Obavijesti

News

Komentari 107

'Nizozemska nas je stavila na tu narančastu listu, nekoliko dana će trebati da se taj broj smanji'

'Nizozemska nas je stavila na tu narančastu listu,  nekoliko dana će trebati da se taj broj smanji'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obratio se javnosti ispred Vlade oko Nizozemske koja je Hrvatsku stavila na "narančastu" listu

VIDEO

Vijest o tome da Hrvatska nije dala dovoljno podataka, koji su potrebni za ocjenu situacije, je potpuno netočna i odlučno ju demantiram, poručio je u četvrtak ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, komentirajući obrazloženje Nizozemske zašto je Hrvatsku stavila na narančastu listu.

POGLEDAJTE VIDEO: Capak o Nizozemskoj 


Naime, Nizozemska svojim građanima sugerira da ne putuju u Hrvatsku te je uvela samoizolaciju za one koji se vraćaju iz Lijepe naše, a kao razlog su naveli da iz Hrvatske nije dobila dovoljno podataka o epidemiološkoj situaciji.  

- Mi ne šaljemo nikakve podatke direktno Nizozemskoj ako ih oni ne zatraže niti oni prema nama šalju neke podatke direktno. EU ima svoju agenciju koja se zove ECDC, kojoj mi svi skupa šaljemo svoje strukturirane podatke onako kako ih je strukturirao ECDC i tamo možete lijepo vidjeti da mi šaljemo podatke po županijama - rekao je naglasivši kako svaki dan šalju te podatke i ažuriraju ih.

- Mi smo jedna od najurednijih zemalja koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i ECDC-u, dnevno šalju sve podatke, ankete i sve što traže vezano za zarazne bolesti - istaknuo je.

Što se tiče toga da nas je Nizozemska stavila na tu narančastu listu, Capak je poručio kako su oni postavili svoje kriterije.

- I po njima smo mi sad prešli tu 14-dnevnu incidenciju. Naša 14-dnevna incidencija je sada 27, s time da postoje neke regionalne razlike. Ako bi se uzeo prosjek za sedam jadranskih županija, onda bi to bilo 23, a za kontinentalne 28. Nizozemska nas je stavila na tu narančastu listu jer smo premašili te brojke koje su postavili i sad to moramo smanjiti i ja se nadam da će se to dogoditi kroz par dana - rekao je dodavši kako ostale zemlje imaju kriterije koje je preporučila EU, koja znači 14-dnevnu incidenciju 16 na 100.000 stanovnika.

- Mi smo daleko od bilo čije crvene liste - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu