Obavijesti

News

Komentari 6

Krijumčarili kornjače od 2 mil. kn: Još se oporavljaju od šoka

Krijumčarili kornjače od 2 mil. kn: Još se oporavljaju od šoka
9

U Centar za zbrinjavanje životinja u Ruščici prije dva dana dovezli su 220 kornjača. One su zaplijenjene od krijumčara na području Vukovarsko - srijemske županije

VIDEO

U Centar za zbrinjavanje životinja u Ruščici, nedaleko Slavonskog Broda, prije dva dana dovezli su 220 kornjača, riječnih, barskih i kopnenih, vrijednih oko dva milijuna kuna. Kornjače su u nedjelju zaplijenjene od krijumčara na području Vukovarsko - srijemske županije.  

– Nisu u pitanju samo naše najpoznatije kornjače čančare primili smo i dio onih koje žive na kopnu, a ima  i kornjača koje nisu s našeg područja. Sve su to zakonom zaštićene vrste – rekao je Mirko Milec, vlasnik ZOO-a. 

Ugibaju zbog iscrpljenosti

– Kornjače su dovezli u osam gajbi za transport pilića brojlera. Bile su jedna na drugoj, skoro sprešane. Žalosno je to što su pretrpjele. Svaki ih dan brojim jer ih je nekolicina zbog iscrpljenosti počela ugibati. U početku sam mislio da će najviše nastradati male kornjače, ali nažalost ugibaju i kornjače stare preko 50 godina i teške blizu 10 kilograma. Uginule stavljam u zamrzivač, kao dokaz jer sve moraju biti na broju. Izmiješale su se s mojim kornjačama, ali unatoč velikom broju ja ih mogu prepoznati – rekao je Milec.

 I stvarno sve njegove kornjače kada su ga vidjele dolaze do ruba bazena s vodom guraju se u prve redove jer očekuju da im vlasnik da hranu. U Centru će kornjače ostati na skrbi do odluke resornog Ministarstva. Njihov udomitelj ne zna kuda će one dalje, za njega je sada najbitnije da se one oporave od pretrpljenog šoka.

Od oklopa kornjače se rade okviri za naočale, kopče...

Prije ove zapljene bila je jedna isto velika, a radilo se o kornjačama koje su krijumčari htjeli prošvercati iz Srbije. One su nakon karantene i oporavka sve vraćene nazad. Očigledno šverceri nalaze računicu krijumčarenjem zaštićenih vrsta. 

Prema odštetnom cjeniku RH svaki primjerak kornjače vrijedi oko četiri tisuće kuna, premda je na crnom tržištu cijena vjerojatno niža. Nikome  nije još poznato što se s prokrijumčarenim kornjačama radi, pretpostavlja se da ih oni koji kupe drže kao kućne ljubimce,  nažalost dobar dio ih završi u preradi. Navodno se od njihovog oklopa izrađuju okvir za naočale, kopče i razni ukrasni predmeti. Samo prošle godine inspekcija zaštite prirode zaplijenila je preko 500 zaštićenih kornjača, te dvadesetak predmeta izrađenih od njihovog oklopa.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu