Obavijesti

News

Komentari 10

Kriva fotografija: N. Mimicu su zamijenili s Maltežaninom

Kriva fotografija: N. Mimicu su zamijenili s Maltežaninom
4

Mimicu, kandidata za povjerenika u novom sazivu Europske komisije u ponedjeljak su u europskim institucijama zamijenili s Maltežaninom, Karmenu Vellaom

VIDEO

Nevena Mimicu, kandidata za povjerenika u novom sazivu Europske komisije u ponedjeljak su u europskim institucijama zamijenili s Maltežaninom, Karmenu Vellaom, također kandidatom za povjerenika. Naime, na letku za posjetitelje Mimicina saslušanja, umjesto njegove fotografije stajala je fotografija kolege Maltežanina. Moguće je da je netko u europskim institucijama nehotice zamijenio Mimicu s Vellaom možda ni ne sluteći da je upravo Maltežanin dobio resor pomorske i ribarske politike EU koji je naš kandidat jako priželjkivao. 

No, moguće je također da u institucijama nisu imali vremena napraviti novi listić jer je Vella na saslušanje pred europskim zastupnicima odgovarao netom prije našeg kandidata. Osim što su na letku stavili krivu fotografiju Nevena Mimice, pogriješili su i vrijeme saslušanja. Tako umjesto u 18.30 stoji da je saslušanje u 18.00 sati. 

Mimica u ponedjeljak nije imao sreće s predstavljanjem svoga lika i djela, a kakav je dojam ostavio na europske zastupnike i je li prošao saslušanje za koje se spremao dva tjedna učeći o svom resoru dan-noć, znati će se u utorak. 

Prvo mu pitanje postavio Stier

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nevenu Mimici prvo pitanje na saslušanju Odbora za razvoj postavio je Davor Ivo Stier, europarlamentarac iz kvote HDZ-a. Stier je ujedno i koordinator Europske pučke stranke u Odboru nadležnom za Mimicin resor međunarodnog razvoja i suradnje.

- Hoćete li se unutar novog globalnog razvojnog okvira zauzimati za manji broj ciljeva, jer previše ciljeva često znači da se ne može ostvariti nijedan - pitao je Stier kolegu iz SDP-a. Mimica mu je odgovorio da se slaže s konstatacijom iz pitanja te dodao kako treba raditi na manjem broju ciljeva kako se ne bi izgubio fokus na ono što je najpotrebnije u razvojnoj politici. No, prije svega Mimica je izrazio zadovoljstvo što može govoriti na materinjem jeziku.

U uvodnom govoru naš kandidat za povjerenika u novoj Europskoj komisiji rekao je da se razvojna politika EU temelji na solidarnosti, temeljnoj vrijednosti EU te da je cilj te politike stvaranje partnerskih odnosa utemeljenih na zajedničkim interesima. Dodao je da će u svom radu imati tri prioriteta, prvi je borba protiv siromaštva, za održivost i zaštitu ljudskih prava, drugi pokretanje pregovora o novim razvojnim ciljevima za razdoblje nakon 2015. godine, a treći prioritet je usklađeno djelovanje i suradnja s dosadašnjim i novim donatorima.

"Mimica je bio odličan"

Mimica je više nego odličan, moglo se čuti na hodnicima Europskog parlamenta. To su komentirali naši, ali i strani zastupnici zaključujući kako je puno bolji nego prošle godine kada je izlagao kao kandidat za povjerenika zaštite potrošača. Ova resor, međunarodnog razvoja i suradnje, očito mu je puno bolje legao, a i bio je i među tri resora koja je priželjkivao dobiti.

Mimica je za pripremu saslušanja imao samo dva tjedna, a službeni rezultati znati će se u utorak. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a