Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krvoločni ubojica uskoro ide na slobodu i vraća se u svoj grad?

Bivši pripadnik Legije stranaca, početkom 90-ih je sjeverom Bačke i Mađarskom sijao strah. Zbog ubojstava u Mađarskoj služi doživotnu kaznu, no 2019. će se odlučivati o njegovom puštanju na slobodu

Foto: newsweek.rs

Građani Subotice strepe nakon što se nedavno proširila informacija da će sud u Mađarskoj u siječnju 2019. odlučivati o puštanju njihovog sumještanina Marinka Magde iz doživotnog zatvora. Magda, inače bivši pripadnik Legije stranaca, svojedobno je sjeverom Bačke i Mađarskom sijao strah, a na doživotnu kaznu zatvora osuđen je 1995. godine zbog najmanje 13 ubojstava. 

Mediji su njega i njegove pomagače prozvali 'eskadronom smrti' jer su u Subotici i Paliću iste godine ubijali cijele obitelji. 

Ubijao cijele obitelji 

Prve žrtve bili su bračni par Verica i Josip Agatić, koji su u siječnju 1994. pronađeni mrtvi u svojoj obiteljskoj kući na Paliću. Policija je tek počela obavljati očevid kada je stigla obavijest o još jednom masakru. U Subotici je ubijena obitelj Petrić - na ulazu u kuću ležalo je tijelo 10-godišnjeg dječaka, u sljedećoj sobi mrtva je ležala njegova majka Stana, a otac Milan je ubijen u spavaćoj sobi. Zanimljivo je što je istog jutra, kada su otkrivena tijela ubijenih, na spomeniku junacima iz Prvog svjetskog rata crvenom bojom bilo ispisano prezime Agatić. Obitelj je inače bila poznata u gradu jer je imala fotografsku radnju. 

Ubojstva u Mađarskoj počinjena su tijekom prosinca 1993. i siječnja 1994. godine. 

Dokazali mu 13 ubojstava 

Srpska i mađarska policija zajedničkim su snagama uspjele utvrditi da su Magda i njegovi 'pajdaši' počinili 13 ubojstava, no vjeruje se da ih je Magda počinio još. On je pak sam ponavljao kako nikada nije ubio niti jedno dijete.

Grupa ubojica otkrivena je nakon što je jedan član, Ivan Š. zvani Ciganj, 'pao' na poligrafu, a onda progovorio o svemu. Magdu je prozvao glavnim organizatorom ubojstava i nabavljačem oružja za krvave pohode.

Uhitili ga na prevaru

Marinko Magda uhićen je 1994. u policijskoj postaji u mađarskom Segedinu gdje je došao po dozvolu za stalni boravak u toj zemlji. Dozvola je zapravo bila samo mamac za njega da se tamo pojavi. Srpski sud ga je zbog počinjenih zočina 1994. osudio na smrtnu kaznu koja je kasnije preinačena u 40-godišnju, a sud u Mađarskoj mu je godinu i pol kasnije odredio doživotnu robiju koju i danas služi. U zatvoru je 2004. godine kažnjen i sa 40.000 tadašnjih mađarskih forinti zbog napada na zatvorskog čuvara. Ukoliko tu kaznu ne plati, boravak u zatvoru, čak i ako ga se oslobodi ranije, produžuje mu se za dodatnih 200 dana.

U zatvoru slika

U zatvoru u Segedinu ga, piše Kurir, posjećuje samo odvjetnik Slavko Petrić koji kaže kako Magda uglavnom malo govori i bavi se slikarstvom i crtanjem. Njegovi radovi čak se mogu kupiti u jednoj galeriji u Mađarskoj, a dio je objavljen u knjizi naziva 'Podijeljena ličnost'.   

Možda vas zanima i ovo:
Message