Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Krstičević: 'Sve sam već rekao o troškovima za nabavu F-16'

Krstičević je nadodao kako u četvrtak u Saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona od Izraela

Zagreb: Potpisivanje ugovora o nabavi vojne opreme u MORH-u
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
20 komentara

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak je u sklopu svečanosti potpisivanja ugovora o nabavi vojne opreme za Hrvatsku vojsku s 34 domaće tvrtke izjavio da projekt obalnog ophodnog broda "ide dalje", dok je na upit o skrivenim troškovima za nabavu borbenog zrakoplova izjavio da je "po tom pitanju sve rekao", kao i da u četvrtak u Saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela.

Upitan postoje li dodatni skriveni troškovi za nabavu izraelskih zrakoplova F-16, nakon što je MORH objavio da je trošak delegacije na relaciji Izrael-Hrvatska iznosi 400.000 kuna te da je konzultantskoj tvrtki Deloitte plaćeno 190.000 kuna, Krstičević je kazao kako je "po tom pitanju sve rekao".

OD JESENI Commando obuka u Udbini: '5 tjedana će neprekidno vježbati'

Krstičević je nadodao kako u četvrtak u Saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona od Izraela.

Ministar je komentirao i projekt obalnog ophodnog broda za kojeg je kazao da je u fazi ispitivanja. "Svi strateški važni projekti Hrvatske vojske idu dalje. Obalni ophodni brod je projekt koji je kasnio četiri godine, mi smo na kraju primili taj brod i mornarica trenutno ispituje taj brod", kazao je.

Upitan za komentar kako nitko nije tražio interpelaciju zbog Uljanika koji je 'pojeo' čitavu eskadrilu aviona te treba li 'pogurati' hrvatska brodogradilišta izgradnjom ratnih brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice, Krstičević je kazao da je "Hrvatska vojska tu da pomogne".

"Idemo korak po korak. Imamo mnogo drugih potreba, međutim njih moramo povezati s mogućnostima države. Kao ministar obrane volio bih da proračun bude još veći no moramo gledati na primarne zadaće i sigurnost. Za razliku od prijašnjih vlada, ova Vlada se fokusira se na obranu. Ova Vlada je u tri godine povećala proračun za skoro milijardu kuna, a mi želimo još. No moramo imati odgovornosti prema umirovljenicima i mladim ljudima", rekao je.

Na upit može li jamčiti da će Ministarstvo obrane sve najavljene nabave realizirati, Krstičević je podsjetio da je ministarstvo prošle godine "realiziralo više od tisuću postupaka nabave te da niti jedna od tih nabava nije bila obilježena oznakom tajnosti".

Novinare je zanimalo i ministrovo mišljenje o sugestiji gospodarstvenika o osnivanju centra za istraživanje novih materijala i razvoj nove opreme.

"Nedavno smo oformili Središte za borbenog vođu te Središte za besposadne zrakoplovne sustave, dok je u planu Zapovjedništvo za kibernetički prostor jer Hrvatska vojska, pored kopna, mora i zraka, želi sustavno ući i u kibernetički prostor. Stoga nam je važno oformiti odjel koji će se sustavno baviti istraživanjem i razvojem. Tijekom ove godine doći ćemo do organizacije ili tijela koje je potrebno HV-u i koja će biti u vezi s domaćim proizvođačima vojne opreme", zaključio je Krstičević.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message