Obavijesti

News

Komentari 12

Kraljevi debate: Genijalci su donijeli zlato iz Singapura

Kraljevi debate: Genijalci su donijeli zlato iz Singapura
3

Prvi put ikad: Petero učenika iz Zagreba pobijedilo je na Svjetskom prvenstvu u debati na engleskom. Na natjecanju su sudjelovali srednjoškolarci iz čak 53 zemlje

VIDEO

Debatirali su o grčkoj krizi i treba li im Eurozona oprostiti dug, pravima imigranata, tražili argumente za raspravu: Ima li čovjek pravo na smrt samim time što ima pravo na život? Pošteno su se preznojili, ponekad hrabro podigli glas, zamuckivali, no sada su dokazali: Nema teme za koju oni neće naći kvalitetne argumente. Oni su uvijek u pravu. Učenici II. gimnazije, Marija Jarnjak (16), Eta Krpanec (18), Tin Puljić (18), Luka Petrović (8) te Martin Rosenzweig (17) iz XV. gimnazije osvojili su zlato na Svjetskom natjecanju u debati u Singapuru u konkurenciji 53 zemlje. U petak su se vratili kući puni dojmova. Na Plesu su ih dočekali ponosni roditelji.

- To je njihova ljubav, mi smo samo podrška. Puno ulažu u to, to je njihov uspjeh. Pet malih genijalaca. Ponosan sam do neba. Ovo je bilo veliko iznenađenje jer niti oni sami nisu znali bodove do kraja natjecanja. Javljali su nam se vrlo kratko, a mi smo s nestrpljenjem očekivali rezultate - rekao je Igor Puljić, otac 18-godišnjeg Tina. 

Na natjecanju Hrvatska nije sudjelovala tri godine. Ove se godine reprezentacija plasirala, ali su svrstani u najnižu kategoriju. No, naši genijalci su se probili do vrha, oduševili sve i pobijedili u kategoriji zemalja kojima engleski nije materinji jezik. I ušli su u povijest kao prvi tim koji je to uspio. Pobijedili su protiv Španjolske, Mađarske, Bahreina, Argentine i Litve, a Pakistanci su im bili jedni od najtežih protivnika.

"Nevjerojatno je biti najbolji na svijetu u nečemu, to je neopisiv osjećaj"

- Nisam još potpuno svjestan da smo to ostvarili. Mislim da moramo biti ponosni na ovakav uspjeh i s obzirom na resurse koje imamo u odnosu na druge zemlje. To što je Hrvatska bila u najnižoj kategoriji je rezultat toga što dugo nismo bili na natjecanju pa nismo imali bodove koji su nam se pribrajali tijekom godina. No, digli smo se za pet skupina gore i postali najbolji među ekipama kojima engleski nije materinji jezik - rekao je Tin. Uzbuđena je i njegova prijateljica i kolegica iz Hrvatske debatne reprezentacije, Marija.

-  Nevjerojatno je biti najbolji na svijetu u nečemu, to je neopisiv osjećaj - rekla je Marija. Objasnila je kako većinu teza ekipe dobiju unaprijed pa se mogu pripremiti, ali da se pravo znanje vidi u onim zadacima koje dobiju sat vremena prije javnog nastupa, a za koje se moraju pripremiti bez ičije pomoći. Internet ne dolazi u obzir.

- Nekako se snađemo, uvijek netko iz ekipe zna ključne stvari oko neke teme. Svakodnevno se pripremamo, informiramo, čitamo novine i ulažemo u svoje znanje - kaže Eva. O pripremama govori i njihova trenerica Anastazija Stupar.

"Žrtva se isplatila"

- Uvijek me strah očekivati ovakav rezultat jer mi se čini da im stvaram pritisak, ali uvijek mu se nadamo. Previše je faktora koji utječu na uspjeh, primjerice svaku debatu sudi troje sudaca. Također, druge zemlje imaju plaćene trenere, imaju veće financije... Nama su put financirali donatori. U Europi ima dosta debatnih turnira na kojima mi ne možemo sudjelovati jer nam je preskupo. Ipak, rad se isplatio. Vježbali smo cijelu godinu, ali posljednjih mjesec dana smo se pripremali svaki dan, cijeli dan, s pauzom za ručak. Radimo argumentaciju na teme, planiramo napade na tuđe argumente i slično. Ako uzmemo u obzir da je nedostajala samo jedna presuda u našu korist za još bolji rezultat, žrtva se očito isplatila. Reprezentacija će nastaviti raditi kao i do sada te se nadamo još boljim rezultatima dogodine - kaže Anastazija. Tijekom debate moraju paziti i na prezentaciju.

- Trebamo govoriti glasnije, izražajnije, pokazati kako smo se emocionalno involvirali u ono u čemu raspravljamo, ali ostati umjeren u svemu - otkriva Tin. 

Svi su oduševljeni Singapurom.

- Prekrasan je, nismo to mogli zamisliti.  Ima četiri milijuna stanovnika, s toliko zelenih površina, prekrasnih parkova. Ulice su nevjerojatno čiste, a kad pogledate oko sebe svaki put vas oduševe njihove monumentalne zgrade, neboderi... Uživali smo - kaže Luka. Tin ima i savjet za sve koji se žele baviti debatom.

- Mnogo će naučiti, vidjeti, to je iskustvo jako isplati. No, ono što bi naglasio: Nigdje na svijetu neće naći ovakve prijatelje kao što su našli ovdje - rekao je Tin. Dao je i savjet našim političarima:

- Debata se dijeli na stil, sadržaj i strategiju. Političarima bi preporučio da uvježbavaju onaj dio oko sadržaja jer često stilom pokušavaju prekriti nedostatak istog - zaključio je učenik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi