Obavijesti

News

Komentari 3

Kreće velika energetska obnova obiteljskih kuća, a ovo su uvjeti

Kreće velika energetska obnova obiteljskih kuća, a ovo su uvjeti

Građani će prijave podnositi elektronički, a poveznica na elektroničku uslugu, kao i upute za korisnike sa svim pripadajućim prijavnim obrascima, bit će dostupne u sklopu dokumentacije poziva

VIDEO

Do kraja veljače će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Vrijedan je 120 milijuna eura, a po obiteljskoj kući moguće je ostvariti maksimalan iznos od čak 62.120 eura, piše T-portal.

Objavljeni uvjeti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća
Objavljeni uvjeti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Kako navode, za sufinanciranje mjera energetske obnove prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 četvornih metara i/ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Pritom je uvjet za sufinanciranje da prijavitelji u toj kući imaju prebivalište, uredno vlasništvo te odgovarajući dokaz da je kuća u potpunosti legalna.

Kuće oštećene u potresu

Za kuće oštećene u potresu bit će moguće dobiti do 80 posto prihvatljivih troškova investicije dok svi drugi vlasnici obiteljskih kuća (koje zadovoljavaju kriterije iz javnog poziva) mogu računati na do 60 posto sufinanciranja. Ovisno o postotnom učešću i planiranim mjerama energetske obnove, maksimalni iznos poticaja iznosit će spomenutih 62.120 eura po prijavi, navode iz Fonda.

Ministar Bačić: Vlada će za energetsku obnovu kuća i zgrada osigurati 225 milijuna eura
Ministar Bačić: Vlada će za energetsku obnovu kuća i zgrada osigurati 225 milijuna eura

Fond će sufinancirati cjelovitu energetsku obnovu koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora, ugradnju tehničkih sustava grijanja/hlađenja i pripremu potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije, kao i ugradnju tehničkih sustava za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju.

Kuće bez uporabne dozvole

Pritom Fond za zaštitu okoliša neće sufinancirati energetsku obnovu obiteljskih kuća koje nisu legalne, tj. koje ne posjeduju uporabnu dozvolu ili rješenje o izvedenom stanju; obiteljske kuće u izgradnji ili koje su ostale nedovršene; trošak angažiranja energetskog certifikatora i ishođenja energetskog certifikata; energetsku obnovu prostora koji nisu grijani i djelomične radove (primjerice, ako želite staviti fasadu na dio kuće).

Građani će svoje prijave podnositi elektronički, koristeći sustav NIAS, a poveznica na elektroničku uslugu, kao i upute za korisnike sa svim pripadajućim prijavnim obrascima, bit će dostupne u sklopu dokumentacije poziva.

U Hrvatskoj ima 855.000 obiteljskih kuća i 90.000višestambenih zgrada, a obiteljske kuće pritom čine 65 posto stambenog fonda koji je odgovoran za 40 posto ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe