Obavijesti

News

Komentari 235

Kraljica Sabora: Imovinsku karticu tri puta odbila ispuniti

Kraljica Sabora: Imovinsku karticu tri puta odbila ispuniti
1

Sandra Jakelić (HDZ) jedina je saborska zastupnica koja se oglušila na zakonsku obavezu predaje popisa imovine Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa

VIDEO

Nakon četiri mjeseca Sandra Jakelić (HDZ) jedina je saborska zastupnica koja se oglušila na zakonsku obavezu predaje popisa imovine Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Nakon svih propisanih opomena i dalje ne dostavlja karticu, zbog čega će Povjerenstvo pokrenuti postupak protiv nje. Prijeti joj kazna do 40.000 kuna. Inače, zbog nepodnošenja popisa imovine već je dva puta bila kažnjavana. Naime, kao načelnicu Općine Rogoznica Povjerenstvo ju je dva puta kažnjavalo s po 10.000 kuna. Godine 2009. morala je platiti kaznu kao i 291 načelnik i gradonačelnik koji su ignorirali Povjerenstvo te nisu popisali imovinu. Isto je napravila i 2014., kad je morala u pet obroka platiti 10.000 kuna zbog ignoriranja naputaka.

Naslijedila stan

S obzirom na to da prema staroj kartici iz 2014. ima svega tri rubrike koje popunjava, nije jasno zbog čega to uporno izbjegava. Kao načelnica prijavila je da volonterski obavlja tu dužnost za naknadu od 3000 kuna mjesečno. Istodobno je kao voditeljica U.O. Sieste zarađivala 5000 kuna. U Šibeniku je naslijedila stan od 370.000 kuna te je suvlasnica zemljišta od 200.000 kuna.

Najbogatija Pusićka

Nema pokretnina dionica, ni ušteđevine. Za razliku od nje, ima zastupnica čija imovina stane na nekoliko A4 papira. Najbogatija među njima jest Vesna Pusić. “Teška” je 11,7 milijuna kuna. Pusić je sa suprugom uštedjela 7,45 milijuna kuna. Imaju stan u Zagrebu te dvije kuće u Buzetu vrijednosti 3,8 milijuna kuna. Tu je i automobil te umjetnine koje vrijede 422.000 kuna. Supružnici mjesečno zarade 35.600 kuna, od čega Pusić u kućni budžet pridonese 17.800 kuna, a isto toliko donese i suprug s plaćom te drugim dohotkom. 

Povjerenstvo pod “palicom” Dalije Orešković ne štedi ni jednog prekršitelja, bez obzira na to koju dužnost obnaša. Čak je i predsjednica prozvana da se nije odmakla od HDZ-a.

HNS-ova zastupnica Božica Mlakar, sudeći prema popisu imovine, najviše se pomučila pri ispunjavanju imovinske kartice, a predala ju je još 23. siječnja. Iako je popis impresivan, ukupna vrijednost je manja od, primjerice, jednog stana Vesne Pusić.
Stranačka kolegica bivše šefice HNS-a sa suprugom posjeduje dvije kuće ukupno vrijedne 710.000 kuna. Ima dvije šume od 28.000 kuna, dva vinograda od 45.000 kuna, gospodarski objekt od 30.000 kuna i deset oranica vrijedne 132.000 kuna. Uz to, imaju dva traktora vrijedna 45.000 kuna i tri automobila vrijedna više od 200.000 kuna.

Pusić s mužem ima 11,6 milijuna kuna

Sa suprugom zarađuje 21.180 kuna te su uštedjeli 150.000 kuna. Unatoč svemu što posjeduju, to je ipak tek osmina vrijednosti onoga što posjeduju Vesna Pusić i suprug te ukupno iznosi 1,37 milijuna kuna. Od Mostovih zastupnica, Jasna Matulić je prijavila da ima 4,6 milijuna kuna vrijednu imovinu. Uz plaću od 15.000 kuna, posjeduje stan u Zagrebu od milijun kuna, kuću na Krku od 3,5 milijuna kuna i vinograd u Samoboru vrijedan 130.000 kuna. Nema kredita, ušteđevine ni ostalih pokretnina, a tvrtku je prenijela na drugu osobu. 

Bivša ministrica Anka Mrak Taritaš sa suprugom ima tri stana i garaže, poslovni prostor, šumu te umjetnine. Imovina joj je ukupno vrijedna 2,3 milijuna kuna, a zajedno sa suprugom zarađuje mjesečno nešto više od 28.000 kuna. Od svih zastupnika i zastupnica, prva je popis svoje imovine predala bivša ministrica mladih i obitelji Milanka Opačić (SDP).

Mađerić najbogatija među HDZ-ovkama

HDZ-ova zastupnica Mađerić, poput stranačke kolegice Josipe Rimac, ne krije da voli markirane torbe. Saborom je šetala svoju Louis Vuittonku i skrenula pažnju javnosti.

