News

Komentari 10

Kuga hara Madagaskarom: U mjesec i pol odnijela 24 života

Kuga hara Madagaskarom: U mjesec i pol odnijela 24 života

Ministar zdravstva Madagaskara Mamy Lalatiana Andriamanarivo potvrdio je da u posljednjih mjesec dana zemljom hara kuga, a prenosi se zrakom, tjelesnim kontaktom i nedovoljno kuhanom hranom

Iz Agencije Ujedinjenih naroda za zdravstvo priopćili su da rade sve što je u njihovoj moći da zaustave širenje kuge na Madagaskaru, koja je od kraja kolovoza odnijela 24 života.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da su iz pokrajine Malagasi potvrdili da je jedan košarkaški trener preminuo od kuge prošli tjedan. Vlast pokušava naći ljude s kojima je preminuli bio u kontaktu, kako bi im prepisali antibiotike za liječenje pneumonične kuge, infekcije pluća bakterijama.

Iz WHO-a navode da i dalje raspoređuju osoblje i zalihe lijekova jer se bolest može širiti, a slučajevi su prijavljeni u nekoliko gradova. Od kraja kolovoza, kad je i službeno objavljena pojava bolesti, umrlo je najmanje 24 osoba, a zabilježeni su slučajevi i pneumonične i bubonske (limfne) kuge.

Kugu uzrokuje bakterija jersinija pestis, a prenosi se zrakom, tjelesnim kontaktom ili vrlo rijetko zagađenom i nedovoljno kuhanom hranom. Dodatni uzrok za zabrinutost predstavlja golem broj štakora i buha koji prenose bolest.

Najčitaniji članci