povijesna vizija predsjednika Xi Jinpinga

VIDEO

Na vlasti već devet godina, Xi Jinping priprema se za godinu dana preuzeti treći mandat na čelu Komunističke partije, što će osnažiti njegovu poziciju najmoćnijeg vođe zemlje od osnivača komunističkog režima Mao Zedonga, koji je vladao od 1949. do 1976.

Ne čekajući 20. kongres u jesen 2022., Centralni komitet Kineske komunističke partije, njezino najviše tijelo, zasjeda do četvrtka.

Kao i obično, plenum se održava iza zatvorenih vrata, daleko od pogleda medija. U kratkoj vijesti, agencija Xinhua objavila je samo da je u ponedjeljak ujutro započela konklava.

Na dnevnom redu je rezolucija o povijesti Partije, koja je u srpnju proslavila stoti rođendan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Xi Jinping „objasnio” je sadržaj te rezolucije pred Centralnim komitetom, navodi Xinhua.

„Ta rezolucija očito je dio nastojanja Xi Jinpinga da ostane i dalje na čelu Partije nakon 20. kongresa”, rekla je Alice Ekman, analitičarka za Aziju pri Institutu za sigurnosne studije Europske unije (EUISS).

Zato mora nametnuti svoju viziju vlasti: jačati autoritet Partije kako bi izbjegao sudbinu komunističkog režima bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kina gradi maketu američkog nosača zrakoplova u pustinji
Kina gradi maketu američkog nosača zrakoplova u pustinji

Hoće li se Xi obračunati s Dengom?

Xi Jinping bi mogao iskoristiti tu rezoluciju da „raščisti povijesne epizode koje ne voli”, primjerice ekscese u gospodarskim reformama pokrenutim potkraj 1970-ih, ocijenio je u podcastu stručnjak za Kinu Chris Johnson iz Centra za strateške međunarodne studije, think tanka iz Washingtona.

U stotinu godina svojeg postojanja, Kineska komunistička partija usvojila je tek dvije rezolucije o svojoj povijesti, koje su prethodile velikim promjenama - jednu 1945., četiri godine prije nego što je Mao došao na vlast, a drugu 1981., kada je Deng Xiaoping pokrenuo reforme koje su Kinu pretvorile u drugu gospodarsku silu svijeta.

Deng ju je iskoristio da okrene stranicu maoizma kritizirajući ekscese svojeg prethodnika, poput nagle industrijalizacije Velikog skoka naprijed i kaosa Kulturne revolucije.

„Hoće li Xi Jinping učiniti Dengu ono što je Deng učinio Mau kritizirajući ekscese politike reformi i otvaranja?”, pita se Chris Johnson.

To bi bilo na tragu logike stezanja obruča oko privatnog sektora zadnjih mjeseci, poput digitalnog i građevinskog sektora, u kojem je jedno od velikih imena, developer Evergande, na rubu propasti zbog novih vladinih propisa o zaduživanju.

„Težina Komunističke partije u gospodarstvu zadnje je tri godine jako porasla. Proces liberalizacije koji su pokrenuli prethodni čelnici temeljito je doveden u pitanje”, kaže Alice Ekman, autorica knjige „Žarko crveno, kineski komunistički ideal”.

Kina tvrdi da se njihov predsjednik nije mogao obratiti video vezom na samitu COP26
Kina tvrdi da se njihov predsjednik nije mogao obratiti video vezom na samitu COP26

Besana noć

Nitko ne sumnja da Xi Jinping želi povećati svoj utjecaj u zemlji koja je bila prva zahvaćena epidemijom koronavirusa prije dvije godine.

Kineski mediji ustrajno ponavljaju da je politika „nultog covida” koju provode vlasti dobra, unatoč tome što bolest konstantno ponovno izbija širom zemlje.

U jako dugoj vijesti objavljenoj u subotu, Xinhua je izvijestila da je predsjednik proveo „besanu noć” u siječnju 2020. prije uvođenja karantene u Wuhanu, epicentru epidemije.

„Vrijeme je pokazalo da je taj strogi pristup bio jedina održiva opcija”, navodi agencija.

Po Xinhui, 68-godišnji Xi je „odlučan čovjek od akcije, promišljen i dubokih osjećaja, čovjek koji je preuzeo nasljeđe, ali usuđuje se biti inovativan, čovjek koji ima viziju budućnosti i predan je neumornu radu”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.