No radilo se o jednom od  najjeftinijih modela, za koji je rekla da ga već dugo ima. Od njezine torbe je ipak impresivniji popis imovine i štednje. Uz nekretnine vrijedne 5,1 milijun kuna, sa suprugom i djecom ima ušteđevinu od ukupno tri milijuna kuna. Zajedno zarađuju mjesečno 26.800 kuna, a kad se zbroji imovina, štednja i automobili ukupno imaju 8,43 milijuna kuna. Druga je na listi najbogatijih zastupnica u Saboru.

Crnoja preda karticu, ali još nije objavljena

Iako je na mjestu ministra branitelja bio tjedan dana, Mijo Crnoja morao je predati popis imovine.  Zbog barake u kojoj je bio prijavljen, a nije živio, Povjerenstvo mu nije moglo dostaviti upozorenje za ispunjavanje imovinske kartice. Time je dobio na vremenu pa nije potpao pod sankcije. Kad je napokon predao popis imovine, ispostavilo se da ga je pogrešno ispunio pa je 20. travnja, kad mu je isticao rok za predaju, u zadnji tren dostavio elektroničkim putem ispravak. Povjerenstvo mora još jednom provjeriti je li sve popravio što se od njega tražilo pa će vjerojatno sljedeći tjedan javno objaviti što sve ima. Poznato je da ima stan i baraku.

Plaćali mu stan, a ima 30 milijuna kuna

Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić jedan je od najimućnijih saborskih zastupnika čija se imovina procjenjuje na oko 30 milijuna kuna.

 Unatoč tome, nije vidio problem što je predao zahtjev u Sabor, na što je imao pravo, da mu se subvencionira najam stana iz državnog proračuna koji pune građani. Istodobno je imao stan u Zagrebu od 41 kvadrat, za koji nam je tada pojasnio da je još na majci i da čim ga prebaci na sebe, ako mu zakon neće omogućavati da i dalje uzima spomenutu saborsku povlasticu, iste će se odreći.

Tri dana nakon toga, 3. ožujka, predao je popis imovine u kojem je prijavio da uz apartmane, građevinska zemljišta, kuće, voćnjake, šume i oranice posjeduje i spomenuti stan u Zagrebu, za koji je naveo da vrijedi 280.000 kuna. Inače, samo mu nekretnine premašuju vrijednost od 10,5 milijuna kuna. Posjeduje i dva autombila ukupno vrijedna 95.000 kuna te brod od pola milijuna kuna. Vlasnik je slika i skulptura od 180.000 kuna. Veći dio njegova bogatstva odnosi se na dionice. No dio je prodao pa potražuje 8,8 milijuna kuna. Gotovo jednaku vrijednost imovine poput Čačića ima i HDZ-ovac Ivan Domagoj Milošević.

Nova vlast donjela je i nova milijunaška lica, poput mostovca Roberta Podolnjaka. Sa suprugom ima tri stana u Varaždinu ukupno vrijedna oko 675.000 kuna, kuću od 950.000 kuna i dva automobila ukupno vrijedna 175.000 kuna. Supruga je direktorica u vlastitoj tvrtki Piprom d.o.o., gdje radi za 2430,41 kunu, no godišnje još zaradi 150.000 kuna. Ujedno od najma mjesečno uprihode 1500 kuna. Supruga ima udjela u deset fondova vrijednih 608.000 kuna.  Uštedjeli su 4 mil. kn.

Reiner u godinu i pol uštedio 2,3 milijuna kuna

U Povjerenstvu uvijek ističu da nije jednostavno ispuniti karticu zbog mnogih detalja koji se traže, a čini se da je šef Sabora Željko Reiner imao posebnih problema.

S obzirom na to da je popis zarade, ušteđevine i imovine podugačak, lako mu se potkrala manja pogreška. No za razliku od Jakelić, on je popis uspio predati prije sankcija. Inače, u godinu i pol dana povećao je ušteđevinu za 2,3 mil. kuna i ona sad iznosi 5,1 mil. kuna. Supruga i on mjesečno zarade više od 44.000 kn, što je 3000 kn više nego prije.

Vrijednost kuće ostala je u obje kartice ista 1,3 mil. kn, no cijena stana je pala za 100.000 kn i sad navodi da vrijedi milijun kuna. Ipak, tih 100.000 kuna naveo je pod vrijednost slika i kipova. Automobil više ne vrijedi 90.000, nego 70.000 kn. Godine 2014. imao je ušteđenih 295.000 eura i 272.267 kn. Sad sa suprugom ima ušteđenih 487.000 eura i 1,45 mil. kn. Štednju objašnjava povratom nacionalizirane obiteljske imovine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije