Obavijesti

News

Komentari 83

Krizni stožer na Plesu: Sletio avion s Hrvaticom iz Wuhana

Krizni stožer na Plesu: Sletio avion s Hrvaticom iz Wuhana
1

Ekspertna skupina u zračnu je luku, kako su pojasnili, stigla nakon dojave o polijetanju aviona s Bliskog istoka prema Zagrebu u kojemu se nalazila hrvatska državljanka koja je prije 12 dana napustila Wuhan

VIDEO

Hrvatska državljanka koja je u nedjelju iz Wuhana u Kini doputovala u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom te će biti još dva dana u izolaciji do isteka 14-dnevnog razdoblja inkubacije, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, koji tvrdi kako i dalje nema mjesta panici.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Apsolutno nema mjesta panici, nije riječ o postojanju bolesti; planirali smo imati vježbu, i sad je neplanirano imamo uživo - rekao je ministar, koji je u Zračnu luku došao u pratnji epidemiologa Bernarda Kaića te pročelnika Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavla Kalinića.

'Đakovčanin je stigao iz Kine, sumnjali smo na koronavirus'
'Đakovčanin je stigao iz Kine, sumnjali smo na koronavirus'

- Dakle, ona je zdrava, nema bolest, ovo je samo način pripremanja za ovakve i slične slučajeve - ustvrdio je Beroš.

Ekspertna skupina u zračnu je luku, kako je pojasnio, stigla nakon dojave o polijetanju aviona s Bliskog istoka prema Zagrebu u kojemu se nalazila hrvatska državljanka koja je prije 12 dana napustila Wuhan, grad u kojemu je infekcija počela, a po ministrovim riječima, sve su službe, počevši od uzbunjivanja, 'odradile svoj posao na visini zadatka'.

- S obzirom da znamo da je inkubacija 14 dana, htjeli smo postupiti na ovaj način. Da je prošao rok od 14 dana, nju bi smatrali potpuno zdravom osobom i ona bi se mogla slobodno kretati. Međutim, s obzirom da imamo još dva dana do isteka inkubacije, ona će s rješenjem sanitarne inspekcije biti podvrgnuta zdravstvenom nadzoru - kazao je Beroš.

Mjere opreza zbog koronavirusa u Zračnoj luci Franjo Tuđman

Prije slijetanja zrakoplova, ministar je u pratnji ekspertne skupine sačinjene od stručnjaka epidemiološke struke javnog zdravstva prošao put koji je morala proći i putnica: graničnu policiju, sanitarnog  inspektora i carinu.

- S obzirom da je riječ o tome da je ona otišla iz Wuhana prije 12 dana, dakle nalazi se u onom inkubacijskom periodu od 14 dana, želio sam provjeriti način postupanja svih službi prema navedenom slučaju - pojasnio je ministar Beroš. 

Koronavirus u zamahu: 'Puno je ozbiljnije nego što se mislilo'
Koronavirus u zamahu: 'Puno je ozbiljnije nego što se mislilo'

- Ona je u ovome trenutku potpuno zdrava, ali postupamo s potrebnim mjerama opreza - dodao je.

Upitan raspolaže li kakvim informacijama o sudbini preostalih četvero hrvatskih državljana koji bi trebali u nedjelju doputovati iz Kine u Francusku, ministar je kazao kako su oni prema njegovim saznanjima još uvijek "u zraku", a njihovo se slijetanje na jug Francuske očekuje u poslijepodnevnim satima, gdje je predviđeno da će ostati u izolaciji.

U Hrvatskoj trenutno nema oboljelih od koronavirusa, u Europskoj uniji je 21 oboljela osoba, u svijetu 14.564, a 305 ljudi je do sada umrlo,  objavio je u nedjelju u 15 sati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk