Obavijesti

News

Komentari 95

Imate stambeni kredit 100.000 eura? Mjesečna rata mogla bi poskupjeti i do čak 100 eura!

Imate stambeni kredit  100.000 eura? Mjesečna rata mogla bi poskupjeti i do čak 100 eura!

Rastu kamate na štednju, ali time i kamate na zaduženja, donosimo izračune tri moguća scenarija u slučaju najavljenog rasta nacionalne referentne stope. U srednjem scenariju rata raste za devet posto

VIDEO

Ako se sadašnja oročenja u bankama obnove po stopi od 2,4 posto, to će značiti povećanje nacionalne referentne stope (NRS) s 0,1 na 0,6 posto, poručio je Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke. U bankama raste oročavanje jer je povećana i kamata na štednju, što je, međutim, loša vijest za kreditno zadužene. Rast kamate na oročen novac znači, s druge strane, i rast kamate za zadužene. Prema Šošićevoj izjavi, krenu li građani masovnije oročavati sredstva, i njihov se udio vrati na onaj otprije deset godina, prije nego što su kamate na oročenje počele padati, NRS bi mogla narasti i do dva posto.

Ugovorenu fiksnu kamatnu stopu tijekom određenog razdoblja ili čak do dospijeća ima 46 posto dužnika, kod ostalih je kamata promjenjiva, dakle kod većine, pri čemu je gotovo 70 posto tih kredita s promjenjivom kamatom vezano uz NRS.

Zvijezdama za vlastiti mir na Jadranu novac nije problem: 'Nema kredita, sve daju u kešu'
Zvijezdama za vlastiti mir na Jadranu novac nije problem: 'Nema kredita, sve daju u kešu'

Vjeko Peretić, osnivač i predsjednik uprave Pro grupe za kreditno posredovanje izračunao je za 24sata poskupljenje stambenog kredita u tri moguća scenarija.

Riječ je o kreditu od 100.000 eura na rok od 25 godina, podignutom prije pet godina, s kamatnom stopom 3,5 posto i pretpostavkom da mu je sad, nakon pet godina, ista kamatna stopa. Trenutni mjesečni anuitet iznosi 500,63 eura, a prema otplatnom planu, klijent duguje još 86.319 eura.

45 eura veća rata kredita od 100.000 eura ako kamata naraste jedan postotni bod

U prvom scenariju, ako se kamatna stopa podigne za 0,5 postotnih bodova, sa 3,5 posto na 4 posto, mjesečni anuitet bi u tom kreditu porastao na 523,09 eura, odnosno za 22,46 eura (4,5 posto).

U slučaju da kamatna stopa naraste za jedan postotni bod, sa 3,5 posto na 4,5 posto, mjesečni anuitet raste na 546,11 eura, što je 45,48 eura više (poskupljenje od devet posto).

Asistenti: Potplaćeni smo, ne možemo dići kredit za stan. Dekan FER-a: Opustite se
Asistenti: Potplaćeni smo, ne možemo dići kredit za stan. Dekan FER-a: Opustite se

U trećem, najgorem scenariju, ako kamata poraste za čak dva postotna boda, sa 3,5 na 5,5 posto, mjesečni mjesečni anuitet bi otišao na 593,79 eura, odnosno za 93,16 eura, što je povećanje od 18,6 posto.

- U zadnjih godinu, dvije u Europi i svijetu je novac značajno poskupio, jer su centralne banke u nekoliko navrata, kao jedan od alata borbe s inflacijom, povećavale ključne kamatne stope. U Hrvatskoj se nije dogodio osjetni kamatni prijenos na nove kredite pa tako već neko vrijeme za određene kredite imamo najpovoljnije financiranje u Europi, kaže Peretić. Kako dodaje, za kredite u otplati s promjenjivom kamatnom stopom se porast još manje osjetio, jer su većinom vezani na NRS, čija visina uglavnom ovisi o prosjeku kamatnih stopa koje su banke davale građanima za oročenja.

250.000 dužnika sa stambenim ili gotovinskim kreditom u kojima je nacionalna referentna stopa

- Donedavno su te stope za štediše bile mizerne, jer su naše banke u zadnjem periodu izrazito likvidne, pa nisu stimulirale oročene štednje građana. Međutim, i to se lagano počinje mijenjati, a ovisit će o broju građana koji budu oročavali svoju ušteđevinu, i po kojoj kamatnoj stopi, dodaje Peretić. Zaključuje da se u javnosti "navijalo" za povećanje kamata na štednju, što odgovara štedišama, ali neće odgovarati i dužnicima.

Andrej Plenković: 'Nakon S&P, i Fitch revidirao je izglede Hrvatske na pozitivne'
Andrej Plenković: 'Nakon S&P, i Fitch revidirao je izglede Hrvatske na pozitivne'

- Stavimo li u kontekst inflaciju i povećanje plaća, srednje loš scenarij u kojem bi povećanje iznosilo jedan postotni bod odnosno devet posto veći mjesečni anuitet, to ne bi trebao predstavljati preveliki problem većini dužnika, dodaje.

Ekonomski stručnjak dr.sc. Mladen Vedriš je optimističan, jer smatra da će pad referentne stope na EU razini kompenzirati eventualni rast naše, nacionalne reference.

- Kako je inflacija u eurozoni u okviru koji se može tolerirati, očekuje se da će i referentna stopa pasti, vjerojatno tek u drugom polugodištu iduće godine, napominje Vedriš.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije