Obavijesti

News

Komentari 8

Kraj agonije: Osuđen ubojica nestalog 'dječaka s tetrapaka'

Kraj agonije: Osuđen ubojica nestalog 'dječaka s tetrapaka'
1

Pedro Hernandez, bivši radnik u dućanu na Manhattanu koji je 1979. namamio Etana Patza (6) u podrum dućana i napao ga, osuđen je u utorak zbog ubojstva i otmice

VIDEO

Pedro Hernandez, bivši radnik u dućanu na Manhattanu koji je 1979. namamio Etana Patza (6) u podrum dućana i napao ga, osuđen je u utorak zbog ubojstva i otmice nakon dva dugačka suđenja  devet dana vijećanja porote, javlja Daily Mail. 

Hernandezu sada prijeti doživotna kazna zatvora. Tijekom izricanja presude optuženi nije pokazivao emocije.

Ethanov otac zaplakao je kada je sudac izrekao presudu, te zagrlio tužitelje koji su cijelo ovo vrijeme bili uz njega i ustrajali u tome da pravda bude zadovoljena.

Izašao iz stana i više ga nitko nije vidio

Ethan Patz je po prvi je  25. svibnja 1979. godine po prvi puta sam izašao iz obiteljskog stana u četvrti SoHo u New Yorku. Na sebi je imao plavu kapu, plavu košulju, plave traperice i plave tenisice. Autobusna stanica na koju je morao stići od njegovog je stana bila udaljena samo dva bloka, ali mali Etan nikada nije ušao na školski autobus. 

FILE PHOTO - Pedro Hernandez appears in Manhattan Criminal Court in New York

Njegova je učiteljica primijetila da ga nema u školi, ali to je zaboravila prijaviti školskom upravitelju. S obzirom da se nakon nastave nije vratio kući, njegova je majka nazvala policiju koja je prvo sumnjičila upravo dječakove roditelje. Još te večeri pokrenuta je intezivna potraga u kojoj je sudjelovalo gotovo stotinu policajaca i nekoliko pasa tragača. 

Dječak s tetrapaka

Potraga je potrajala nekoliko tjedana, a na nogama je bio cijeli New York. Grad je bio oblijepljen dječakovim fotografijama koje je snimio Etanov otac Stan koji je bio profesionalni fotograf. Fotografije su tjednima projicirane čak i na Times Squareu, a Etan je postao prvi dječak čija se fotografija tiskala na stotinama tisuća boca mlijeka diljem SAD-a, što ste sigurno vidjeli u brojnim filmovima iz 80-ih godina prošloga stoljeća. 

Priznao zločin

Punih šest godina u slučaju nije bilo nikakvog napretka, a onda je već osuđivani seksualni prijestupnik Jose Antonio Ramos postao glavni osumnjičenik. Policija je naime 1982. pronašla nekoliko fotografija na kojima je Ramos bio s dječakom koji je nalikovao Etanu. 

U prvom razgovoru s istražiteljima Ramos je priznao zločin i rekao da je 90% siguran da je oteo i silovao Etana, 'dječaka kojeg je kasnije vidio na TV-u'. Nacrtao je i autobusnu rutu kojom je svakog dana putovao dječak, no i dalje je poricao da ga je ubio. On je tvrdio da je dječaka ukrcao na vlak 'za sjever', a otkriveno je i da je bio u vezi koja je kod Patzovih radila kao dadilja i kućna pomoćnica.

Dječak je 2001. godine proglašen mrtvim, a Ramos je osuđen na 20 godina zatvora.

Slučaj ponovno otvoren, našli novog osumnjičenog

Slučaj nestalog dječaka nanovo je otvoren 2010. godine, a dvije godine kasnije policija je privela muškarca koji je tvrdio da je umiješan u nestanak Etana. 

Bio je to Pedro Hernandez (51) koji je tvrdio da je zadavio dječaka kao tada 18-godišnji tinejdžer.

Porota se nije mogla dogovoriti o krivnji

Hernandezu se prvi put sudilo 2015. , a suđenje je poništeno nakon što porota punih 18 dana nije mogla doći do dogovora o njegovoj krivnji.  Naime, jednog porotnika bili su uvjerili argumenti obrane, koja je tvrdila da Hernandez ima duševnih problema te da postoji još jedan sumnjivac. (Radilo se o čovjeku koji je u vrijeme Etanova nestanka bio u vezi s ženom koju su Patzovi unajmili da prati dječaka iz škole.)

Hernandezovi odvjetnici tvrdili su da njegovo priznanje ne može biti prihvaćeno jer "pati od psihičkih problema" te ima "mentalne poteškoće" zbog kojih je "pomiješao što je stvarno a što nije".

Opisao kako je namamio i ubio dječaka

Tijekom ponovljenog četveromjesečnog suđenja tužitelji su poroti pokazali video u kojem Hernandez opisuje kako je sreo dječaka na pločniku ispred dućana i pitao ga želi li sok. Nakon toga ga je poveo stepenicama u podrum, te ga počeo daviti dok su se dječaku noge trzale. Dječaka je stavio u plastičnu vreću koju je strpao u kutiju, a potom kutiju odnio na obližnje smeće. No, rekao je da je mislio kako je dječak još živ.

Odvjetnici su tijekom suđenja dovodili svjedoke s ciljem da potvrde kako je Hernandeza mučila savjest zbog ubojstva djeteta. Član jedne vjerske skupine svjedočio je tako da je Hernandez jednom pao na koljena u suzama i rekao da je napao djete.

Njegova bivša supruga prisjetila se pak prilikom svjedočenja da joj je Hernandez uoči vjenčanja rekao da je ubio "muchacha", što je ona tada tumačila da se radio o tinejdžeru. No, nakon vjenčanja, posvjedočila je, pronašla je u ormaru Etanovu fotografiju s jednog od plakata.

Šogor ga prijavio policiji

Istražitelje, koji su tapkali u mraku, na koncu je do Hernandeza doveo telefonski poziv njegova šogora, koji je 2012. nazvao detektive i podijelio svoju sumnju da bi upravo Hernandez mogao biti kriv za nestanak Etana Patza.

Njegova je sestra rekla da je brat ubojstvo priznao cijeloj obitelji još u 80-im godinama te da ga je priznao i svećeniku na ispovijedi, a pokazalo se da Hernandez pati od poremećaja osobnosti te da ima izrazito nizak IQ - 70.

Dječakovo tijelo nikada nije pronađeno. Njegov je nestanak motivirao nastanak pokreta za nestalu djecu te primjenu novih metoda za pronalazak nestalih. Dan njegova nestanka predsjednik Ronald Reagan je 1983. godine proglasio Nacionalnim danom nestale djece. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak