Obavijesti

News

Komentari 0

Krišto zahvalila vijeću EU, obećala nove zakone za početak pristupnih pregovora BiH

Krišto zahvalila vijeću EU, obećala nove zakone  za početak pristupnih pregovora BiH

Krišto je posebnim pismom zahvalila predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i šefovima država ili vlada Unije na odluci kojom su u četvrtak formalno odobrili početak pregovora s BiH

VIDEO

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto najavila je u petak ubrzani rad na donošenju novih zakona kako bi se ta zemlja pripremila za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Krišto je posebnim pismom zahvalila predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i šefovima država ili vlada Unije na odluci kojom su u četvrtak formalno odobrili početak pregovora s BiH.

Opisala je to povijesnim trenutkom koji simbolizira ključni pomak na daljnjem putu europskih integracija kao i potvrdu i priznanje rada institucija na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. 

"Ostajemo jasno i nedvojbeno opredijeljeni za vrijednosti i ciljeve na kojima se temelji Europska unija te privrženi daljnjem jačanju regionalne suradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji“, poručila je Krišto u pismu.

Europsko je vijeće otvaranje pregovora s BiH odobrilo iako ta zemlja nije ispunila sve postavljene uvjete jer je njen parlament usvojio dva o tri tražena zakona a nije donio ni izmjene izbornog zakona.

Krišto je sada Michelu najavila kako odmah slijedi rad na donošenju novih zakona.

Pojasnila je kako će odmah na dnevni red Vijeća ministara sada doći zakon o sudu Bosne i Hercegovine i zakon o zaštiti osobnih podataka, koji su, kako tvrdi tehnički spremni za usvajanje.

Uz to, kako je navela, slijede i izmjene i dopune izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su u četvrtak službeno dostavljene Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru.

EU je od BiH tražila izmjene izbornog zakona u tehničkom dijelu odnosno kroz uvođenje boljeg nadzora i novih tehnologija kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa no HDZ BiH inzistira da one obuhvate i način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata o čemu još nema suglasnosti s tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji.

Kod zakona o sudovima i dalje je neriješeno pitanje sjedišta budućeg prizivnog odjela Suda BiH jer iz Republike Srpske traže da to bude u Banjoj Luci dok stranke "trojke" inzistiraju na Istočnom Sarajevu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...