Obavijesti

News

Komentari 6

Kujundžić posjetio Specijalnu bolnicu za kronične bolesti

Kujundžić posjetio Specijalnu bolnicu za kronične bolesti
4

Istekao je rok od dva tjedna otkako se ministar sastao s roditeljima djece oboljele od spinalne mišićne atrofije u kojem im je obećao da će Povjerenstvo donijeti odluku vezano za davanje Spinraze

VIDEO

Svakog 11. veljače trebali bi se sjetiti svih bolesnih, poglavito neizlječivih bolesnika kao što su ova djeca tu. A s druge strane, to je i dan zahvalnosti za sve one koji brinu o bolesnima. Obveza svih nas, neovisno gdje radi, pomoći bolesnima.

Poručio je u ponedjeljak povodom Svjetskog dana bolesnika ministar zdravstva Milan Kujundžić iz Specijalne bolnice za kronične bolesti u Gornjoj Bistri u kojoj je obišao teško bolesnu djecu. 

U toj bolnici, kako je istaknuo ravnatelj dr. Renato Mittermayer, smještena su trenutno 104 djeteta. 

- Najmlađe ima šest mjeseci, a najstarije, pod navodnicima, dijete ima 40 godina - istaknuo je ravnatelj pojasnivši kako su ti stariji pacijenti po razvoju na razini djeteta, a praktički zbog svoje neizlječive bolesti i teškog stanja pacijenti u ovoj bolnici ostaju kod njih čitav život. 

Ravnatelj je naveo s kakvim se problemima suočava, a prvenstveno je to neadekvatnost smještaja bolnice koji je izgrađen 1773. godine. 

- Mi smo ga u zadnje četiri godine potpuno preuredili, sve smo sobe preuredili, no po modernim, svjetskim zdravstvenim standardima sigurno nije uvjetan. Raspolažemo sa svega 15 soba, a najžalosnije je što u neke moramo smjestiti i po 12 pacijenata. Problem je i u očuvanju kulturne baštine pa svaka rekonstrukcija ovakvog zdanja nije moguća - istaknuo je dodavši kako je Ministarstvo državne imovine darovalo županiji Bistra zemljište veličine 64.000 kvadratnih metara na kojoj bi se trebala izgraditi nova bolnica. 

Ministar Kujundžić poručio je kako o tom problemu već duže razgovara s ravnateljem Mittermayerom.

- Iako je ova bolnica u županijskom vlasništvu, ona je zapravo i nacionalna tako da su ovdje pacijenti iz cijele Hrvatske i to dobro zbrinuti iako su uvjeti relativno skromni. Dva su modela o kojima razgovaramo. Jedan je u Blatu, a drugi je ovdje gdje je sada donirano zemljište. Neovisno gdje će biti, držim da novu bolnicu treba što prije izgraditi i na tome tragu će Ministarstvo sigurno dati podršku - istaknuo je Kujundžić. 

Istekao je rok od dva tjedna otkako se ministar sastao s roditeljima djece oboljele od spinalne mišićne atrofije u kojem im je obećao da će Povjerenstvo donijeti odluku vezano za davanje Spinraze djeci na respiratoru i starijima od 18 godina. Novinarima je istaknuo kako se Povjerenstvo sastalo prošli tjedan te da još analizira dokazanost lijeka i na takve pacijente. 

- Vjerujem da će se sastati još do kraja mjeseca, a dobra vijest je da se sve glasnije najavljuje lijek koji će genskom terapijom moći izliječiti pacijente sa spinalnom mišićnom atrofijom. Naravno, dok se to ne dogodi, treba liječiti i sa Spinrazom - poručio je dodavši kako nitko u ovome trenutku ne može prejudicirati hoće li takvi pacijenti isto dobiti lijek.

- U ovome trenutku nekoliko zemalja počelo je liječiti i djecu na respiratoru i Povjerenstvo će vidjeti dokaze u tome smislu i Hrvatska neće izostati u tome. Daj Bože da bude dokaza u tome smislu - poručio je Kujundžić.

Razlika između Spinraze i novog najavljivanog genskog lijeka je u tome, istaknuo je, što ovaj novi lijek može izliječiti bolest.

- Cijena će vjerojatno biti neusporedivo veća, ali i učinak će biti veći. Spinraza pomaže i ima određenih pomaka kod jednog dijela pacijenata - rekao je.

Naglasio je kako je hrvatsko zdravstvo solidarno te će učiniti sve da svi pacijenti dobiju primjerene lijekove po modelu da stručna tijela daju ocjene. 

Nacionalni plan protiv raka neće se financirati poskupljenjem cigareta, rekao je, iako on osobno smatra da bi to bilo dobro. 

- Financirat će se kao i do sada, iz sredstava fondova koji se izdvajaju za zdravstvo. Značajno poskupljenje cigareta je prvenstveno u smislu prevencije, a ne namirivanju fondova - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21