Obavijesti

News

Komentari 196

Kruljac i ostali osumnjičeni će ostat u pritvoru još 30 dana

Kruljac i ostali osumnjičeni će ostat u pritvoru još 30 dana
12

Odvjetnik Mladena Kruljca kazao je da je general na ispitivanju negirao krivnju. Uskok je priopćio da su malverzacijama oštetili Sibinj za 16,5 milijuna kuna

VIDEO

General Mladen Kruljac branio se aktivno, iznio je obranu dosta detaljno, bila je kompaktna i govorio je o onom što je radio. Toliko vam mogu reći, ostalo je tajna - rekao je Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić iza 14 sati ispred zgrade osječkog Uskoka, javlja Večernji

Premda je novinarima zapovjednik Kopnene vojske izgledao prilično umorno, odnosno kao da će se srušiti, odvjetnik je na novinarski upit kako se osjeća general izjavio da se osjeća dobro.

- Sportaš je, vojnik i tako danas se osjeća kao okrivljenik - kazao je Dumančić te dodao da je na ispitivanju negirao krivnju. Krivice, naglasio je, apsolutno nema i to će se dokazati u nastavku postupka.

General Mladen Kruljac proveo je noć u pritvorskoj jedinici u Policijskoj upravi u Osijeku i nešto prije podneva su ga prevezli na saslušanje u Uskok. Društvo u lisičinama mu prave još petorica uhićenika i to Zdravko Sočković, Ivica Batinić, Ivan Mišković, Ivan Rimac i Željko Garić. Svi oni imaju su udjela u aferi sa zemljištem u Sibinju koje je predmet saslušanja. Kruljčev odvjetnik u Osijeku je Marko Dumančić, inače Glavašev prijatelj i odvjetnik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Kruljac nema što skrivati i na saslušanju u Uskoku, a i kod Istražnog suca, branit će se aktivno, znači ne šutnjom - rekao je kratko odvjetnik Dumančić. 

Sudac istrage Anto Rašić svim je osumnjičenicima odredio 30 dana pritvora. Odluka je donesena radi mogućnosti utjecaja na svjedoke, a kod nekih i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Garićev odvjetnik: Mog klijenta su ispitali

Peti čovjek koji je u petak priveden u najnovijoj aferi vezanoj za malverzaciju građevinskim zemljištem u Slavonskom Brodu, točnije na području Općine Sibinj je Željko Garić, autoprijevoznik iz Slavonskog Broda. 

Navodno je on sporno zemljište zajedno s poduzetnikom Ivanom Rimcem kupio u namještenom natječaju Općine Sibinj. - Mog su klijenta jutros ispitali i vratili u pritvor o daljem zadržavanju očekujem da ću biti izvješten  - rekao je Zoran Mataić, Garićev odvjetnik. 

Uz Kruljca, zapovjednika kopnenih snaga Hrvatske vojeske, Zdravka Sočkovića, predsjednika Županijskog HDZ-a Brodsko-posavske županije, Ivana Rimca, poduzetnika, Ivicu Batinića, načelnika Općine Sibinj, Željka Garića, autoprijevoznika u Osijeku je pritvoren i Ivan Mišković, član općinskog vijeća Općine Sibinj. 

Za što ih sve Uskok tereti...

Osnovano se sumnja da su Ivica Batinić (35), kao načelnik Općine Sibinj i Ivan Mišković (42), kao član poglavarstva Općine od rujna 2007. do sredine 2008., u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, sukladno prethodnom dogovoru, omogućili određenim trgovačkim društvima i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti čime su im pribavili znatnu imovinsku korist. Zemljište površine 365.383 kvadratnih metara, vrijedno 16.442.234 kuna je, odlukama Vlade, u rujnu i studenom 2007., darovano Općini Sibinj radi izgradnje zone malog gospodarstva. Općina je bila dužna privesti zemljište svrsi u roku tri godine.

U namjeri da prije prodaje povećaju vrijednost zemljišta, Batinić i Mišković dogovorili su s Mladenom Kruljcem (44), zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske, da vojnici izvedu radove na izgradnji prometnica u zoni, iako su znali da Sibinj nema propisanu dokumentaciju za izvođenje tih radova.

Prema prethodnom dogovoru Kruljac je, protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, naložio ustrojavanje namjenski organiziranih snaga za izvođenje dogovorenih radova. Na temelju Kruljčeve zapovijedi HV je, od početka listopada do kraja 2007., izvela radove na izgradnji glavne i sporedne ceste u vrijednosti od najmanje 6,2 milijuna kuna za koji iznos je oštećen proračun RH. Potom je Batinić, sukladno dogovoru s Miškovićem, 13. studenoga 2007., predložio Općinskom vijeću donošenje odluke o prodaji zemljišta, znajući da nije obavljena parcelacija zemljišta, te su 28. prosinca 2007. predložili Poglavarstvu raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta. Pritom su prikrili stvarnu vrijednost zemljišta kao i činjenicu da je Programom razvoja poslovne zone Sibinj određena veličina parcela te su neistinito predočili kako zemljište mogu dati i besplatno. 

Protivno Zakonu o vlasništvu i Statutu Općine Sibinj, Batinić i Mišković proizvoljno su odredili cijenu od pet eura po kvadratnom metru te su zemljište prodali na unaprijed dogovorenim natječajima. Također su od rujna 2007. do sredine travnja 2008., u Sibinju, sukladno dogovoru i na traženje poduzetnika Ivana Rimca (50), na fiktivnom natječaju osigurali Rimčevu trgovačkom društvu kupnju velike parcele visoko vrijednog građevinskog zemljišta. Potom je Rimac zemljište preprodao po višestruko većoj cijeni te je njegovom trgovačkom društvu pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 5, 27 milijuna kuna. Nadalje su Batinić i Mišković, od rujna 2007. do lipnja 2008., u Sibinju i Slavonskom Brodu, omogućili i Željku Gariću (41) kupnju velike parcele vrijednog građevinskog zemljišta kojeg je potom preprodao po višestruko većoj cijeni čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 1,16 milijuna kuna. Na opisani način su petorica okrivljenika oštetili Općinu Sibinj za iznos od najmanje 16, 5 milijuna kuna.

Osim navedenog, Zdravko Sočković (56), vlasnik trgovačkog društva je, radi isplate plaća, zatražio od Barinića i Miškovića prebacivanje svih sredstava sa računa Općine, uključujući i namjenska sredstva jamčevine uplaćena na račun Općine radi otkupa poljoprivrednog zemljišta, što su oni prihvatili i prebacili na račun njegovog trgovačkog društva. Na opisani način su trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist od 130.000 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag