Obavijesti

News

Komentari 9

Krišto postala kandidatkinja za Predsjedništvo BiH, Dragan Čović neće ići na izbornu listu

Krišto postala kandidatkinja za Predsjedništvo BiH, Dragan Čović neće ići na izbornu listu

"Predsjedništvo je jučer jednoglasno utvrdilo njezinu (Borjana Krišto) kandidaturu. Danas sam to iskomunicirao s predsjednicima drugih stranaka Hrvatskog narodnog sabora", rekao je Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u četvrtak kako će njegova stranačka zamjenica Borjana Krišto biti kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok se on pak uopće neće kandidirati na listama za bilo koju razinu vlasti na predstojećim općim izborima u zemlji.

"Predsjedništvo je jučer jednoglasno utvrdilo njezinu (Borjana Krišto) kandidaturu. Danas sam to iskomunicirao s predsjednicima drugih stranaka Hrvatskog narodnog sabora", rekao je Čović novinarima nedaleko Neuma, gdje je sudjelovao u otvaranju prometnice koja će ovaj pomorski gradić povezati s unutrašnjošću BiH. Dodao je kako stranačka dužnosnica Krišto, kao aktualna dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, zagovara napredak BiH prema EU i NATO-u. "Mislim da je gospođa Krišto jedan od onih zagovornika iz HDZ BiH čiji je vanjskopolitički prioritet euroatlantski put i brza unutarnja stabilizacija stanja", rekao je čelnik HDZ-a BiH. Potvrdio je i kako osobno neće biti ni na jednoj stranačkoj listi za predstojeće opće izbore u BiH, zakazane za listopad ove godine. Cilj je, po njegovim riječima, na stranačkim listama pozicionirati mlađe dužnosnike kako bi motivirali što veći broj hrvatskih birača da izađu na izbore.

BiH dobila godišnji proračun, političarima povećane plaće
BiH  dobila godišnji proračun, političarima povećane plaće

Ponovio je ocjenu da će i ovi izbori biti "oskvrnuti" ne bude li promijenjen Izborni zakon. Unatoč višemjesečnih pregovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje administracije SAD-a i EU-a, nije postignut dogovor o izbornoj reformi u BiH. Hrvatske stranke u BiH očekuju da se izbornom reformom onemogući preglasavanje Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka, koji su na taj način u tri navrata birali Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva.

Komšić je ponovno najavio kandidaturu, a za predstojeće izbore najavljuje se kako će bošnjačke stranke masovno staviti hrvatske kandidate i na liste za županijske skupštine u Federaciji BiH kako bi ih mogli posredno birati u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. U slučaju da izaberu šestoricu od 17 u hrvatskome klubu Doma naroda bili bi u stanju izabrati izvršnu vlast u tome entitetu bez ijedna hrvatske stranke za koju glasuje najveći broj Hrvata.

Čović je nedaleko Neuma izrazio i zadovoljstvo zbog izgradnje prometnice koja će ovaj jedini bosanskohercegovački gradić na Jadranskom moru povezati s unutrašnjošću zemlje. Od danas se iz Neuma može doći do Stoca i Mostara te ostatka BiH bez potrebe da se prelazi granica s Republikom Hrvatskom u Metkoviću ili pak u Kleku. Ranija uska i vijugava cesta, koja je Neum povezivala s Čapljinom i unutrašnjošću, izgrađena je u vrijeme austrougarske vlasti. Nova brza magistralna cesta Neum-Stolac dužine je 36,5 kilometara. Izgradnja je počela početkom 2018. godine, te je utrošeno 96,5 milijuna maraka (oko 49 milijuna eura).