Obavijesti

News

Komentari 34

Kralj svemira donio ključ nove tvornice: Zrakoplovne dijelove proizvodit će 170 zaposlenih

Kralj svemira donio ključ nove tvornice: Zrakoplovne dijelove proizvodit će 170 zaposlenih
6

FACC je jedna od vodećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki, a Felix Baumgartner, inače poznat po legendarnom skoku s ''ruba s svemira'', nakon akrobacija na nebu, sletio je kako bi uručio ključ nove tvornice

VIDEO

Nakon uspješnog početka s više od 170 zaposlenika, planiramo povećati radnu snagu tvornice na oko 600 zaposlenika u iduće četiri godine, najavio je direktor Robert Machtlinger na proslavi novootvorene tvornice FACC, koja je ujedno i jedna od vodećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki koja projektira, razvija i proizvodi napredne lake sustave za zrakoplovnu te svemirsku industriju.

Riječ je o jednoj od najvećih austrijskih greenfield investicija u Hrvatskoj, a tvornica FACC u većinskom je vlasništvu kineske kompanije AVIC. Vrijednost investicije za sada je oko 15 milijuna eura, no investitori kažu da će se ona popeti i do 40 milijuna. Tvornica sa sjedištem u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji, započela je s izradom zrakoplovnih dijelova još u prosincu 2021. godine, a u petak je na svečanoj proslavi otvorenja prisustvovao i premijer Andrej Plenković u pratnji ministra gospodarstva Davora Filipovića te državnog tajnika za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenka Lucića.

U Jakovlju otvorena tvornica FACC za prozvodnju zrakoplovnih dijelova

- Siguran sam da je ova najava da ćemo do 2025. imati 700 novih radnih mjesta uz samu vrijednost ove investicije od 15 milijuna eura signal da će ova kompanija, koja je u austrijskom i kineskom suvlasništvu, dugo ostati ovdje. Razumijem da je prostor koji su kupili upravo ovdje u Jakovlju tako velik da će, siguran sam, kroz godine koje budu pred nama doživjeti i izgradnju novih ovakvih hala, kazao je premijer Plenković.

U Jakovlju otvorena tvornica FACC za prozvodnju zrakoplovnih dijelova

Svečanom otvorenju prisustvovali su i veleposlanik Republike Austrije Josef Markus Wuketich te veleposlanik Narodne Republike Kine Qi Qianjin. Najveće iznenađenje na proslavi bio je Austrijanac Felix Baumgartner, inače najpoznatiji svjetski padobranac koji je 2017. godine skočio iz stratosfere i dostigao brzinu od 1.342,8 km/h čime je postao prvi čovjek koji je u slobodnom padu probio zvučni zid i postavio rekord za najveći slobodni pad skočivši iz balona na 39.000 metara. Felix je na nebu iznad Jakovlja izvodio posebne helikopterske akrobacije te oduševio uzvanike, a zatim sletio i donio ključ kojim su službeno ''otključali'' vrata tvornice zajedno s direktorom Robertom Machtlingerom, predsjednikom nadzornog odbora Pang Zhengom i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Sad smo na 14 lokacija, a ovo je naša najveća investicija izvan Austrije. Hrvatska će za nas imati vrlo važnu ulogu, zaključio je Machtlinger.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući