Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
44 komentara

Commando obuka u Udbini: '5 tjedana će neprekidno vježbati'

Prolazit će obuku padobranstva, borbenih plivača, ronilaca, diverzantsku i minsko-eksplozivnu obuku, obuku u slučaju zarobljavanja, samoobranu, blisku borbu te će proći završnu trodnevnu neprekidnu vježbu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
44 komentara

U vojarni "Josip Jović" u Udbini od jeseni počinje raditi Središte za razvoj vođa “Marko Babić. Riječ je o novom centru za commando obuku dočasnika i časnika Hrvatske vojske, piše Jutarnji.

Cilj je unaprijediti vođenje i zapovijedanje na nižim taktičkim razinama (vod/satnija) te tako stvoriti visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe te instruktore na početnim dočasničkim i časničkim dužnostima.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Obučavat će se dočasnici i časnici kako bi ih se osposobilo tehnikama i vještinama kao što su kritično ramišljanje, rješavanje problema, prilagodljivost, kreativnost, otpornost, snalažljivost, fleksibilnost kako bi u svojim postrojbama bili nositelji taktičke i operativne zapovjedne razine.

Početak rada Središta bit će obilježen održavanjem prvog zajedničkog postroja polaznika i podizanjem stijega na svečanoj ceremoniji najesen u Kninu.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prema usvojenom planu, obuka za razvoj vođa provodila bi se u tri rotacije godišnje, a svaka bi trajala pet tjedana, 24 sata dnevno u svim vremenskim i terenskim uvjetima. Prije same obuke instruktori će provesti jaku selekciju među kandidatima. Prolazit će obuku padobranstva, obuku borbenih plivača, obuku ronilaca, diverzantsku i minsko-eksplozivnu obuku, obuku u slučaju zarobljavanja i bijega, obuku samoobrane, bliske borbe i prve pomoći te će proći završnu trodnevnu neprekidnu vježbu i taktičko hodanje od Udbine do Knina.

Hrvatska je ranije imala takav centar u bazi Šepurine gdje su obučavani časnici koji su bili nositelji vojnih operacija Bljesak i Oluja. Centar je zatvoren 2000. godine. 

Slogan Središta bit će “Znoj štedi krv” baš kako je bio i u centru u bazi Šepurine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message