Obavijesti

News

Komentari 0

Krivolovci su ubili u JAR-u više nosoroga: Krijumčare ih preko granice, velika potražnja u Aziji

Krivolovci su ubili u JAR-u više nosoroga: Krijumčare ih preko granice, velika potražnja  u Aziji

Južnoafrička Republika je u prvoj polovici 2022. registrirala više ubijenih nosoroga radi njihovih rogova, objavilo je ministarstvo okoliša u ponedjeljak

Deset nosoroga više ubijeno je diljem zemlje u usporedbi s prvom polovicom prošle godine, čime je njihov ukupan broj narastao na 259.

Krivolov u JAR-u već je naraslo prošle godine nakon pada 2020. uzrokovanog restriktivnim mjerama zbog covida-19.

U Berlinu je uginula Kilaguni, najstariji crni nosorog na svijetu
U Berlinu je uginula Kilaguni, najstariji crni nosorog na svijetu

U JAR-u se nalazi oko polovice ukupne populacije ugroženih crnih nosoroga u Africi, a ta zemlja je i dom najveće svjetske populacije bijelih nosoroga.

Inicijative za zaštitu nosoroga u svjetski poznatom nacionalnom parku Kruger primorale su krivolovce da love u privatnim parkovima i provinciji KwaZulu-Natal, pokazuju podaci ministarstva.

Kriket zvijezda iz JAR-a i zaštitnik nosoroga Kevin Pietersen rekao je kako su podaci o porastu krivolova „katastrofalni“.

U to su uključeni lokalni krivolovci, ali i međunarodne kriminalne organizacije koje ih krijumčare preko granice. Ministarstvo ističe da je najveća potražnja u Aziji.

Sumatranskih nosoroga više nema u Maleziji - uginula Iman
Sumatranskih nosoroga više nema u Maleziji - uginula Iman

„Jedan iz afričke Velike petorke će izumrijeti ako nekako ne zaustavimo ovu ozbiljnu situaciju“, rekao je Pietersen, referirajući se na pet najpoznatijih afričkih životinja - nosoroga, slona, bivola, lava i leoparda.