Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Krivi za smrt bebe: Bolnica će roditeljima isplatiti 650.000 kn

KBC Osijek obitelji s đakovačkog područja mora platiti 650.000 kuna odštete zbog smrti bebe 2014. godine. 'Nisu poduzete pravovremene mjere kojima bi se spasio život nerođenog djeteta', smatra sud

Objedinjeni hitni prijam KBC-a Osijek
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
3 komentara

KBC Osijek mora platiti odštetu u iznosu od 650.000 kuna obitelji s đakovačkog područja zbog smrti bebe 2014. godine, javlja Glas Slavonije.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Osijeku prema kojoj bolnica mora isplatiti roditeljima po 250.000 kuna te za dvoje djece po 75.000 kuna, plus kamate od 3. listopada 2017. godine do isplate te sudske troškove u iznosu od nešto manje od 80.000 kuna.

ODLUKA SUDA Liječnik nije kriv za smrt bebe: 'Carski rez stvar je procjene...'

Osječka bolnica odgovorna za smrt novorođenčeta

Naime, sud je potvrdio na temelju nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog vještaka da je osječka bolnica odgovorna za smrt novorođenčeta tijekom porođaja u 38. tjednu trudnoće. i to zbog grubog liječničkog propusta.

NEMAR U ZADARSKOJ BOLNICI Krivi su za smrt bebe: Bolnica će roditeljima isplatiti odštetu

Naime, vještak je utvrdio da se trudna žena 20. studenoga 2014. godine javila dežurnoj sestri zbog bolnih trudova koji su trajali od večer ranije.

Sestri je opisala kako su trudovi oko ponoći postali jaki uz povraćanje, no dežurna sestra nije ništa poduzela. Potom je žena još nekoliko puta bezuspješno tražila pomoć te je na koncu sestra ipak pristala zvati dežurnog liječnika.

Nakon što se više puta žalila na bolove poslana je kod dežurnog doktora

U preslici bolničke povijesti predane na sudu stajalo je da je u 3 sata žena imala trudove na pet minuta te da su je uputili u rađaonicu. No vještak je utvrdio da se nigdje ne spominje kardiotokografski (CTG) zapis bez kojeg nema adekvatnog nadzora stanja ploda pri porođaju.

Željko Rukavina/24sata GINEKOLOZI Ne osjećaju se krivima za smrt bebe, a odgađali su carski rez

Kada je rodilja ušla u rađaonicu u 4:20, CTG nalaz pokazao je temeljnu frekvenciju fetalnog otkucaja srca 90 - 100 u minuti, a normalna je u porodu 120 - 160 otkucaja. Odmah je pozvan drugi liječnik koji je u bolničku povijest zapisao "da su trudovi jaki, da je prekinut vodenjak, te je dobivena uredna plodna voda". Pet minuta kasnije isti se liječnik odlučio na carski rez zbog usporenih otkucaja srca bebe na CTG-u (90/min).

Carski rez je započeo u 4.50 sati, a pronađeno je mrtvo muško novorođenče 3020 grama teško i 48 centimetara dugačko te je konstatirano kako se radilo o masovnoj abrupciji (prijevremenom odljuštenju) posteljice.

Obilno unutrašnje krvarenje u žene koja je na kraju završila na carskom rezu dovelo je do znatnog gubitka krvi i posteljične jake anemije, piše Glas Slavonije.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message